Spring naar de inhoud

Haarverlies: Wat kan je eraan doen?

Anders dan vaak gedacht komt haaruitval bij zowel mannen als vrouwen voor. Bovendien zien we dat haaruitval voorkomt in verschillende leeftijdsgroepen. Ongeveer 70% van de bevolking komt vroeg of laat in aanraking met haarverlies. Natuurlijk is het niet fijn om te merken dat je haren verliest. 

Je wil niets liever dan je volle haardos behouden, en dat liefst zo lang mogelijk. Hieronder zullen we daarom bespreken hoe je haaruitval kan voorkomen en behandelen.

Haargroei onder de loep

Nieuwe haargroei vindt ongeveer om de drie tot vijf jaar plaats. Haren groeien steeds uit dezelfde haarzakjes. Uit één haarzakje kunnen er tot wel vier haren groeien. Je gaat je hele leven verder met het aantal haarzakjes waarmee je geboren bent. Hoeveel dat er zijn, is genetisch bepaald. 

Er worden doorheen de jaren geen nieuwe haarzakjes meer gevormd. Eens haarzakjes beschadigd zijn, kan er geen nieuw haar meer uit groeien. De uitgevallen haren wordt dan niet meer vervangen.

Sarasin Clinic haaruitval banner

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

 • De oorzaken van haaruitval kennen lijkt misschien banaal, maar om een effectieve behandeling op te starten, is het van cruciaal belang dat je de oorzaak van jouw haaruitval kent. Alleen zo kan je namelijk weten zal werken en wat niet. 
 • Daarom sommen wij hieronder de meest voorkomende oorzaken van haaruitval op. Het is echter belangrijk dat je geen zelfdiagnose stelt. Heb je haaruitval? Bespreek dan met een arts wat de oorzaak zou kunnen zijn.
 • Haarverlies heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende vorm van haaruitval is erfelijke kaalheid of alopecia androgenetica. Deze erfelijke haaruitval komt vooral voor bij mannen, maar kan ook bij vrouwen voorkomen. Alopecia androgenetica zorgt voor een terugtrekkende haarlijn en een kale plek op de kruin bij mannen. Bij vrouwen zorgt deze vorm van haarverlies voor meer diffuse haaruitval. 
 • Dan heb je ook alopecia areata of pleksgewijze haaruitval. Het is een vorm van tijdelijk haarverlies en komt bij zowel mannen, vrouwen als kinderen voor. Deze aandoening is te herkennen aan ronde, kale plekken op het voorhoofd. 
 • Diffuse kaalheid kan je herkennen aan het zichtbaar dunner wordend haar. Deze vorm verspreidt zich over gehele hoofdhuid. Het kan voorkomen na ernstige ziektes, het nemen van bepaalde medicijnen, schildklierproblemen of andere gezondheidsproblemen. 
 • Vervolgens heb je frontale fibroserende alopecia, een vorm van haaruitval bij vrouwen. Dit komt voor bij postmenopauzale vrouwen, boven de leeftijd van vijftig jaar. Deze aandoening is te herkennen door verlittekening van de haarlijn, waardoor er geen haren meer kunnen groeien. 
 • Ten slotte heb je traumatische kaalheid. Dit wordt veroorzaakt door het veelvuldig dragen van strakke paardenstaarten. Ook het verven van je haren kan dit veroorzaken. 

Last van haaruitval? Maak een afspraak bij Sarasin Clinic en stop haaruitval al na één behandeling met onze hair fillers.

Wanneer spreekt men van haaruitval?

Men spreekt van haarverlies of alopecia wanneer je meer dan honderd haren per dag verliest. Het normale groeiproces van je haar wordt dan verstoord en de nieuwe haren zijn niet meer voldoende om de uitgevallen haren te vervangen. 

Haaruitval is echter pas met het blote oog zichtbaar wanneer de helft van de haren al verdwenen is. Het duurt dus even voordat je werkelijk de haaruitval ziet. Het tijdig opmerken van je dunnere haardos is dus belangrijk om verder verlies tegen te gaan en te behandelen.

Kan je haarverlies voorkomen?

Nog beter dan haaruitval tegengaan is haaruitval voorkomen. Maar kan dat ook? Wel, een ultieme oplossing om haargroei te voorkomen bestaat niet. Er zijn wel enkele dingen waar je op kan letten en die ook de haargroei stimuleren.

Sarasin Clinic oorzaken haaruitval

Healthy body, healthy hair

Allereerst is je gezondheid van belang voor een mooie en volle haardos. Een goede gezondheid zorgt voor gezonde haargroei. Zorg dus voor een gezond voedingspatroon en de nodige vitaminen en mineralen. Essentiële vitaminen zijn vitamine B, C, D, E en B12.  

Ook andere voedingsstoffen zoals ijzer, eiwitten, zink en omega-3 zijn belangrijk voor een volle bos haar. Om je haargroei te stimuleren, kan je indien nodig extra supplementen nemen. Twijfel je? Praat er dan over met de huisarts.

No stress…

Het is belangrijk om stress zoveel mogelijk te reduceren. Voldoende rust nemen is daarom essentieel, maar ook de lichaamsbeweging kan zorgen voor het verminderen van stress. 

Haarverlies door stress wordt namelijk veroorzaakt door een hoog gehalte van het hormoon adrenaline en cortisol die op hun beurt zorgen voor een verhoogde melkzuurproductie. Melkzuur is schadelijk voor de haarwortels en kan voor haaruitval zorgen. Door te sporten kan dit hormoon worden afgebroken door het lichaam en is er minder melkzuur aanwezig in de hoofdhuid.

Take care of your hair

Naast een goede gezondheid en weinig stress, is er nog een andere belangrijke component die de gezondheid van jouw haar bepaalt: je haarverzorging. Hieronder sommen we voor jou op waarop je moet letten.

 • Gebruik verzorgende shampoo en conditioner speciaal ontwikkeld om haarverlies tegen te gaan
 • Gebruik shampoos die actieve ingrediënten bevatten en zo helpen haaruitval tegen te gaan en de hoofdhuid gezond te houden. 
 • Kam je haren nooit als ze nat zijn. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je haar afbreekt. 
 • Ban plastic borstels uit je badkamer. Deze maken je haar statisch, waardoor er meer kans is op beschadiging van je haar. 
 • Koop een borstel met echt haar. Dat is beter voor je hoofdhuid en je haar.
 • Een te strakke knot of hittebronnen worden beter vermeden. Deze zorgen dat haren eruit worden getrokken en door hitte kan het haar broos worden en zo afbreken.
 • Een goede bloedcirculatie in je hoofdhuid is een must voor gezond haar. Dit kan je stimuleren via een hoofdhuidmassage. Het heeft een positieve invloed op de haargroei en voorkomt haaruitval. Het extra voordeel van een massage op de hoofdhuid is dat het ook je stress vermindert.  

Hoewel je al deze stappen kan ondernemen om haaruitval te voorkomen, wil dat niet per se zeggen dat ze ook effectief zijn. Met een verzorgende shampoo of de juiste borstel zal je hardnekkig haarverlies niet kunnen stoppen.

Gelukkig bestaan er nog andere, natuurlijke remedies die jouw haaruitval in de kiem zullen smoren. Meer weten? Lees dan zeker verder.

Sarasin Clinic haaruitval man

Ik heb haarverlies: wat te doen?

Blijf je last hebben van haaruitval of zijn er kalende plekken die niet meer weggaan? Dan kan een behandeling bij Sarasin Clinic misschien de oplossing bieden. Dankzij de huidige medische ontwikkelingen kan er al heel wat tegen haaruitval gedaan worden bij zowel vrouwen als mannen. 

Wij bieden twee wetenschappelijk bewezen methodes om haargroei te stimuleren en haaruitval vanuit de kern te stoppen: hair fillers en PRP. Benieuwd hoe deze behandelingen jouw haaruitval kunnen stoppen? Dat ontdek je hieronder.

Hair fillers voor een gezonde haargroei

Hair fillers bestrijden haarverlies en stimuleren haargroei via een injectiebehandeling. Er worden zeven verschillende peptiden geïnjecteerd met elk een specifieke werking. Al zes weken na de eerste sessie is er resultaat zichtbaar en stopt je haaruitvalproces. 

In totaal zijn er ongeveer vier sessies nodig voor een optimaal resultaat. Deze sessies zorgen voor een goede bloedcirculatie en activeren de haarcellen, waardoor haargroei wordt versneld en haaruitval verminderd. Ook de haardichtheid en haardikte worden zo verbeterd. 

Ook na een haartransplantatie kan je je laten behandelen met hair fillers. Ze kunnen je helpen je haardichtheid te verhogen. Bovendien kan je zo ook de overlevingskansen van je haarzakjes verhogen.

Sarasin Clinic DR CYJ Hair Filler

Hair fillers: voor iedereen?

Helaas zijn haarfillers niet voor iedereen geschikt, volledig kale mannen zullen namelijk geen baat hebben bij een behandeling met hair fillers. Zij hebben namelijk geen eigen haarzakjes meer, wat de effectiviteit van de behandeling dwarsboomt. Heb je wel nog haarzakjes? Dan ben jij de geschikte kandidaat voor deze innovatieve behandeling!

Heb jij nog haarzakjes? Wel, als je nog een beetje haar hebt, dan wil dat zeggen dat er nog haarzakjes zijn en dat er dus nog hoop is. Zelfs al zijn de haartjes flinterdun en doorzichtig: waar haar is, is hoop!

Glanzende, volle haren? Dat kan met hair fillers! Maak vandaag nog een afspraak bij Sarasin Clinic.

Haargroei stimuleren met PRP (Platelet Rich Plasma)

 • Een PRP-behandeling bestaat uit het isoleren van lichaamseigen cellen die veel groeifactoren bevatten. Dat isoleren gebeurt door middel van een bloedafname. Daarna worden deze geïnjecteerd in de kalende gebieden. 
 • Daarna wordt het bloedstaal gecentrifugeerd om de verschillende bloedcomponenten te scheiden. Daaruit wordt het PRP gehaald en dit wordt terug geïnjecteerd in de probleemgebieden. Door de injecties wordt aanmaak van cellen gestimuleerd en verbetert de huid- en haarkwaliteit.
 • Aangezien je geen lichaamsvreemde stoffen injecteert, is de kans op allergische reacties klein. Een PRP-behandeling kan ook het resultaat van een haartransplantatie verbeteren. 
 • Je haargroei stimuleren en haaruitval stoppen op een zo natuurlijk mogelijke manier? Dat doe je met PRP. Maak snel je afspraak bij Sarasin Clinic.

Hopelijk heb je nu meer zicht op wat je kan doen om haaruitval te voorkomen en behandelen. Heb je toch nog vragen of twijfels? Neem dan gerust contact met ons op of boek een consultatie bij een van onze experten.

sarasin clinic haaruitval man prp

Video’s haarverlies wat te doen

Voor- en nafoto’s van hair fillers

Prijzen haarverlies tegengaan met haarfiller of prp

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/behandeling
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/behandeling
Hair filler grote zone (3ml)€400/behandeling
Sarasin Clinic hair filler zones_tekening
Prijzen PRP behandelingen
PRP 1ste sessie€350/sessie
PRP 2de sessie€350/sessie
PRP laatste sessie (bij 3 sessies in totaal)€250/sessie
PRP voor de lippen€350/sessie
PRP huidverbetering€350/sessie
PRP tegen haaruitval€350/sessie
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over haarverlies (haarfiller en prp)

Is een PRP-behandeling pijnlijk?

Hoeveel kost een PRP-behandeling?

Hoe vaak moet ik een PRP-behandeling herhalen?

Hoelang duurt de nazorg van een PRP-behandeling?

Is een PRP-behandeling gevaarlijk?

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers