Spring naar de inhoud

Plotseling urineverlies als vrouw: waarom krijg je er last van?

De eerste keer dat het je overkomt kan het even schrikken zijn, maar iedereen heeft weleens last van plotseling urineverlies. Totdat je merkt dat het steeds vaker voorkomt. Super vervelend want het gebeurt namelijk nooit op een handig moment. Miljoenen vrouwen hebben op een gegeven moment in hun leven te maken met plotseling urineverlies. Dat kan na de zwangerschap zijn, tijdens de overgang of het heeft een andere oorzaak. In dit artikel geven we je inzicht in de mogelijke oorzaken en laten we zien dat de REYU-behandeling je effectief kan helpen bij het verminderen van je klachten.

PRIJS

€ 350 / sessie

BEHANDELTIJD

30 minuten

EFFECT

1 jaar

Waarom heb ik last van plotseling urineverlies?

Urineverlies gaat gepaard met verschillende soorten klachten en oorzaken. Gaat het bijvoorbeeld om het verliezen van een paar druppels als je moet niezen of tijdens het sporten? Grote kans dat je last hebt van stress-incontinentie. Of heb je last van een plotselinge, intense drang om te plassen die zo erg kunnen zijn dat je het toilet niet haalt? Dan kan het gaan om aandrang-incontinentie. We nemen ze kort met je door.

Stressincontinentie

Stressincontinentie treedt op wanneer er plotseling druk op de blaas wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld bij hoesten, lachen, niezen of sporten. Deze vorm van urineverlies komt vooral voor bij vrouwen en is vaak het gevolg van verzwakte bekkenbodemspieren. Dit kan ontstaan na een zwangerschap, door hormonale veranderingen tijdens de menopauze, of door veroudering. Omdat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, kunnen ze de plotselinge toename van druk niet opvangen.

Aandrang-incontinentie

Aandrang-incontinentie, ook wel een overactieve blaas genoemd, wordt veroorzaakt door oncontroleerbare samentrekkingen van je blaasspieren. Dit leidt tot een plotselinge, intense aandrang om te plassen, zelfs als je net bent geweest.

Deze vorm van plotseling urineverlies kan ontstaan door verschillende triggers. Zo kun je klachten ontwikkelen door een urineweginfectie of door een gevoeligheid van voedingsmiddelen en dranken die de blaaswand irriteren. Deze vorm van incontinentie ontstaat ook vaker tijdens en na de menopauze (*) door hormonale veranderingen en verzwakte bekkenbodemspieren.

Soms is er sprake van een neurologische aandoening die de klachten veroorzaken, zoals Parkinson of Multiple Sclerose. Zelfs stress en angst kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van aandrang-incontinentie.

Wat kan je doen tegen plotseling urineverlies?

Bij sommige lichamelijke klachten zit er niets anders op dan het accepteren. Bij plotseling urineverlies hoeft dat gelukkig niet. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je klachten te verminderen.

Bekkenbodemoefeningen

Misschien heb je al weleens gehoord van Kegel-oefeningen. Deze oefeningen kan je doen om thuis je bekkenbodemspieren effectief te trainen. Ze maken de spieren rond de blaas en urinebuis sterker, waardoor ze beter bestand zijn tegen plotselinge druk. Het is geen kortetermijnoplossing en je zult 10 minuutjes per dag consequent deze oefeningen moeten doen, maar op lange termijn helpt het om je klachten te verminderen.

Blaastraining

In sommige gevallen kan een blaastraining helpen om je klachten bij aandrang-incontinentie te verminderen. Je leert om de drang om te plassen langer uit te stellen en een plasroutine te volgen. Je begint met kleine intervallen en verlengt langzaamaan de tijd tussen je toiletbezoeken. Ook dit vraagt een wat langere tijdsinvestering om resultaten te boeken.

Let op met eten en drinken

Als je last hebt van aandrang-incontinentie, dan kunnen kleine aanpassingen van je dagelijkse routines soms een groot verschil maken. Om mogelijke irritatie van de blaaswand te verminderen, is het verstandig om te matigen met drankjes waar cafeïne en alcohol in zit. Ook frisdranken kunnen door een combinatie van het koolzuur, zoetstoffen en de zuurtegraad de blaaswand irriteren. Daarnaast kan het verstandig zijn om te matigen met pittig eten.

Kies voor een REYU-behandeling

Wil je je klachten snel en effectief verminderen, dan zijn de bovenstaande opties mogelijk meer geschikt als aanvulling op een professionele behandeling zoals REYU. Het is een niet-invasieve, comfortabele behandeling die speciaal is ontwikkeld voor het tegengaan van aandrang- en stress-incontinentie en helpt om je controle over je blaas terug te krijgen.

Wat is REYU en waarom helpt het bij plotseling urineverlies?

REYU is een nieuwe, niet-invasieve methode die speciaal is ontwikkeld om urineverlies bij stress- en aandrang-incontinentie te behandelen. Door middel van elektrische stimulatie worden de bekkenbodemspieren versterkt.

Elektrische stroompjes die worden afgegeven in het bekkenbodemgebied zorgen ervoor dat de spieren samentrekken en ontspannen, vergelijkbaar met een intensieve training. Maar het trainen van de spieren is niet het enige dat REYU doet. Het herstelt de communicatie tussen de zenuwen en de spieren in het bekkengebied.

Voordelen van REYU

  • De behandeling is niet-invasief. Er is geen sprake van een ingrijpende procedure of operatie. De REYU-sessies zijn zelfs comfortabel en ontspannend.
  • REYU is effectief bij verschillende soorten incontinentie: REYU is geschikt voor zowel stress- als aandrang-incontinentie.
  • Klachten worden snel verminderd. Veel mensen merken al na een paar sessies een verbetering in hun klachten. Voor langdurige resultaten is een volledige kuur van 4 tot 6 sessies aan te raden.
  • REYU zorgt voor de versterking van oppervlakkige en dieper liggende spieren. Dit is zeer moeilijk te bereiken met oefeningen thuis.

Voor wie is de behandeling geschikt?

Heb je last van plotseling urineverlies door stress- of aandrang-incontinentie? Dan is REYU een uitstekende keuze. In sommige gevallen is deze behandeling minder geschikt. In de volgende situaties raden we REYU af:

  • Als je een pacemaker hebt of lijdt aan epilepsie.
  • Als je zwanger bent. In dat geval adviseren we je om na de bevalling een consultatie in te plannen.
  • Als je een actieve infectie of ontsteking hebt in het bekkengebied.
  • Als je een neurologische aandoening hebt die zorgt voor ernstige zenuwschade.
  • Als je momenteel chemotherapie ondergaat.

De behandelprocedure: wat kan ik verwachten?

De REYU-behandeling begint altijd met een uitgebreide consultatie met de gynaecoloog. Tijdens dit gesprek bespreek je je klachten en medische voorgeschiedenis en wordt de oorzaak van je urineverlies in kaart gebracht. Op basis van deze informatie beoordeelt de gynaecoloog of REYU in jouw situatie geschikt is. De consultatie is niet gratis maar wordt doorgaans wel vergoed door de zorgverzekering.

Een behandeling bestaat meestal uit 4 tot 6 sessies, die om de paar weken plaatsvinden. Is REYU geschikt voor jou? Dan wordt je eerste sessie ingepland. Een sessie ziet er als volgt uit:

  • Je wordt gevraagd om je broek uit te doen, je ondergoed mag je aan houden.
  • Vervolgens mag je op de behandeltafel gaan liggen en wordt er een elektrode op het bekkenbodemgebied aangebracht. Deze geeft de elektrische stroompjes af.
  • Je voelt een lichte tinteling of samentrekking van de spieren en de intensiteit wordt aangepast aan jouw comfort.
  • Na 30 minuten zit de sessie erop.

Resultaten

De meeste vrouwen merken al verbetering na de eerste paar sessies. Voor optimaal resultaat is het belangrijk om de volledige kuur van 4 tot 6 sessies te voltooien. De effecten worden geleidelijk sterker, naarmate je spieren beter getraind raken en je zenuwverbindingen verbeteren. De volgende resultaten kan je verwachten:

  • Vermindering van urineverlies.
  • Sterkere bekkenbodemspieren.
  • Betere blaascontrole.
  • Meer zelfvertrouwen.
  • Langdurige resultaten.

Tijdens je behandelingskuur krijg je van onze specialist tips en adviezen om je resultaten te optimaliseren en hoe je de effecten van REYU kunt behouden.

Nazorg

Na de behandeling kun je direct je dagelijkse activiteiten hervatten, zonder dat hersteltijd of speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn. We adviseren wel om zware inspanningen op de dag van de behandeling te vermijden.

De resultaten van REYU zijn duurzaam, normaal gezien heb je na je eerste reeks Reyu behandelingen één onderhoudsbehandeling nodig per jaar.

Geen plotseling urineverlies meer met REYU

Blaastraining, het trainen van je bekkenbodemspieren bij je kinesist, en opletten met eten en drinken dat je blaaswand kan irriteren zijn allemaal dingen die je kan doen om op lange termijn je klachten van plotseling urineverlies te verminderen. Ben je op zoek naar sneller resultaat met een natuurlijke en comfortabele behandeling? Kies dan voor REYU. Boek nu een consultatie met de gynaecoloog via onze online agenda en kom erachter of deze behandeling geschikt is voor jou.

Wil je meer weten over Sarasin Clinic of ben je benieuwd naar één van onze andere behandelingen? Boek dan een gratis consultatie. Ons team heeft meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van esthetische behandelingen en geeft je graag vrijblijvend advies over hoe wij kunnen helpen jouw doelen te verwezenlijken.

Reyu Prijs

Prijs REYU urineverlies
Reyu Urineverlies€ 350/sessie

Bron:
Palmer SJ. Urge incontinence in postmenopausal women. Br J Community Nurs. 2020 Apr 2;25(4):168-172. doi: 10.12968/bjcn.2020.25.4.168. PMID: 32267759.

Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Urineverlies vrouw behandelen met Reyu: veelgestelde vragen

Waarom krijg je last van urineverlies?

Kan je plotseling incontinent worden?

Vanaf welke leeftijd begint incontinentie?

Welke vormen van incontinentie bestaan er?

Wat is het beste middel tegen incontinentie?

Wat mag je niet drinken bij incontinentie?

Heb ik onderhoudsbehandelingen nodig?

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Ben ik een geschikte kandidaat voor deze behandeling?