Spring naar de inhoud

Collageen: het essentiële eiwit voor een jeugdige uitstraling

Als je af en toe televisie kijkt, klinkt het woord ‘collageen’ je vast bekend in de oren. Van reclamespotjes voor skincare tot shampoo, iedereen lijkt te praten over de voordelen van collageen voor een jeugdige en stralende uitstraling. Maar wat is collageen eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? En wat kan je doen voor een collageen boost? Dit alles en nog veel meer kom je te weten in dit artikel!

Kom je graag nóg meer te weten? Neem dan gerust contact op met een van onze experts bij Sarasin Clinic. Samen met jou gaan we na wat je best kan doen om jouw collageen te boosten!

PRIJS

€ 65

DOSERING

2,5 g / dag

RESULTAAT

na +/- 60 dagen

De bouwstenen van de huid: collageen

Wat doet collageen? Wel, het is een structureel eiwit dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een essentiële rol bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit van onze huid, aangezien die voor zeventig procent uit collageen bestaat. Maar ook onze gewrichten, botten, pezen, kraakbeen en nagels bestaan uit collageen. Daarnaast bestaan ook de haarwortels uit dit eiwit. Daarom wordt er vaak collageen gebruikt in shampoos, want ook haren hebben dus baat bij deze stof. 

Denk aan collageen als de “lijm” die ons lichaam bij elkaar houdt, want het is niet voor niets vernoemd naar ‘kolla’ – het Griekse woord voor samenbinden. Dit lichaamseigen eiwit zorgt ervoor dat onze huid er stralend en jeugdig uitziet, terwijl het ook onze gewrichten soepel houdt. Maar helaas is er een keerzijde: collageen neemt af naarmate we ouder worden.

Note: Er bestaan verschillende soorten collageen, waarbij elk collageen type een belangrijk onderdeel vormt van ons lichaam. Maar hier gaan we komend artikel niet verder op in. 

Lees verder onder de foto

Sarasin Clinic profhilo banner

Collageenafname met de leeftijd

Naarmate de kaarsjes op de verjaardagstaart zich opstapelen, neemt de productie van collageen in ons lichaam af. Dit proces begint al vanaf je dertigste en versnelt naarmate we de veertig bereiken. Het resultaat? Onze huid verliest zijn veerkracht, rimpels verschijnen en er ontstaan zichtbare tekenen van veroudering. Dat is waarom oude mensen vaak over een dunnere en slappere huid beschikken dan jongere.

Sarasin Clinic menopauze zandloper

Maar maak je geen zorgen, er zijn oplossingen om collageenverlies tegen te gaan. Je kan dus best een beroep doen op een collageenbehandeling om veroudering (deels) tegen te gaan, meer hierover later.

Externe factoren die collageen beïnvloeden

Collageen versus de zon

Sarasin Clinic vrouw SPF SUN protection vierkant

Daarnaast zijn er ook externe factoren die de aanmaak en afbraak van collageen beïnvloeden. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot beschadiging van het collageen en elastine in de huid, wat resulteert in een verlies van stevigheid, hydratatie en elasticiteit.

Smokey wrinkles

Roken kan ook een negatieve invloed hebben op hoeveel collageen je lichaam zal aanmaken. Zo hebben rokers vaak een verhoogd risico op vroegtijdige huidveroudering, omdat de giftige stoffen in sigarettenrook de elastine- en collageenvezels beschadigen. Dit leidt tot een versnelde afbraak van collageen en de vorming van diepere rimpels.

roken is slecht

Suikers, vervuiling en stress

Een andere factor die de collageenaanmaak negatief beïnvloedt, is glycatie, een proces waarbij suikers zich binden aan collageen- en elastinevezels. Dit leidt tot verharding en beschadiging van het collageen, wat weer resulteert in een verminderde elasticiteit en de vorming van rimpels. Maar ook vervuiling en stress maken collageen stuk.

Liever voorkomen dan genezen

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze factoren en stappen te ondernemen om ze te minimaliseren. Het gebruik van zonbescherming, stoppen met roken, een gezond voedingspatroon en het verminderen van blootstelling aan vervuiling kunnen allemaal bijdragen tot het behoud van een jeugdige uitstraling!

Natuurlijke methoden om de collageenproductie te stimuleren

Er bestaan natuurlijke manieren om de collageenproductie te stimuleren en zo de jeugdige uitstraling te behouden. Voedingskeuzes spelen hierbij een essentiële rol. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren, bijvoorbeeld vis, kip, eieren, bonen, noten en zaden, kan de natuurlijke aanmaak van collageen helpen te bevorderen. Daarnaast is vitamine C – uit onder andere citrusvruchten, bessen en paprika’s – van vitaal belang voor de collageenproductie. Ook kan je supplementen nemen in de vorm van pillen of een schepje collageenpoeder, maar hierbij is het moeilijk om te achterhalen of ze wel degelijk collageen bevatten.

Sarasin Clinic collageen

Dit alles zorgt ervoor dat de huid van binnenuit wordt aangepakt. En zo wordt het probleem dus verholpen bij de kern!

Sculptra: De sleutel tot een verjongde huid

Sculptra is een uniek injecteerbaar biostimulatormiddel dat zorgt voor een geleidelijke en natuurlijke verbetering van de menselijke huid. Het is een nieuwe generatie filler die een langer effect heeft dan traditionele fillers. Doordat het een biostimulator is zal het op een natuurlijke en effectieve manier de huid aanzetten tot collageenstimulatie. Het resultaat? Een stevigere, stralendere huid die er jonger uitziet – volgens onderzoek gedaan door Kollipara et al. 

Het Geheim van Sculptra

Hoe collageen aanmaken met Sculptra? Deze biostimulator bestaat namelijk uit microdeeltjes van biologisch afbreekbaar polymelkzuur (PLLA). Dit materiaal wordt ook door ons eigen lichaam aangemaakt en pakt de hoofdoorzaak van collageenverlies aan. Door Sculptra diep in de huid te injecteren, revitaliseert het geleidelijk aan de structurele basis van de huid en herstelt het de natuurlijke stevigheid voor langdurige resultaten.

Sculptra voor een natuurlijk resultaat

  • Wat Sculptra zo bijzonder maakt, is dat het op natuurlijke wijze de onderliggende structuur van de huid herstelt en collageen aanmaakt. Het zorgt voor een geleidelijke en subtiele verbetering, wat resulteert in een natuurlijk uitziend resultaat
  • Afhankelijk van individuele factoren zoals leefgewoonten, leeftijd, huidkwaliteit en verwachtingen kunnen er tot drie behandelingen met Sculptra nodig zijn. Er wordt doorgaans een interval van een tot twee maanden tussen elke behandeling aanbevolen. Na de initiële behandelingen adviseert de arts om na zes maanden terug te komen voor een boosterprik, gevolgd door jaarlijkse boosterprikken. 
  • Het beste van Sculptra is dat de resultaten na verloop van tijd steeds beter worden. Ongeveer 12 maanden na de laatste Sculptra-behandeling zul je merken dat je huid elastischer is, een betere algehele kwaliteit heeft met meer glans, en gladder aanvoelt. Het is belangrijk op te merken dat Sculptra geen direct resultaat geeft, maar het werkt als een “age reverser”. Na 12 maanden zul je versteld staan van het verjongende effect dat Sculptra heeft op je huid. De resultaten van Sculptra kunnen 2,5 tot 3 jaar aanhouden.

Geloof je het niet? Deze foto’s bewijzen het voor je:

Sarasin Clinic Sculptra voor en na vrouw
Sarasin Clinic Sculptra voor en na vrouw
Sarasin Clinic Sculptra voor en na bovenbenen
Sarasin Clinic Sculptra voor en na achterwerk
Sarasin Clinic Sculptra voor en na buik
Sarasin Clinic Sculptra voor en na arm
Sarasin Clinic Sculptra voor en na buik
Sarasin Clinic Sculptra voor en na achterwerk

Heb je ook nood aan wat extra collageen en een verjongde uitstraling? Maak een afspraak bij Sarasin Clinic! Onze ervaren cosmetisch artsen en esthetisch verpleegkundigen staan klaar om je te helpen een strakke, jeugdige look te bereiken. Bekijk onze resultaten en prijzen, en ervaar zelf de hoogste kwaliteit van zorg, privacy en comfort. Tot snel?

Prijs Collageen bij Sarasin Clinic

Prijs Collageen
bio-gefermenteerde gehydrolyseerde collageentripeptiden
(306 gram)
€65
Sarasin Clinic collageen

Video’s over Collageen bij Sarasin Clinic

Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.