Spring naar de inhoud

De verschillen tussen Botox en fillers

Hoewel Botox en fillers beide onder de noemer ‘injectables’ vallen, zijn het twee compleet verschillende producten. Ze zijn beide geschikt om de veroudering van de huid tegen te gaan, maar ze hebben elk een andere werking. Wil je alles weten over waarvoor je fillers kan gebruiken en waarvoor je beter Botox inzet? Lees dan zeker verder.

PRIJS

Vanaf € 120

BEHANDELTIJD

30 minuten

EFFECT

3 tot 4 maanden

De term ‘Injectables’

Tegenwoordig is een injectable behandeling enorm populair, maar wat houdt de term injectables in? Onder de verzamelnaam ‘injectables’ vallen behandelingen met producten die met een fijne naald in de huid geïnjecteerd worden, zoals fillers en Botox

Injectable behandelingen worden hoofdzakelijk gebruikt om rimpels te verwijderen (fronsrimpels, voorhoofdrimpels, rimpels bij de neus, kraaienpootjes…). Fillers kan je bovendien ook inzetten om je lippen meer volume te geven. Botox is dan weer geschikt om ook overmatig zweten tegen te gaan en komaf te maken met een gummy smile (zichtbaar tandvlees bij het lachen) of migraine.

Botox: wat is het en hoe werkt het?

Laten we er meteen induiken: wat is Botox en hoe werkt het? We leggen het jou hieronder uit!

Wat is Botox?

Botuline Toxine of Botox is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Het goedje valt onder de noemer ‘neurotoxines’, wat gifstoffen zijn die de werking van ons zenuwstelsel beïnvloeden. 

Botuline toxine gaat de overdracht van impulsen tussen de spiercellen en zenuwcellen blokkeren. Je kan ook refereren aan Botox met ‘BTX’. Simpeler gezegd is Botox een spierontspanner of spierverslapper.

Hoe werkt Botox?

Injectables met botuline toxine zorgen er dus voor dat je spieren tijdelijk ontspannen, waardoor je minder rimpels en lijntjes ziet als je je gezichtsspieren aanspant. De botoxbehandeling heeft daardoor een preventieve werking en helpt rimpels vermijden.

Fun fact: veel mensen denken dat Botox een productnaam is, maar dat is niet het geval. Botox is namelijk een merknaam. Het is dus een specifiek merk binnen de categorie van spierontspanners. Naast Botox zijn er ook diverse andere merken te vinden van spierontspanners zoals Azzalure® en Bocouture®

Het middel wordt met een dun naaldje geïnjecteerd in de spieren die verantwoordelijk zijn voor rimpels of lijntjes veroorzaken in je gezicht. 

 De Botox wordt onder andere gebruikt voor:

Daarnaast kan Botox ook hulp bieden bij: 

Resultaat spierontspanners

Vaak duurt het enkele dagen vooraleer het resultaat van een botoxbehandeling optimaal zichtbaar is. De resultaten houden ongeveer drie tot vier maanden aan. Er is een mogelijkheid om na deze periode de behandeling te herhalen.

 Bij veel klanten zien we dat de volgende behandeling een langere periode goed blijft, tot wel zes maanden. Doordat de spieren in de periode ervoor al ontspannen waren, blijft het resultaat langer zichtbaar.

Fillers: wat is het en hoe werkt het? 

We weten nu waarvoor we spierontspanners (BTX) kunnen inzetten: preventief tegen rimpels en tegen migraine, tandenknarsen of een gummy smile. Wat doen fillers dan? We leggen het je hieronder uit!

Fillers op basis van Hyaluronzuur

Fillers bevatten de stof hyaluronzuur om op een natuurlijke wijze diepe rimpels te vullen, lippen te vergroten, jukbeenderen te liften, volumeverlies te compenseren en accenten te leggen.

Wat is hyaluronzuur?

De stof hyaluronzuur is van nature aanwezig is in onze huid en houdt onze huid soepel en veerkrachtig doordat die tot duizend keer zijn eigen gewicht in water kan dragen. Waarom dat zo belangrijk is? 

Doordat hyaluronzuur zoveel water kan vasthouden, is de stof in staat om volume aan te brengen in je huid. Dat is perfect voor als je van nature te weinig volume hebt (bijvoorbeeld in je lippen of jukbeenderen) of wanneer je te maken hebt met volumeverlies door veroudering.

Tijdelijke fillers

Doordat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, wil dat ook zeggen dat de filler na verloop van tijd door het lichaam wordt afgebroken. Gemiddeld blijven fillers ongeveer zes maand tot een jaar. Daarna zal je een nieuwe behandeling met fillers nodig hebben om het resultaat te verlengen.

Hoe werken fillers?

Door vocht aan te trekken op de plaats waar ze geïnjecteerd worden, zullen fillers de huid mooi ‘gladstrijken’. Ze zullen er dus voor zorgen dat het volume toeneemt daar waar ze geïnjecteerd werden.

Een filler wordt, net zoals Botox, aangebracht met een fijn naaldje. Dankzij de verdoving die in het product verwerkt is, zijn de prikjes amper voelbaar. De behandeling duurt ongeveer vijftien tot dertig minuten, afhankelijk van de plek waar de filler wordt gebruikt. Het resultaat van een fillerbehandeling is onmiddellijk zichtbaar.

Bij Sarasin Clinic beschikken we over fillers voor uiteenlopende zones: 

Sarasin Clinic zones fillers

De grootste verschillen tussen Botox en fillers 

Wat is nu het grootste verschil tussen Botox (spierontspanners dus) en fillers? De belangrijkste verschillen zitten in de werking van hyaluronzuur en botuline toxine en dus ook in de toepassing qua behandelingen.

Het is namelijk zo dat Botox werkzaam is op de spieren. Het gaat de spieren verslappen, waardoor ze niet meer samentrekken en er dus een verminderde spierspanning is. Uiteindelijk gaan de spieren ontspannen, waardoor rimpels niet de kans krijgen om gevormd te worden.

Dat wil zeggen dat Botox vooral een preventieve werking heeft: het gaat het ontstaan van rimpels tegen. Meer daarover lees je hieronder. Fillers zet je vooral in om volume toe te voegen aan de huid. Vooral voor diepere rimpels is het interessant.

Gelijkenissen Botox en fillers 

Hierboven las je over het verschil tussen Botox en fillers. Hoewel fillers en Botox dus een verschillende werking en daardoor verschillende toepassingen hebben, zijn er ook gelijkenissen tussen beide producten. 

Eén daarvan is dat ze allebei een injectable behandeling zijn. Dat wil zeggen dat we bij de behandelingen de stof injecteren in het gezicht met een dun naaldje.

Daarnaast zijn de resultaten van beide behandelingen bijna onmiddellijk zichtbaar. Ze geven ook de mogelijkheid voor een gepersonaliseerde behandeling, zodat het door jou gewenste resultaat gerealiseerd kan worden.

Beide behandelingen bieden ook de mogelijkheid om rimpels te verminderen met een zichtbaar maar natuurlijk resultaat.

Botox of fillers? Eén adres: Sarasin Clinic

Nu je het verschil tussen botox en fillers kent, weet je welke van deze injectable behandelingen geschikt zijn voor jou. Bieden Botox of fillers een oplossing voor jouw probleem? Aarzel dan niet om een afspraak te boeken in onze esthetische kliniek.

Sarasin Clinic is een van de meest gerenommeerde esthetische instituten in Vlaanderen. Onze artsen zijn gespecialiseerd in behandelingen met injectables. Ze creëren voor jou een natuurlijk resultaat of een iets meer uitgesproken resultaat, afhankelijk van jouw wensen en het advies van een gespecialiseerd esthetisch arts, en helpen je de keuze tussen botox en fillers makkelijker maken.

Video’s over botox en fillers

Voor- en na foto’s behandeling met fillers

Prijzen botox en filler

Prijzen spierontspanner/Botox behandelingen
Spierontspanners / Botox / Baby Botoxprijs per zone
1 zone
(bv: frons of voorhoofd of kraaiepoot)
€120
2 zones
(bv: frons + kraaiepoot)
€200
3 zones
(bv: frons + voorhoofd + kraaiepoot)
€280
Gummy smile€120/behandeling
Anti-rimpelinjecties kraaienpootjes€120/behandeling
Bruxisme (tandenknarsen)€240/behandeling
Face slimming€240/behandeling
Prijzen filler behandelingen
Lip filler€280/spuit
Jukbeen filler€280/spuit
Kaaklijn filler€280/spuit
Kin filler€280/spuit
Neuslippenplooi - Nasolabiale plooi filler€280/spuit
Liquid facelift€280/spuit
Neus filler€400/behandeling
Traangoot filler€400/behandeling
Lip hydratation€280/spuit
Hyalase (correctie foutieve filler)€160/behandeling
Vagina filler€280/spuit
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over botox of fillers

Hoe kies je de juiste filler?

Wie mag een filler behandeling uitvoeren?

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met Fillers?

Verzorging na de injectie

De 3 C’s van nabehandelingszorg

Hoe werken spierontspanners of rimpelinjecties?

Hoelang houdt de werking van spierontspanners of rimpelinjecties?

Zijn rimpelinjecties veilig?

Welke risico’s en bijwerkingen kunnen voorkomen bij rimpelinjecties?

Zijn rimpelinjecties pijnlijk?

Wat is de nazorg na een behandeling met spierontspanners?

Follow-up en behandelingsduur van spierontspanners