De mythes doorprikt: alles wat je moet weten over Botox
Het woord ‘Botox’ roept waarschijnlijk heel wat associaties in je op. Botox is dan ook een van de meest bekende esthetische ingrepen. Misschien denk je wel meteen aan een bepaalde celebrity of kennis, of denk je aan de mogelijkheden die het je kan bieden.
Over Botox wordt heel wat gezegd en geschreven. Maar welke van die associaties zijn correct? Wij willen orde scheppen in de chaos door voor eens en voor altijd duidelijk te maken wat Botox is, waarvoor het gebruikt wordt en wat de voor-en nadelen van het product zijn.
Deze tekst behandelt de vele mythes die de ronde doen over een botox behandeling. We gaan voor jou na wat juist is en wat fout en halen wetenschappelijke argumenten aan om alles te staven.
Wat is Botox?
Voor we meegeven wat de mythes omtrent Botox zijn, vertellen we je graag eerst wat Botox precies is. Want iedereen kent het maar weinigen weten wat het precies is en hoe het werkt. Ben je klaar voor een kleine dosis wetenschap?
Botuline toxine
De volledige naam van Botox is botuline toxine. Dat klinkt toch al iets ingewikkelder. Botuline toxine is een neurotoxine die geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Neurotoxines zijn gifstoffen en beïnvloeden de werking van ons zenuwstelsel.
Botuline toxine doet dat door de overdracht van impulsen tussen de spiercellen en zenuwcellen te blokkeren. Je kan ook refereren aan Botox met ‘BTX’. Simpeler gezegd is Botox een spierontspanner of spierverslapper.
Botox is niet de enige spierontspanner
Surprise, Botox is niet de enige spierontspanner. Een voorbeeld van een andere frequent gebruikte spierontspanner is Azzalure. Tegenwoordig wordt de merknaam Botox vaak gebruikt als soortnaam voor spierontspanners.
Denk maar aan een ‘botox behandeling’. Wie weet gebeurde de behandeling in kwestie niet eens met Botox, maar met Azzalure. Toch zijn we geneigd om het een botox behandeling te noemen.
Een korte geschiedenis van Botox
- Veel mensen denken dat Botuline toxine pas sinds de 21ste eeuw een opmars maakt en dat het enkel gebruikt wordt om rimpels te bestrijden in het gezicht. Maar niks is minder waar. Het goedje werd in de 19e eeuw al onderzocht door wetenschappers.
- Hoewel we Botox vandaag inderdaad vooral kennen om zijn esthetische capaciteiten, is dat niet het veld waarin men botuline toxine voor het eerst gebruikte. Het is binnen de medische wereld dat Botox aan zijn opmars begon als middel tegen bepaalde neurologische aandoeningen.
- Zo werd het in 1989 ingezet als officieel geneesmiddel tegen spasmen van de oogspier en blefarospasme (ongecontroleerde ooglid samentrekkingen). Botox zorgde er namelijk voor dat de oogspieren konden ontspannen.
- Na verloop van tijd ontdekten artsen dat na injecties met Botox nabij het oog, de rimpels rondom het oog verdwenen. Vanaf toen (begin jaren 90) begonnen wetenschappers te experimenteren met BTX bij de fronsrimpels. In 2002 werd BTX goedgekeurd door de FDA voor gebruik bij de fronsrimpels.
- Ondanks dat het enkel goedgekeurd was voor fronsrimpels, werd het ook gebruikt voor kraaienpootjes en voorhoofdrimpels. Pas in 2013 was het legaal om BTX in te spuiten voor kraaienpootjes. Voor voorhoofdrimpels was dat 2017.
- Op zijn beurt leidde het esthetisch gebruik van Botox tot enkele interessante medische ontdekkingen. Zo waren het esthetisch artsen die vaststelden dat botuline toxine ook gebruikt kan worden om chronische migraine aan te pakken.
- Tot op vandaag ontdekken onderzoekers nog nieuwe mogelijkheden waarvoor ze Botox kunnen inzetten. Ook de technieken om botuline toxine in te brengen worden steeds meer en meer verfijnd. Op zoek naar een meer uitgebreide toelichting van de geschiedenis van botuline toxine? Dan zal je volgende studie over Botox zeker interessant vinden.
Hoe werkt Botox?
- Voor we overgaan naar de mythes over botox, is het cruciaal om te begrijpen hoe Botox werkt. Eerder ontdekte je al dat Botox een spierontspanner is. Maar hoe werken spierontspanners? Wat gebeurt er als je je huid laat behandelen met Botox?
- Botuline toxine is een eiwit dat de zenuwen die de spieren aansturen verlamt. Botox blokkeert de signaaloverdracht tussen de zenuw en de spier. Dat zorgt ervoor dat de spier(en) die je liet behandelen minder vaak zullen samentrekken.
- Stel bijvoorbeeld dat je vaak fronst en daardoor diepe groeven krijgt ter hoogte van de bovenkant van je neus. Door in dat gebied Botox te injecteren, zal de signaaloverdracht tussen de zenuwen en spieren stopgezet worden. Daardoor zal je minder vaak de fronsbeweging maken, wat resulteert in minder (diepe) rimpels in het behandelde gebied.
Mythes over Botox
‘Botox is schadelijk’, ‘men kent de effecten ervan op lange termijn niet’ of ‘het zorgt voor een uitdrukkingsloos gezicht’. Waarschijnlijk heb je zo’n uitspraken ooit al eens gehoord. Maar wat is daar van aan? Wij lijsten voor jou de meest gehoorde mythes over BTX op en weerleggen of bekrachtigen ze aan de hand van wetenschappelijke argumenten.
Botox is schadelijk voor de gezondheid
- Is Botox gevaarlijk? Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord? Kort gezegd is het esthetisch gebruik van Botox door een deskundige en ervaren arts niet schadelijk.
- Maar dat wil niet zeggen dat Botox nooit giftig is. Botuline toxine is een stof die geproduceerd wordt door een bacterie. Het is een eiwit dat in de natuur voorkomt en heel giftig is. Als je besmet bent met de bacterie via bijvoorbeeld voeding, is die heel dodelijk. Een gram botuline toxine zou al genoeg zijn om 1.5 miljoen mensen het leven te kosten.
- Dat klinkt heel angstaanjagend en daardoor zijn veel mensen bang om Botox te gebruiken. Maar die angst is ongegrond. Bij medisch en esthetisch gebruik wordt BTX in extreem kleine hoeveelheden en in verdunde vorm gebruikt.
- In de medische wereld gebruikt men bijvoorbeeld ook Botox om bepaalde aandoeningen te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat alleen artsen de bevoegdheid hebben om BTX in te spuiten.
- Als je je huid laat behandelen met Botox bij een plastisch chirurg, zal de Botox enkel geïnjecteerd worden bij de onderliggende spier van het gebied dat je wil behandelen. De stof wordt dus lokaal aangebracht en verspreidt zich nadien niet in het lichaam.
- Om er extra zeker van te zijn dat je in goede handen bent, kan je kiezen voor een behandelend arts in een erkende kliniek die ervaring heeft met botoxbehandelingen. Die kent zijn doseringen goed en zal de BTX op de juiste plaatsen aanbrengen.
Niemand kent de effecten van Botox op lange termijn
- Dit is een mythe. Zoals je eerder in dit artikel kan lezen, gebruikte men in de jaren 90 al Botox. Ondertussen zijn we ongeveer dertig jaar verder. Het zou nogal gek zijn mochten er geen onderzoeken gevoerd zijn naar de lange termijn effecten van behandelingen met Botox.
- Een voorbeeld van een lange termijn effect is spierverlies in het behandelde gebied. Dit effect komt slechts in heel zeldzame gevallen (1 % van de gevallen) voor. Botox wordt ondertussen al tientallen jaren gebruikt en is een veilig geneesmiddel dat succesvol ingezet wordt, zowel in de esthetische als in de medische sector.
Botox is het enige middel dat helpt tegen rimpels
- Bij een behandeling tegen rimpels denkt men vaak aan Botox. Maar wist je dat een botoxbehandeling niet de enige manier is om dergelijke ouderdomsverschijnselen aan te pakken?
- Het beste middel tegen rimpels is het preventief gebruik van zonnecrème. Dermatologen kunnen het niet genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Naast zonnecrème zijn er ook tal van topische crèmes die tekenen van veroudering aanpakken. Voorbeelden zijn zalfjes met een hoge concentratie vitamine A (retinol).
- Soms is smeren niet voldoende en heb je de ‘grove middelen’ nodig om diepe rimpels aan te pakken. Hier komen fillers en BTX van pas. Wat het verschil is? Dat lees je hieronder.
Botox en fillers zijn hetzelfde
- Men gaat er vaak van uit dat Botox en fillers hetzelfde zijn. Is dat zo? Helemaal niet. De werking van beide producten is totaal verschillend. Zo is Botox een spierontspanner terwijl fillers volume in de huid creëren.
- Beide producten zet je in om rimpels aan te pakken. Bepaalde rimpels behandel je beter met BTX terwijl je andere rimpels beter met fillers verwijdert. Welk product je gebruikt hangt af van hoe de rimpels ontstaan zijn.
- Zo zal je rimpels die er komen door huidverzakking en volumeverlies behandelen met fillers. Heb je vooral last van expressierimpels zoals fronsrimpels of kraaienpootjes? Dan biedt Botox een betere, structurele oplossing. Als je een afspraak maakt bij onze kliniek bekijken wij in detail welke behandeling voor jou nodig is.
Botox vult rimpels op
- Na het beantwoorden van de vorige misvatting maken we gelijk komaf met een andere misvatting omtrent BTX en rimpels, namelijk het idee dat het rimpels zou opvullen. Botox vult de groeven en plooien in je gezicht dus niet op. Het voorkomt wel dat ze er komen of dat ze dieper worden.
Injecties met Botox zijn pijnlijk
- Het komt wel eens voor dat mensen bang zijn voor een botoxbehandeling omdat ze gehoord hebben dat het pijn doet. Hoewel de pijngrens bij iedereen anders is, ervaren de meeste patiënten de behandeling zelf niet als pijnlijk.
- Je zou het kunnen omschrijven als een speldenprikje: onaangenaam, maar niet al te pijnlijk. Na de botox behandeling kan je wel pijn hebben in het behandelde gebied door eventuele kneuzingen en zwellingen die op de huid voorkomen, maar over het algemeen zijn dit soort bijwerkingen uitzonderlijk.
Botox is permanent
- Een van de grootste misvattingen over botoxbehandelingen is dat de resultaten ervan permanent zouden zijn. BTX verdwijnt na enkele maanden namelijk uit de behandelde zone doordat het lichaam de stof zelf afbreekt.
- De resultaten van Botox zijn dus niet permanent. Na verloop van tijd zullen de spieren hun normale werking hervatten. Als je rimpels wil blijven voorkomen, zal je de botoxbehandeling om de x-aantal maanden moeten herhalen.
- De tijd die je tussen behandelingen kan laten is voor iedereen anders. Zo zal het interval tussen elke behandeling kleiner zijn bij sporters, omdat zij botuline toxine sneller afbreken. Over het algemeen herhalen de meeste patiënten de behandeling om de 4 à 5 maanden.
Botox stapelt zich op in het lichaam
- Stapelt BTX zich op in het lichaam? Hier en daar hoor je het wel eens, maar dat is niet het geval. De stof wordt enkele maanden na de botoxbehandeling door het lichaam zelf volledig afgebroken.
Botox wordt alleen gebruikt om rimpels aan te pakken
- Als je het volledige artikel gelezen hebt, weet je al dat dit een mythe is. De werking van botuline toxine reikt verder dan enkel rimpels bestrijden. De stof wordt niet alleen voor cosmetische behandelingen zoals rimpels gebruikt. Het kan bijvoorbeeld ook voor heel wat medische toepassingen gebruikt worden.
- Zo kan je met botuline toxine ook overmatig zweten en migraine aanpakken. Voor de tandenknarsers onder ons is er ook goed nieuws. Ook bruxisme (tandenknarsen) kan met BTX behandeld worden. Je gebit (en je tandarts) zullen je daarvoor dankbaar zijn.
- Zo zie je maar, botuline toxine gebruik je niet alleen voor cosmetische toepassingen of rimpels. Het kan voor tal van doeleinden ingezet worden. Ontdek op onze website waarvoor je BTX allemaal kan gebruiken.
Het resultaat van een botoxbehandeling is onmiddellijk zichtbaar
- Dat is helaas te mooi om waar te zijn. Wanneer je de kliniek verlaat, zal het eindresultaat van de botoxbehandeling nog niet zichtbaar zijn. De resultaten zullen pas na enkele dagen zichtbaar zijn in het behandeld gebied.
- Het maximale effect van de behandeling is pas na vier weken zichtbaar. Na acht weken begint de stof langzaamaan minder effect te hebben en na vier à vijf maanden zijn de effecten van de behandeling nog nihil.
Botox zorgt voor een uitdrukkingsloos gezicht
- Dit argument wordt vaak gebruikt door mensen die ‘tegen’ Botox zijn. Je zou er een uitdrukkingsloos gezicht door krijgen. In de meeste gevallen is dit argument een mythe. Indien je je volledige gezicht zou laten behandelen met een hoge concentratie BTX, dan zou het inderdaad kunnen gebeuren dat je een onnatuurlijk resultaat krijgt.
- In de meeste gevallen gebruikt men echter uiterst kleine hoeveelheden zodat de onderliggende spieren niet verlamd worden. Zeker bij behandelingen van kraaienpootjes en fronsrimpels is er weinig kans op verlies van je expressievermogen.
- Bij behandelingen van het voorhoofd kan het zijn dat je bijvoorbeeld tijdelijk hangende wenkbrauwen krijgt. Een kundige arts weet echter waar de Botox geplaatst moet worden om de natuurlijke trekken en bewegingen van het gezicht zo min mogelijk te verstoren.
- De boodschap is dus: kies (zeker voor de eerste behandeling) voor een lage concentratie en een goede, ervaren arts. Op die manier zal je nog steeds je woede, blijdschap of verbazing kunnen uitdrukken met je gezicht.
Botox is verslavend
- Als we de media mogen geloven, lijkt een botoxbehandeling heel verslavend. Maar is dat wel zo? Dat kan voor sommige mensen zeker het geval zijn. Iedereen heeft wel eens iemand gezien bij wie het gewoon too much is.
- Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een gerenommeerde kliniek met kundige artsen. Bij Sarasin dragen we ethiek hoog in het vaandel. Als we opmerken dat een patiënt te veel wil of een onbereikbaar ideaalbeeld nastreeft, voeren wij geen botox behandeling uit.
Eens je aan botox behandelingen begint, mag je er nooit mee ophouden
- Misschien heb jij het ook wel eens gehoord: als je een botoxbehandeling begint, is er geen einde. Mensen denken dat als je stopt met Botox, je gezicht er anders zal uitzien.
- Het is moeilijk te achterhalen waar deze misvatting vandaan komt. Als je na een botox behandeling of na enkele jaren besluit dat je ermee wil stoppen omdat het niks voor jou is, dan hoef je de behandeling nooit meer te herhalen.
- Wat gebeurt er dan? Na de laatste behandeling zal de BTX langzaam uitwerken en je lichaam verlaten. Terwijl dat gebeurt zullen je spieren hun normale werking hervatten. Doordat je spieren opnieuw normaal functioneren zullen de rimpels in het behandelde gebied langzaam aan terugkeren. Geen zorgen, de rimpels zullen niet plots erger, dieper of groter zijn dan ze voor de behandeling(en) waren.
Een botoxbehandeling is niet voor jonge mensen
- Deze hardnekkige mythe is incorrect. Natuurlijk is BTX vooral gekend voor het bestrijden van rimpels, maar daarnaast heeft het nog vele andere capaciteiten naast rimpelbehandeling. Daarenboven zien we dat Botox steeds vaker gebruikt wordt op jonge leeftijd, om beginnende rimpels te vermijden.
- Jonge mensen kunnen ook Botox gebruiken om andere redenen dan preventie van kraaienpootjes en fronsrimpels. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een gummy smile, waarbij het tandvlees zichtbaar wordt als ze lachten. Jonge mensen die zichtbaar tandvlees bij het lachen hebben en zich daar onzeker door voelen, kunnen een beroep doen op BTX.
- Of denk aan jonge mensen met migraine. Ook zij kunnen baat hebben bij botoxinjecties. Verder kunnen ook mensen die last hebben van overmatig zweten geholpen zijn met botoxinjecties.
Botox is alleen voor vrouwen
- Deze uitspraak is het toonbeeld van toxic masculinity. Iedereen is onzeker over bepaalde trekken en ieders huid toont tekenen van veroudering. Waarom zou BTX alleen voor vrouwen zijn?
- Je hoort wel eens de uitspraak ‘real men wear pink’. Wel, wij zeggen: ‘real men do Botox’. Een botox behandeling is er voor iedereen die dat wil. In onze kliniek komen ook geregeld mannen over de vloer, en daar is helemaal niks mis mee.
Zit je na het lezen nog met vragen over Botox? Boek dan een vrijblijvend consult bij een plastisch chirurg arts in onze kliniek.
Video’s over botox
Botox voor & na foto’s
Kostprijs botox
Prijzen spierontspanner/Botox behandelingen | |
---|---|
prijs per zone | |
1 zone | €130 |
2 zones | €220 |
3 zones | €295 |
BTX Voorhoofd | €130 |
BTX Frons | €130 |
BTX Jelly Roll | €60/behandeling |
BTX Bunny Lines | €60/behandeling |
BTX Neustiplift | €60/behandeling |
Gummy smile | €80/behandeling |
BTX Lip Flip | €80/behandeling |
BTX Kin | €80/behandeling |
Wenkbrauwlift | €100/behandeling |
Risorius Tox | €100/behandeling |
BTX Mondhoeken | €120/behandeling |
BTX kraaienpootjes | €130/behandeling |
BTX Migraine | vanaf €120 |
Bruxisme (tandenknarsen) | €290/behandeling |
Face slimming | €290/behandeling |
Platysma Banding | €280/behandeling |
Nefertiti Halslift | €350/behandeling |
Lower Face BTX | €400/behandeling |
Mesotox gelaat of hals | €450/behandeling |
Mesotox rond de mond | €350/behandeling |