Spring naar de inhoud

Natuurlijke oplossingen voor haarverlies: haarfillers en PRP

Omgaan met haarverlies is een van de moeilijkste en meest frustrerende ervaringen waar zowel mannen als vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren en kan een aanzienlijke impact hebben op iemands zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. 

Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen voor haaruitval die kunnen helpen de gezonde haargroei te herstellen en een jeugdiger uiterlijk te bevorderen: haarfillers en PRP. In deze uitgebreide gids gaan we in op de oorzaken van haaruitval, de verschillende natuurlijke oplossingen en de beste strategieën om deze oplossingen te gebruiken voor optimale resultaten.

Hoe groeit haar?

Om zowel de oorzaken als de symptomen van haarverlies te begrijpen, is het belangrijk dat je inzicht hebt in hoe haar groeit. Daarom leggen we je eerst alles uit over de haardichtheid en de haargroeicycli.

Je haren groeien ongeveer een halve centimeter per maand. Dat komt neer op zo’n zes cm per jaar. Een haartje heeft een levensduur van twee à zes jaar. Eens een haartje uitgeleefd is, zal het voor een bepaalde periode stoppen met groeien voordat het uitvalt. 

Wat zorgt ervoor dat haar groeit?

Uiteraard groeien je haren niet uit het niets – er zit een heel proces achter je haargroei. Je haar is namelijk opgebouwd uit een eiwit: keratine. De haarwortel is verankerd in een haarfollikel die ongeveer 3 mm diep in de hoofdhuid zit. De bodem van de haarfollikel zit het diepst in de huid en is verdikt. Dat deeltje van de haarfollikel noemen we de haarbulbus.

In die haarbulbus groeien levende cellen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de haarschacht. Aan de haarbulbus zitten bloedvaten die voedingsstoffen en hormonen aanleveren. Die zijn erg belangrijk voor je haargroei en haarstructuur.

Hoe zit het met de haardichtheid?

Met haardichtheid verwijzen we naar het aantal haren dat je per vierkante centimeter hebt. Als je haarverlies hebt, zal je merken dat het aantal haren dat je per vierkante centimeter hebt, daalt.

Hoeveel haarfollikels je per vierkante centimeter hebt, hangt onder andere af van je haarkleur. Mensen met dik, donker haar hebben gemiddeld 80 000 haarwortels, terwijl mensen met heel dun, licht haar vaak gemiddeld 140 000 haarwortels hebben.

Hoewel mensen met dun haar veel meer haarwortels hebben, zal je dat niet zien, omdat de haren dermate fijn zijn dat hun haar er optisch even ‘vol’ uitziet als iemand met veel minder haarwortels maar wel donkerder haar. 

Sarasin Clinic haaruitval banner

Hoe werken de haargroeicycli?

Ons haar groeit in een cyclus, en elk haartje op je hoofd volgt die cyclus. Niet elk haartje doorloopt die cyclus echter op exact hetzelfde moment en hetzelfde tempo. Anders zouden we op bepaalde momenten in die cyclus allemaal kaal zijn.

In totaal doorloopt het haar op ons hoofd drie stadia: de anagene fase of groeifase, de catagene fase of overgangsfase en de telogene fase of rustfase. In de anagene fase zijn de haarschacht en haarwortel verbonden. Deze fase duurt vaak enkele jaren.

Na de anagene fase volgt de catagene fase. Deze fase duurt enkele weken en wordt gekenmerkt door een krimpend haarzakje en een vertraagde haargroei. Uiteindelijk komt het haar in een telogene fase terecht die enkele maanden duurt. De haargroei zal volledig stoppen en de verbinding tussen de haarwortel en haarschacht wordt verbroken.

In de telogene fase groeit er nieuw leven uit de haarwortel. Het nieuwe haartje groeit steeds verder en duwt het ‘oude’ haartje naar buiten. Het oude haartje zal uiteindelijk uitvallen en plaatsmaken voor het nieuwe haar.

Sarasin Clinic haargroeifasen tekening

Haarverlies symptomen

Er zijn verschillende factoren die je haargroei kunnen belemmeren. Een belemmerde haargroei vertaalt zich in haarverlies: je krijgt te maken met méér uitvallende haren dan normaal is. Hoe dat haarverlies zich uit, hangt af van de oorzaak van de haaruitval en van je geslacht. 

Symptomen haarverlies bij vrouwen

Bij vrouwen merken we dat het haarverlies zich vaak uit in het uitdunnen van de haardos. De haren zullen gespreid uitvallen en niet pleksgewijs. Deze vorm van haaruitval heet diffuse haaruitval. Vrouwen kunnen echter ook te maken krijgen met kale plekken door haarverlies.

haarverlies vrouwen

Symptomen haarverlies bij mannen

Haarverlies bij mannen uit zich vaak in pleksgewijze haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan gelokaliseerd haarverlies bij de slapen of de kruin, het achteruitwijken van de haarlijn en ook volledige kaalheid komt voor bij mannen.

Heb jij genoeg van de onzekerheid of schaamte die gepaard gaan met jouw haaruitval? Probeer jij je haaruitval vaak weg te steken? Haaruitval camoufleren is een vervelende en tijdsintensieve klus. Bespaar jezelf tijd en voel je terug helemaal goed in je vel: boek nu je afspraak bij Sarasin Clinic voor haarfillers of PRP!

haarverlies mannen

Meest voorkomende oorzaken haarverlies

Wat haaruitval veroorzaakt, is heel uiteenlopend. Hieronder geven we je een lijst met de meest voorkomende oorzaken van haarverlies

Hoewel we hier mogelijke oorzaken van haaruitval opsommen, is het belangrijk dat je geen zelfdiagnose stelt. Ga daarentegen samen met een huisarts of specialist op zoek naar de specifieke oorzaak van jouw probleem. 

Pas wanneer je de oorzaak van jouw haaruitval kent, kan je effectieve stappen ondernemen om jouw haaruitval te stoppen. Welke behandeling je kan ondergaan hangt namelijk af van de oorzaak van jouw haaruitval. 

Wat we wel zien is dat de resultaten van de haarfiller behandelingen van toepassing zijn op elk type haaruitval. Op voorwaarde dat er nog haarzakjes aanwezig zijn, ook al zijn de haartjes die daaruit groeien doorzichtig en heel dun.

Sarasin Clinic haaruitval man
Sarasin Clinic haaruitval vrouw haarfiller

Erfelijke haaruitval of alopecia androgenetica

Dit is misschien wel de meest voorkomende vorm van haarverlies. Bij erfelijk haarverlies zit de oorzaak van overmatig haarverlies in jouw DNA. Je hebt misschien wel eens gehoord van deze erfelijke vorm van haarverlies onder de naam alopecia androgenetica

Hoewel er gezegd wordt dat alopecia androgenetica vooral een probleem is bij mannen, is  dit niet per se het geval. Er bestaat ook een vrouwelijke vorm van deze aandoening, waarover hieronder meer.

Alopecia androgenetica

Erfelijke haaruitval bij vrouwen heet androgene alopecia als er een toename is van androgenen. Is dat niet zo, dan spreken we van female pattern hair loss. De manier waarop erfelijk haarverlies tot uiting komt verschilt tussen mannen en vrouwen.

Mannelijke kaalheid vs. diffuse haaruitval bij vrouwen

Mannelijke kaalheid die erfelijk bepaald is, zal je vaak eerst opmerken doordat het haar bij de haargrens en de slapen begint te minderen. Uiteindelijk kan dit type haaruitval tot volledige kaalheid leiden. 

Bij vrouwen zullen de haargrenzen in stand blijven en zal het haar eerder diffuus uitvallen, ook wel pleksgewijze haaruitval genoemd. Bij vrouwen wordt het haar daardoor voornamelijk overal dunner en zal er geen volledige kaalheid optreden.

Alopecia areata

Wanneer je te maken hebt met alopecia areata zal je merken dat je haar heel snel uitvalt en je gaandeweg kale plekken krijgt. Die plekken hebben veelal een ronde of ovale vorm en komen vooral op de hoofdhuid voor.

Velen claimen dat het hier om een auto-immuunziekte gaat, maar de exacte oorzaak van deze aandoening is tot nu toe nog niet gekend.

Gezondheidsproblemen

Naast alopecia androgenetica en alopecia areata spelen ook gezondheidsproblemen een grote rol bij haaruitval.  Zo kunnen ziekten met koorts en hormonale veranderingen bijvoorbeeld tot haarverlies leiden. 

Ook bepaalde medicijnen kunnen haaruitval als bijwerking hebben, denk bijvoorbeeld aan chemo of de anticonceptiepil. Uiteraard mogen we ook stress niet vergeten als oorzaak van haaruitval.

Wist je trouwens dat er intussen zelfs onderzoeken worden uitgevoerd naar het verband tussen het coronavirus en overmatig haarverlies? Vele vrouwen komen bij Sarasin Clinic en geven aan dat hun haarverlies begonnen is na de de vaccinaties tegen het coronavirus. Of nadat ze besmet geweest zijn met het coronavirus.

Sarasin Clinic haaruitval man

Overstijling van het haar

Dat hitte niet bevorderlijk is voor de gezondheid van het haar, wisten we al. Maar dat je er ook haaruitval door kan krijgen is waarschijnlijk nieuws. Je let best op met het blootstellen van je haar aan hitte. Vooral bij mensen die de natuurlijke eigenschappen van hun haar vaak manipuleren komt haaruitval vaker voor.

Niet alleen hitte kan haarverlies veroorzaken, ook andere manieren van hairstyling kunnen tot haaruitval leiden. Denk hier bijvoorbeeld aan traction alopecia. Dat is een vorm van haarverlies door een continue spanning op het haar door bijvoorbeeld strakke kapsels. 

Dat komt bijvoorbeeld voor bij mensen die het haar heel vaak in een strakke dot of strakke paardenstaarten dragen. Daarnaast treft traction alopecia ook ⅓ van vrouwen met Afrikaanse roots. Zo kunnen cornrows en weaves of extensions na langdurig gebruik haaruitval veroorzaken.

Oplossing voor haarverlies: hair fillers en PRP

Blijf jij haren verliezen en wil je hier graag een natuurlijke oplossing voor? Hair fillers en PRP zijn the way to go. Of je ze kan gebruiken hangt af van de vorm van haarverlies waar jij mee te maken hebt.

Over het algemeen geldt dat als jij nog beschikt over haarzakjes, deze behandelingen uitermate effectief kunnen zijn. Om te weten te komen of je nog over je eigen haarzakjes beschikt, raadpleeg je best je huisarts.

Haarfillers to the rescue

Komaf maken met dunner wordend haar? Haaruitval voorkomen of stoppen? Hair fillers zijn een efficiënte, effectieve én natuurlijke oplossing. Je kan prachtige resultaten bereiken met onze haarfillers. Onderstaande foto’s spreken voor zich!

Voor- en nafoto’s van hair fillers

Klaar voor voller haar? Maak vandaag nog een afspraak bij Sarasin Clinic!

Hair fillers: wat zijn ze en wat mag je verwachten?

Tijdens de behandeling injecteert de behandelende arts of verpleegkundige de haarfiller in de hoofdhuid. Wij werken met de haarfiller van DR.CYJ die bestaat uit een combinatie van hyaluronzuur (een lichaamseigen stof) en zeven gepatenteerde peptiden, speciaal ontwikkeld om haarverlies te voorkomen (of beperken) en nieuwe haargroei te stimuleren.

De 7 peptiden en hun werking
  • Decapeptide-10 (CG- Keramin2):  staat in voor het voeden van de hoofdhuid en de haarwortel
  • Octapeptide-11 (CG-Seperin): verantwoordelijk voor het afremmen van door stress geïnduceerde celdood
  • Octapeptide-2 (Prohairin-β4): staat in voor de stimulatie van de haargroei door stamcellen in de haarfollikels te (her)activeren 
  • Decapeptide-18 (CG-WINT): verantwoordelijk voor de generatie van nieuwe haarzakjes 
  • Decapeptide-28 (CG-Rehairin): staat in voor het vertragen van het haaruitvalproces 
  • Oligopeptide-54 (CG-Nokkin): helpt bij het afremmen van haarverlies
  • Oligopeptide-71 (CG-Edrin): verantwoordelijk voor het bevorderen van de haargroei
Sarasin Clinic DR CYJ Hair Filler

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze zeven peptiden bijdragen aan een betere doorbloeding van de hoofdhuid, wat resulteert in het herstellen van haarfollikels en dus de teruggroei van nieuwe haren die sterk en gezond zijn.

Haaruitval voorkomen/stoppen en de groei van nieuwe haren stimuleren

Met haarfillers ga je dus een gezonde haargroei stimuleren en wordt haaruitval voorkomen en in de kiem gesmoord door het stimulerend effect van de haarfiller. Gemiddeld heb je zo’n vier sessies nodig om optimale resultaten te verkrijgen.

Na de eerste sessie zal je echter al merken dat de haaruitval stopt. Daardoor zal je na slechts één sessie al resultaten zien. 

Tijdens de eerste consultatie zullen wij een behandelplan op maat opstellen, waarna we meteen van start kunnen gaan met de behandeling, zodat jij zo snel mogelijk een gezonde en vollere dos haren hebt!

Haarfillers zijn een prima methode om de hoofdhuid en dus ook het haar gezond te houden. Daardoor is het ook een goed middel om vroegtijdige kaalheid tegen te gaan door de haardikte en haardichtheid te stimuleren.

Daarnaast biedt deze techniek mogelijkheden voor mensen die een haartransplantatie ondergaan hebben. Door haarfillers in de huid te injecteren kunnen we namelijk de overlevingskansen van getransplanteerde haren vergroten.

PRP: as natural as it gets

Wil je écht de meest natuurlijke oplossing voor haaruitval? Dan is PRP wat jij zoekt. Bij deze behandeling worden namelijk geen lichaamsvreemde stoffen geïnjecteerd. Lees zeker verder om alles over deze natuurlijke methode te ontdekken.

Voor- en nafoto’s van PRP

Helemaal overtuigd door deze resultaten? Maak gauw een afspraak bij een van onze experten!

sarasin clinic haaruitval man prp

Video’s haarverlies tegengaan

Prijzen haarverlies tegengaan met haarfiller of PRP

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/sessie
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/sessie
Hair filler grote zone (3ml)€400/sessie
Sarasin Clinic hair filler zones_tekening
Prijzen PRP behandelingen
PRP behandelingen
PRP 1ste sessie€350/sessie
PRP 2de sessie€350/sessie
PRP laatste sessie (bij 3 sessies in totaal)€250/sessie
PRP voor de lippen€350/sessie
PRP huidverbetering€350/sessie
PRP tegen haaruitval€350/sessie
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Veelgestelde vragen over haarverlies (haarfiller & prp)

Is een PRP-behandeling pijnlijk?

Hoeveel kost een PRP-behandeling?

Hoe vaak moet ik een PRP-behandeling herhalen?

Hoelang duurt de nazorg van een PRP-behandeling?

Is een PRP-behandeling gevaarlijk?

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers