Logo Sarasin Clinic

Filler behandeling

Bij Sarasin volgen we evoluties van de filler behandeling op de voet om voor jou de beste kwaliteit te leveren. Education is key! Je leest in dit artikel alles over fillers en de behandeling ervan.

De filler behandeling: van de 19de eeuw tot de toekomst

De filler behandeling is zo’n evidentie dat we hem niet meer kunnen wegdenken uit onze dagelijkse realiteit. Niet alleen celebrities, maar ook je buurvrouw, collega, vriend of vriendin doen een beroep of de filler behandeling om hun gezicht te optimaliseren.

Nieuwe uitstraling

Met de filler behandeling van het gezicht kan je  vollere lippen krijgen, rimpels en lijntjes rond de mond wegwerken, verloren volume terugbrengen, je gezichtscontouren zoals de kaaklijn extra in de verf zetten… Kortom, met fillers ligt een frissere of jongere uitstraling binnen handbereik.

Al sinds het begin der tijden bestaan er middeltjes om ons uiterlijk te verbeteren. Denk maar aan juwelen, tattoos, kledij, make-up… De mens is altijd al geïnteresseerd geweest in manieren om er beter uit te zien.

→ Meer info over fillers

Biedt deze pagina geen antwoord op de vragen die je hebt? Neem dan gerust contact op met ons medisch secretariaat op het nummer 09 278 36 30 of 0476 68 97 99. We bekijken dan graag hoe we je verder kunnen helpen.

Technologische vooruitgang, ook voor esthetiek

Onze technologie gaat er steeds verder op vooruit en wetenschappelijk onderzoek zorgde voor doorbraken op heel wat vlakken. Op vlak van esthetiek was dat niet anders. De filler behandeling en behandelingen met spierontspanners kwamen op de markt en gaan nooit meer weg.

Uitvinding van de filler

Hier lees je alles over de uitvinding van de filler behandeling, welke trends er de revue passeerden en hoe de toekomst van filler behandelingen eruit ziet. Bij Sarasin staan wij erop onze behandelingen steeds te perfectioneren om jou uitmuntende resultaten te bezorgen.

Onze slagzin luidt niet voor niets “education is key”. Onze artsen, verpleegkundigen en beauty consulenten zijn continu bezig hun skills bij te schaven om de nieuwste technieken en vaardigheden aan te leren.

De 19de eeuw: het prille begin van de filler behandeling

Alles begon natuurlijk bij de uitvinding van de injectienaald, waarmee je kleine hoeveelheden vloeistof kon injecteren. Dat gebeurde rond 1850. Twintig jaar eerder werd paraffine ontdekt, een stof die eerst gebruikt werd om syfilis te behandelen.

Het was pas 59 jaar later dat paraffine voor het eerst werd ingezet voor cosmetische doeleinden. Men voegde liquide paraffine en een vaste vorm van de stof samen tot wat we nu kennen als Vaseline

Die Vaseline werd gemixt met olijfolie en verwarmd om een vloeibare substantie te creëren die hard werd eens hij onder de huid geïnjecteerd werd. Het middel werd in de medische wereld gebruikt, maar ook voor esthetische behandelingen ingezet. Zo gebruikte men het middeltje voor neusvergrotingen.

Filler behandeling met paraffine afgeschreven

In 1901 liep een behandeling met het goedje mis, waarna het middel afgeschreven werd. Het zou namelijk ontstekingen en infecties veroorzaken en een gele kleur geven op de plaats waar het geïnjecteerd werd.

Zo onderging de hertogin van Marlborough een fillerbehandeling met deze mix. Als gevolg kreeg ze een reactie waardoor haar gezicht volledig verminkt was. Sindsdien werden spiegels in het huis van de hertogin verboden. 

Vandaag is dergelijke behandeling natuurlijk volledig achterhaald en begrijpen we waarom het niet zo’n geweldig idee was om de stof in de huid te injecteren. Lesson learned. Later werden ook andere injectables gebruikt, maar ze werden allemaal afgeschreven vanwege hun bijwerkingen

Eind 19de eeuw werd voor het eerst lichaamseigen vet gebruikt voor filler behandelingen. Honderd jaar later kende die methode een heropleving, maar de resultaten ervan waren inconsistent. Daarom braken dit soort fillers nooit echt door. Ook vandaag zijn ze nog steeds controversieel. Meer daarover lees je later.

De 20ste eeuw: silicone en collageen voor fillers gebruikt

Vloeibare silicone voor filler behandelingen

Zo gaan we de twintigste eeuw in, met heel wat meer kennis en nieuwe pogingen om volume in het gezicht aan te brengen en komaf te maken met rimpels. Dit alles gebeurde door het aanbrengen van gel-achtige substanties in de huid.

In 1960 werden injecties met vloeibare silicone populair in de cosmetische wereld. Men gebruikte ze voor het eerst in 1940 in Japan voor een borstvergroting. Ook deze stof bleek echter niet geschikt te zijn voor kleine injecties onder de huid.

De vloeibare silicone bleef namelijk niet op de plek zitten waar die initieel geïnjecteerd werd. Het verplaatse zich naar andere delen van het lichaam, en dat is gevaarlijk. Enkele mensen lieten het leven na zo’n silicone-injecties in de huid.

Silicone werd toen gebruikt voor lipvergrotingen, borstvergrotingen en het wegwerken van rimpels. Maar door de vele gevallen met complicaties werden injecties met vloeibare silicone op verschillende plaatsen verboden voor esthetisch gebruik.

Filler behandeling met collageen

Daarna deden fillers op basis van collageen hun intrede in de esthetische wereld. Deze werden vooral gebruikt om rimpels aan te pakken. Vooraleer fillers met collageen kunnen worden toegediend, moet men wel een test doen om te kijken of de huid geen allergische reactie geeft op deze injecties. 

De filler behandeling van het gezicht met collageen was de eerste goedgekeurde esthetische toepassing van fillers. Maar omdat je voor een filler behandeling met collageen eerst moet testen of je al dan niet allergisch reageert, was er nood aan een alternatief. De fillers op basis van collageen zijn jammer genoeg ook niet zo duurzaam.

21ste eeuw: intrede van de hyaluronzuur filler

In de 21ste eeuw werden fillers op basis van hyaluronzuur goedgekeurd. Het is een lichaamseigen stof die veilig, betrouwbaar en duurzaam bleek te zijn. Daarom zijn hyaluronzuur fillers nog steeds de meest gebruikte vorm van fillers. 

Tijdelijke resultaten

Bij hyaluronzuur fillers zijn de resultaten nog steeds tijdelijk. Dat wil zeggen dat de resultaten van de behandeling na een bepaalde tijd verdwijnen. Omdat hyaluronzuur een stof is die zich van nature in het lichaam bevindt, kan het lichaam de filler zelf afbreken. 

Om te voorkomen dat de filler onmiddellijk wordt afgebroken, gebruikt men een techniek genaamd crosslinken. Hoe snel de filler uiteindelijk wordt afgebroken is afhankelijk van het soort filler, de zone waar de hyaluronzuur filler is aangebracht en de anatomie van patiënt.

Zijn hyaluronzuur fillers schadelijk?

Zoals je hiervoor las, waren de fillers in 19de en 20ste eeuw niet van de beste kwaliteit. Er traden heel wat bijwerkingen op en in sommige gevallen vielen er zelfs doden. Gelukkig staat de wetenschap nu al een heel pak verder en hoeven we niet meer bang te zijn voor dergelijke bijwerkingen.

Een medicijn dat zoveel en zo’n erge complicaties oplevert als silicone of paraffine zou nooit meer goedgekeurd worden vandaag. Fillers op basis van hyaluronzuur zijn dan ook uitgebreid getest voor ze goedkeuring kregen om gebruikt te worden.

De voornaamste bijwerking van fillers met hyaluronzuur is dat er na de fillerbehandeling een lichte zwelling kan optreden. Ook krijgen sommige mensen blauwe plekken op het behandelde gebied in de huid. Die bijwerkingen in het gezicht trekken redelijk snel weg, waarna het natuurlijk resultaat van de behandeling zichtbaar wordt.

Wat belangrijk is om te vermelden is dat slecht geplaatste fillers wel schadelijk kunnen zijn. Daarom kies je voor een goed resultaat van de behandeling best voor een behandelend arts met voldoende ervaring.

Bij Sarasin is de behandelend arts steeds van hoog niveau. Ze hebben meerdere jaren ervaring met injectables en hebben heel wat trainingen achter de rug. Daarnaast zijn de hyaluronzuur fillers die wij gebruiken voor een filler behandeling van de hoogste kwaliteit.

Filler behandeling met permanente fillers

Naast een tijdelijke filler kan je vandaag ook kiezen voor een fillerbehandeling met permanente fillers. Hierbij wordt lichaamseigen vet in de huid geïnjecteerd. Dergelijke behandeling met fillers is niet zonder risico.

Heb je bijvoorbeeld een allergische reactie op die behandeling, dan is die ook voor altijd. Daarom raden wij bij Sarasin aan om heel voorzichtig te zijn als het aankomt op permanente fillers. 

Bij tijdelijke fillers duurt de allergische reactie (die enkel in heel zeldzame gevallen optreedt) maar tot de filler door het lichaam afgebroken wordt. Daarnaast kan je een tijdelijke filler ook oplossen met behulp van hyalase. Dus als er dan toch er een irritatie zou optreden kan je de filler makkelijk weer verwijderen.

Fillers doorheen de 21ste eeuw

Fillers zijn lang een taboe geweest. Gelukkig is dat vandaag niet meer het geval. Fillers zijn genormaliseerd en niemand schrikt er nog van als iemand zegt dat die een behandeling met fillers onderging.

Een deel van die normalisatie gebeurde in 2015, toen Kylie Jenner wereldwijd verkondigde dat ze fillers in haar lippen had. Sindsdien zijn de vollere lippen aan een opmars begonnen. Vandaag zijn ze nog steeds trendy, vooral de threading of de Russian technique is heel populair

Waar fillers vroeger vaak tot een dramatisch resultaat leidden gebruiken we ze vandaag vooral om onze natuurlijke schoonheid extra in de verf te zetten. Bijvoorbeeld door kleine rimpels weg te werken of de lippen of kaaklijn net iets beter te definiëren.

Esthetisch artsen hebben zich ook steeds meer gespecialiseerd in het verwezenlijken van deze subtiele veranderingen. De technieken zijn zelfs zo ver geavanceerd dat men hyaluronzuur op zo’n manier kan aanbrengen onder de huid dat je gezicht een prachtige glow krijgt.

Al  bestaat de filler met hyaluronzuur al even, wil dat niet zeggen dat er geen aangepaste vormen meer op de markt komen. Het gebeurt geregeld dat een nieuwe soort hyaluron filler gemaakt en goedgekeurd wordt.

Niet alleen de technieken, maar ook de fillers zelf worden dus steeds geoptimaliseerd. Dat is nodig, want de markt voor fillers groeit steeds meer. Continu worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en elk jaar maken nieuwe trends een opmars.

Biedt deze pagina geen antwoord op de vragen die je hebt? Neem dan gerust contact op met ons medisch secretariaat op het nummer 09 278 36 30 of 0476 68 97 99. We bekijken dan graag hoe we je verder kunnen helpen.

Toekomst van de behandeling met fillers

Als er een ding zeker is, dan is het wel dat er een toekomst is voor een behandeling met fillers. Hoe die toekomst eruit ziet? Dat kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Al zijn er wel al enkele interessante ontwikkelingen in de wereld van fillers.

Collageen stimulerende fillers

Een eerste ontwikkeling die volgens het magazine Birdie interessant is om op te volgen, is de collageen stimulerende filler. Het voordeel? Een duurzamer en natuurlijk resultaat. De collageen stimulerende fillers zorgen ervoor dat de huid meer collageen aanmaakt.

Collageen is namelijk verantwoordelijk voor de elasticiteit en de productie van hyaluronzuur. Naarmate we ouder worden produceren we minder collageen, waardoor onze huid zijn frisse uitstraling verliest. 

Nieuwe hyaluronzuur fillers

Zoals hierboven vermeld zullen ook nieuwe soorten fillers op basis van hyaluronzuur op de markt komen. Het doel is om te streven naar fillers die compleet biologisch afbreekbaar zijn en zo duurzaam mogelijk zijn. 

De wetenschap gaat er voortdurend op vooruit. Ook al hebben we vandaag dus fillers die biologisch afbreekbaar en duurzaam zijn, toch zullen er steeds betere producten gemaakt worden om rimpels tegen te gaan en de huid extra volume te geven. 

Bij Sarasin kijken we vol bewondering naar de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van fillers. We volgen de nieuwste trends en uitvindingen op om zo de beste mogelijkheden te bieden voor onze patiënten.

En het heden?

Nu weet je alles over de geschiedenis en de toekomst van fillers. Maar hoe zit het met het heden? Vandaag kan er met fillers al heel wat bereikt worden. Fillers kunnen je huid hydrateren of volume terugbrengen in de gezichtshuid.

Daarnaast zijn esthetisch artsen ook prima in staat om een subtiele verbetering in de huid aan te brengen met fillers, voor een natuurlijk resultaat. Zo kan je bijvoorbeeld de gezichtscontouren meer laten uitkomen door fillers te gebruiken. 

Je kan fillers ook voor verschillende zones van het gezicht inzetten. Denk maar aan de traangoot filler, de lipfiller, de kaaklijn filler of neusfiller. Binnen die zones kan de filler op een andere manier worden geïnjecteerd om een ander resultaat te bekomen.

Voor en na | Sarasin Clinic

Filler behandeling bij Sarasin

Bij Sarasin zijn wij voortdurend bezig met het uitbreiden van onze kennis over fillers. Want hoe meer kennis en ervaring, hoe beter de resultaten van de behandelingen die we aanbieden. Daarom volgen onze medewerkers heel wat trainingen en hebben zij vele jaren ervaring met fillers.

Sarasin is zelfs gespecialiseerd in behandelingen met fillers. Wij kunnen met fillers door subtiele verbeteringen terug volume aanbrengen in je gezicht. Liever een liquid facelift? Geen probleem, ook dat kunnen wij voor jou verwezenlijken.

De klant is echt koning bij Sarasin. Wij luisteren naar jouw wensen en bekijken je medisch profiel om er zeker van te zijn dat een behandeling met fillers een mogelijkheid is voor jou. Zo zorgen we dat het resultaat van de behandeling optimaal is.

Zelfs al is de klant koning, wij zullen ook steeds onze ethische waarden laten doorwegen. Dat wil zeggen dat we geen behandelingen zullen aanbieden wanneer we merken dat een patiënt bijvoorbeeld verslaafd is aan fillers en gewoon too much wil.

Bij verdere vragen over fillers helpen wij jou graag verder. Je kan steeds contact met ons opnemen of een afspraak maken voor extra informatie of een behandeling.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart