Logo Sarasin Clinic

Voorhoofd rimpelinjecties

Rimpelinjecties voor het voorhoofd (horizontale voorhoofdsrimpels) zijn een van de meest populaire behandelingen bij Sarasin Clinic. Gemiddeld genomen beginnen vrouwen met voorhoofd rimpelinjecties rond hun 37. Bij mannen zien we de toestroom iets later, omdat ze pas langskomen wanneer de rimpels opmerkelijk zichtbaar zijn. Terwijl vrouwen eerder preventief willen werken.

Voor informatie over de verticale voorhoofdsrimpels of “fronsrimpels”, klik hier.

De allerbeste behandeling voor horizontale voorhoofdslijnen zijn spierverslappende injecties. (merknamen mogen wij niet noemen maar in de volksmond gaat het dus over BTX)

Dokters moeten voor de zone van het voorhoofd vakkundig te werk gaan, want in deze zone bestaat het grootste risico op het neerhangen van de wenkbrauwen. Het is dan ook van groot belang dat bij het beoordelen van de harmonie van het gezicht, de grootte van het voorhoofd een belangrijke rol speelt voor een mooie en jeugdige uitstraling. Als de patiënt met een moeilijke anatomie een verkeerde plaatsing of dosis krijgt, zal hij er net ouder of minder aantrekkelijk uitzien.

Naast spierverslappers kan je ook gebruik maken van de skinbooster. Dit is gerelateerd aan fillers maar minder sterk. Het werkt vooral op de stimulatie van collageen en elastine aanmaak. Dit terwijl fillers echt gericht volume gaan geven.

Prijs voor uw voorhoofd rimpelinjecties:

1 zone = € 150 (vb: fronsrimpel)
2 zone’s = € 250 (vb : fronsrimpel + voorhoodsrimpel)
3 zone’s = € 350 (vb : fronsrimpel + voorhoodsrimpel + kraaienpootjes rond de ogen)

Tandknarsen (bruxisme) =  € 250

Gummy smile (teveel tandvlees bij het lachen) = € 150

 

Bekijk hier onze volledige prijslijst.

Alvorens men overgaat tot de behandeling zelf zal de arts  bepaalde zaken nagaan. Het volgende moet worden onderzocht:

 • De grootte en de hoogte van het voorhoofd in vergelijking met de andere derde van het gezicht.
 • Wat is de stand van de wenkbrauwen, bij menig aantal patiënten is dit veelal ongelijk.
 • Zijn er slappe/hangende of asymmetrische bovenoogleden? Heeft men een ooglidcorrectie nodig?
 • Heeft men reeds lijnen in rust of enkel bij mimiek? Heeft men fijne rimpels of net diepe rimpels?
 • Heeft de patiënt al eerder een behandeling gehad? Waren ze tevreden met de behandeling?
 • Waren er complicaties zoals een verslapping van de oogleden of een verslapping van de wenkbrauwen of “spocking”?
 • Heeft het effect van de anti-rimpel injecties goed stand gehouden? Welk gebied kwam het eerst terug?
 • Hoe is de stofwisseling van de patiënt? Bewegen ze? Zijn ze erg gespierd?
 • Is het de verticale fronslijn of de horizontale lijn tussen de wenkbrauwen die de patiënt stoort of beide?
 • Wil de patiënt een natuurlijker uiterlijk, met nog wat beweging, of wil hij een maximaal effect?

De arts zal het gezicht beoordelen en beslissen over de beste dosis na het nemen van een anamnese en het onderzoeken van de patiënt.

Wanneer de patiënt een voorgeschiedenis heeft met een slechte levensduur, of hoge doses nodig heeft of een maximaal effect wil hebben, dan kan een hogere dosis worden voorgesteld.

Wanneer een patiënt een geschiedenis van complicaties heeft met spierverslappende injecties, of als hun budget klein is of als ze een subtieler resultaat willen, dan kan een kleinere dosis worden gekozen.

Alles wordt eerst uitvoerig besproken zodat de arts weet wat uw wensen zijn. Heel belangrijk is om goed aan te geven of u een natuurlijk resultaat wenst of dat u liever zo weinig mogelijk tot geen beweging meer heeft in het voorhoofd.

 • De te behandelen zone’s wordt gereinigd met alcohol of chloorhexidine.
 • De arts zal via een minuscule naald het product injecteren op verschillende plaasten, dit kan een beetje een prikkend gevoel geven maar is binnen de 5 seconden terug verdwenen.
 • Vervolgens wordt er druk uitgeoefend met gaas.
 • De ingreep zelf duurt minder dan 5 minuten!

De meeste patiënten geven een score van 3/10 voor de pijngevoeligheid.

In het algemeen is de behandeling van de horizontale voorhoofdslijnen een zeer laag risico.

 • Hoofdpijn komt voor bij ongeveer 10% van de nieuwe gebruikers.
 • Lichte blauwe plekjes komen in 10% van de gevallen voor.
 • Een lichte zwelling rond de injectieplaatsen komt vaak voor en duurt niet lang (lijkt op een muggenbeet die na enkele uren terug verdwenen is).
 • Asymmetrie: vaak wordt de ene kant beter behandeld dan de andere, dit komt meestal omdat de patiënt om te beginnen asymmetrisch is.
 • Infectie is een zeer zeldzame complicatie, maar altijd een mogelijkheid als de naald in de huid gaat.
 • Wenkbrauwen en ooglid dropping zijn mogelijke risico’s bij de behandeling van horizontale voorhoofdsrimpels. Het is zeer ongewoon en in onze praktijk ligt het percentage in de afgelopen tien jaar onder de 0,5%, wat veel lager is dan het aangegeven percentage. Het risico neemt toe met grotere doses of onervaren artsen.
 • “Spocking” komt soms voor omdat de arts voorzichtig is om te voorkomen dat de wenkbrauw in de buitenste hoeken verslapt. Dit kan snel verholpen worden door een kleine correctie te doen.

Er zijn enkele patiënten die ongeschikt zijn voor de behandeling van horizontale voorhoofdslijnen. Bv. degenen die echt een blepharoplastie of ooglidcorrectie nodig hebben, met een overmatige huid van het bovenste ooglid die over hun ogen heen hangt.

Wanneer de horizontale voorhoofdsrimpels bij deze mensen worden behandeld, zal een lichte verslapping van de oogleden een probleem zijn.

Soms houden patiënten met zeer grote voorhoofden of terugwijkende haarlijnen niet van de behandeling, omdat wanneer het voorhoofd ontspannen wordt, het voorhoofd groter kan lijken en de haarlijn nog verder naar achteren kan worden gehaald.

 • Geen make-up voor 4 uur
 • Geen massage die dag
 • Geen zware oefening die dag
 • Veel wenkbrauwverhoging wordt voorgesteld voor een paar uur
 • Vermijd actieve of zure gezichtsproducten gedurende 24 uur

Onmiddellijk daarna is er soms niets meer te zien. Soms kan er sprake zijn van roodheid, kneuzingen, kleine knobbeltjes, die op milde acne kunnen lijken en meestal vrij snel oplossen. De meeste mensen zouden tijdens de lunchpauze tijdens het werk kunnen komen en teruggaan zonder dat hun collega’s iets merken.

Het effect van de injecties begint pas na 4 tot 8 dagen zichtbaar te worden.

Het maximale effect van de injecties zal op 4 weken liggen en aanhouden tot ongeveer 3 à 4 maand.

Soms zal er asymmetrie optreden omdat de ene kant gewoon sneller aankomt dan de andere. Meestal zal het zichzelf rechtzetten binnen de 2 weken.

Als dat niet het geval is, dan kan het behandeld worden na ongeveer 2 weken.

Het heeft geen zin om vroeger langs te komen voor de behandeling van asymmetrie. Het te vroeg behandelen van asymmetrie of spocking kan leiden tot een verslapping of verdere asymmetrie. Het is best om zeker 2 weken te wachten wanneer een correctie nodig is.

Ja zeker en vast. Door middel van een kleine correctie kan dit heel snel verholpen worden.

Wij adviseren al onze patiënten wanneer ze na 2 weken nog niet het gewenste effect hebben, ze kunnen terug komen voor een kleine correctie.

Het is ook heel belangrijk om duidelijk aan te geven aan de arts wat uw wensen zijn.

De ene persoon houdt meer van een heel natuurlijk resultaat, terwijl de andere persoon geen beweging in het voorhoofd meer wil.

Wij geloven dat een beetje beweging/mimiek geen slechte zaak is. De rimpels zijn nog steeds beter als er 5% beweging is. Je ziet er op geen enkele manier ouder of slechter uit. Sterker nog, je ziet er zelf iets “natuurlijker” uit met meer beweging!

Het doel van deze behandeling moet zijn om er jonger en aantrekkelijker uit te zien, liefst op een natuurlijke manier!

Wanneer de rimpels al vrij diep in de huid zitten kan je dit niet meer oplossen met enkel spierverslappers vaak wordt dan voor de combinatie met skinboosters of filler gekozen.

Het antwoord hierop is zeer individueel en hangt af van de stofwisseling van de patiënt, de dosis, de plaatsing enz.

Globaal kan men stellen:

 • Vanaf 3-4 weken is er een maximaal effect
 • Na 10 weken begint de beweging terug te keren
 • Na 12 weken moet 50% van de beweging terug zijn
 • Na 16 weken moet 80% van de beweging terug zijn

Dit zijn gemiddelden en zijn dus voor elke patiënt anders. Persoonlijk raden wij de mensen aan om maximaal 3 x per jaar een behandeling met spierverslappers te doen.

Maak hier uw afspraak.

Sarasin Clinic botox voor en na

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart