Spring naar de inhoud

Skincare acne: de beste routine en behandelingen | Sarasin Clinic

Last van puistjes in het gelaat, op de rug, schouders en/of de borst? Of kom je maar niet af van mee-eters, witte puntjes en een onzuivere huid? Dan is er een grote kans dat je last hebt van acne. Deze hardnekkige en, voor velen, frustrerende huidaandoening kan een grote impact hebben op je zelfvertrouwen. Gelukkig kan een ondersteunende huidverzorgingsroutine en een regelmatige professionele behandeling je helpen bij het krijgen van een egale en gezonde huid. In dit artikel bespreken we wat acne precies is, welke producten het meest geschikt zijn en hoe je deze het beste toepast. Daarnaast kijken we naar effectieve professionele behandelingen zoals Deepclean, Aquashine en Mesotox, die we bij Sarasin Clinic aanbieden om je te helpen bij het bestrijden van acne.

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie, dode huidcellen en bacteriën. Hierdoor ontstaan puistjes, mee-eters, witte puntjes en in sommige gevallen zelfs cysten en knobbeltjes. Acne is niet alleen een huidprobleem waar tieners last van hebben. Mensen van alle leeftijden kunnen er in meer of mindere mate last van hebben.

Om deze hardnekkige huidproblemen aan te kunnen pakken is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn van acne. We nemen ze kort met je door.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen horen bij de meest voorkomende oorzaken van acne. Dit is ook de reden waarom we acne associëren met de puberteit. Tijdens de puberteit produceren de talgklieren meer olie door verhoogde niveaus van androgenen. Dit kan zorgen voor verstopte poriën en uitbraken op de huid. Vrouwen kunnen ook vaak acne ontwikkelen tijdens hun menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze.

Overmatige talgproductie

Overmatige talgproductie hoeft niet altijd te betekenen dat er hormonaal iets verandert. Het kan goed zijn dat je van nature meer talg produceert. Talg is een natuurlijke olie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd om deze te hydrateren. Overmatig talg kan helaas zorgen voor een verstopping van de poriën en dit leidt vervolgens tot acne. Dit komt vaak voor bij mensen met een vette huid. De overproductie van olie creëert een ideale omgeving voor de groei van acne-veroorzakende bacteriën.

Verstopte poriën

Het is ook goed mogelijk dat je poriën verstopt raken door bijvoorbeeld dode huidcellen. Deze hopen zich op het huidoppervlak en in de poriën op. Zodra je poriën in contact komen met olie en bacteriën ontstaan er mee-eters en puistjes.

Bacteriën

De bacteriën die zorgen voor rode en pijnlijke puistjes worden ook wel Propionibacterium acnes (*) (P. acnes) genoemd. P. acnes is een bacterie die normaal op de huid leeft en wanneer deze in aanraking komt met verstopte poriën veroorzaakt het ontstekingen.

Andere factoren

Naast overmatige talgproductie, verstopte poriën en bacteriën kunnen ook andere factoren bijdragen aan het ontstaan van acne. We hebben ze kort op een rij gezet.

  • Stress kan hormonale schommelingen veroorzaken die de talgproductie verhogen en acne verergeren.
  • Hoewel het verband tussen voeding en acne niet volledig is bewezen, kunnen sommige mensen merken dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivel en suikerrijke producten, hun acne verergeren.
  • Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden en lithium, kunnen acne als bijwerking hebben.
  • Blootstelling aan vervuiling en vochtige omgevingen kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

Zoals je kunt lezen is acne een complexe huidaandoening en kan meerdere oorzaken hebben. Gelukkig zijn er verschillende effectieve oplossingen die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste huidverzorgingsroutine en professionele behandelingen die specifiek zijn gericht op het aanpakken van acne.

Wat is de beste skincare voor acne?

Het hebben van een specifieke skincare routine is voor elke huidtype een must. Zo zorg je er namelijk voor dat je huid de verzorging krijgt die het nodig heeft. Niet alle huidverzorgingsproducten zijn geschikt voor iedereen; de acne-gevoelige huid heeft specifieke producten en ingrediënten nodig die uitbraken effectief kunnen behandelen en goed passen bij een overmatige talgproductie. Let er daarom op dat de producten die je kiest voor je huid de volgende ingrediënten bevatten.

  • Salicylzuur: Dit beta-hydroxyzuur (BHA) helpt bij het exfoliëren van de huid en het ontstoppen van poriën. Het verwijdert overtollige dode huidcellen die bijdragen aan acne.
  • Benzoylperoxide: Dit ingrediënt werkt antibacterieel en helpt bij het verminderen van ontstekingen door acne-veroorzakende bacteriën te doden.
  • Retinoïden: Deze vitamine A-derivaten bevorderen de celvernieuwing en voorkomen verstopte poriën.
  • Niacinamide: Ook bekend als vitamine B3, vermindert ontstekingen en helpt bij het reguleren van de talgproductie.
  • Hyaluronzuur: Dit ingrediënt zorgt voor hydratatie zonder de poriën te verstoppen. Dit is belangrijk omdat het uitdroging door acnebehandelingen voorkomt.
  • AHA’s (Alfa-hydroxyzuren): Denk bijvoorbeeld aan glycolzuur. Deze helpen bij het bevorderen van de celvernieuwing en het verbeteren van de huidtextuur.

Stappen voor een effectieve acne-skincare routine

Het kiezen van de juiste producten voor je acne-gevoelige huid is belangrijk, maar het toepassen van je gekozen producten in de juiste volgorde is misschien wel net zo belangrijk. Door een gestructureerde routine te volgen, zorg je ervoor dat elk product optimaal kan werken en je huid de beste zorg krijgt. Hieronder hebben we de belangrijkste stappen voor een effectieve acne-skincare routine op een rij gezet.

Stap 1: reiniging

Begin met een milde, niet-comedogene reiniger om overtollige olie en vuil te verwijderen zonder de huid uit te drogen. Dit bereidt je huid voor op de volgende stappen en zorgt ervoor dat de behandelingsproducten beter worden opgenomen.

Stap 2: serums of spot treatments

Breng serums of spot treatments aan met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide of retinoïden. Deze producten helpen bij het behandelen en voorkomen van nieuwe uitbraken door de poriën te ontstoppen, bacteriën te doden en de celvernieuwing te stimuleren.

Stap 3: Hydrateren

Gebruik een lichte, olievrije moisturizer om de huidbarrière te beschermen en te hydrateren. Dit helpt om uitdroging en irritatie te voorkomen, zelfs als je een vette huid hebt. Onze Saraskin Shine Crème is een uitstekende keuze hiervoor omdat het niacinamide, salicylzuur en azelaïnezuur bevat. Deze ingrediënten helpen allemaal bij het reguleren van de talgproductie en het verminderen van ontstekingen.

Stap 4: Bescherming

Wist je dat UV-stralen acne kunnen verergeren en littekens kunnen veroorzaken? Daarom is het belangrijk om als laatste stap bij je dagroutine een breed-spectrum SPF 30 of hoger aan te brengen. Kies voor een niet-comedogene zonnebrandcrème om te voorkomen dat je poriën verstopt raken. Een fijne bijkomstigheid is dat je je huid zo ook beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering.

Door deze stappen te volgen en de juiste producten te kiezen, kun je je acne-gevoelige huid beter ondersteunen en helpen herstellen. Een consistente routine, gecombineerd met effectieve ingrediënten zoals die in de Saraskin Shine Crème, biedt de beste kans op een heldere en gezonde huid. Wil je je huid een flinke boost geven en het herstel goed aanpakken? Kies dan voor één van de professionele behandelingen van Sarasin Clinic.

Professionele behandelingen

Bij Sarasin Clinic bieden we 3 professionele behandelingen die bijzonder effectief zijn in het aanpakken van acne en het ondersteunen van een acne-gevoelige huid: Deepclean, Aquashine en Mesotox. We nemen ze kort met je door.

Sarasin Clinic Deepclean hydrafacial

Deepclean: een fris en vernieuwd gelaat

Deepclean is een niet-invasieve behandeling die speciaal is ontworpen om de poriën te reinigen, dode huidcellen te verwijderen en de huid te revitaliseren. Overtollig talg wordt verwijderd en toekomstige uitbraken worden voorkomen doordat de poriën goed worden schoongemaakt.

Behandeling Procedure

De Deepclean begint met een grondige reiniging van je huid waarbij vuil en olie wordt verwijderd. Daarna wordt een speciaal serum aangebracht die de poriën ondersteunt bij het openen en onzuiverheden losmaakt. Door middel van geavanceerde technologie haalt de huidtherapeut deze onzuiverheden weg en wordt je huid tegelijkertijd gehydrateerd en gevoed. De behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Resultaten van Deepclean

  • Effectieve reiniging van de poriën
  • Vermindering van onzuiverheden en talg
  • Hydratatie en voeding van de huid
  • Onmiddellijke verbetering van de huidtextuur en helderheid

PRIJS

€ 125

BEHANDELTIJD

45 minuten

EFFECT

onmiddellijk

Aquashine: je huid stralend en gezond

In tegenstelling tot de Deepclean is Aquashine een injecteerbare biostimulator die verrijkt is met hyaluronzuur, peptiden en actieve ingrediënten. Hiermee wordt je huid intensief gehydrateerd en worden herstelprocessen gestimuleerd. Dit maakt Aquashine de perfecte keuze als je acne-littekens wilt verminderen en de gezondheid van je huid wilt verbeteren.

Behandeling Procedure

Tijdens de behandeling plaatst je arts het serum in de huid via micro-injecties. Het serum bevat onder andere hyaluronzuur voor hydratatie en peptiden voor huidverjonging. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten en is geschikt voor het gelaat, de hals en het decolleté.

Resultaten van Aquashine

  • Verjonging van de huid.
  • Intensieve hydratatie.
  • Vermindering van acne-littekens.
  • Stimulering van de natuurlijke huid processen.
  • Langdurige effecten die 8-12 maanden aanhouden.

PRIJS

Vanaf € 280

BEHANDELTIJD

30 minuten

EFFECT

8-12 maanden

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste behandeling?

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Mesotox: minder talg, minder fijne lijntjes en betere structuur

Bij de Mesotox-behandeling worden de voordelen van Mesotherapie gecombineerd met verdunde botox om de activiteit van zweet- en talgklieren te verminderen. Hiermee helpen we acne-uitbraken te verminderen doordat de talgproductie wordt gereguleerd. Bovendien verbetert het de huidtextuur en vermindert het fijne lijntjes.

Behandelings Procedure

Tijdens de behandeling worden er microdruppeltjes verdunde botox in je huid geïnjecteerd. De botox zorgt ervoor dat signalen naar de zweet- en talgklieren tijdelijk worden geblokkeerd. Hierdoor produceren je klieren minder zweet en talg. Het is een snelle behandeling; binnen 15 minuten zijn de microdruppeltjes geplaatst.

Resultaten van Mesotox

  • Vermindering van talg- en zweetproductie.
  • Verfijning van de huidtextuur.
  • Vermindering van acne-uitbraken.
  • Verjonging van het gelaat.
  • Binnen 10 dagen merk je de eerste resultaten.

PRIJS

€ 450

BEHANDELTIJD

15 minuten

EFFECT

na 10 maanden

Boek nu jouw behandeling

Bij Sarasin Clinic begrijpen we wat voor effect acne op je zelfvertrouwen kan hebben. Een gezonde en stralende huid helpt je om lekker in je vel te zitten. Onze professionele behandelingen zijn speciaal ontworpen om acne effectief te bestrijden en je huid de beste zorg te geven. Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar een gezondere, acne vrije huid? Boek dan nu je behandeling via onze online agenda en profiteer van de expertise van onze artsen en huidtherapeuten. Weet je niet zeker welke professionele behandeling het meest geschikt is? Boek dan een gratis consultatie. We denken graag met je mee.

Voor & na foto’s poriën verkleinen / acne behandeling

Skincare acne behandelingen prijzen

Prijs Deepclean Behandeling
Deepclean€ 125
Deepclean Scalp€ 125
Prijs Aquashine behandeling
Aquashine€280/spuit
Prijzen Mesotox Behandeling
Mesotox mond (rokerslijntjes)€ 350
Mesotox gelaat of hals€ 450

bron:

1) Perry AL, Lambert PA. Propionibacterium acnes. Lett Appl Microbiol. 2006 Mar;42(3):185-8. doi: 10.1111/j.1472-765X.2006.01866.x. PMID: 16478502.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste behandeling?

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Veelgestelde vragen bij skincare acne

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van acne?

Welke producten moet ik vermijden als ik acne heb?

Hoe snel kan ik resultaten verwachten van een acne-behandeling?

Is het veilig om meerdere acne-behandelingsproducten tegelijk te gebruiken?

Kan ik mijn normale activiteiten voortzetten na een professionele acne-behandeling?

Vanaf welke leeftijd is het geschikt om acne-behandelingen te ondergaan?

Hoe lang blijven de resultaten van een Mesotox-behandeling zichtbaar?

Welke producten kan ik het beste gebruiken bij acne-uitbraken?