Spring naar de inhoud

Last van vaginale droogte: menopauze als boosdoener?

Vaginale klachten, waaronder vaginale droogheid, komen voor bij vrouwen van alle leeftijden. Maar de kans om hier last van te krijgen, wordt nog veel groter tijdens de menopauze. Zo heeft een recordaantal van ongeveer veertig procent vrouwen last van vaginale droogte tijdens de menopauze. Je bent dus zeker niet alleen.

Jammer genoeg heerst er nog steeds een groot taboe rond de menopauze, ondanks dat het heftige gevolgen heeft op het intieme leven van vele vrouwen. Maar geen zorgen, want in deze tekst kom je alles te weten over de menopauze en vaginale droogheid. En dankzij onze tips en tricks beperk je de droogheid, en krijg je weer plezier in je seksleven!

PRIJS

vanaf € 500

BEHANDELTIJD

10-20 minuten

EFFECT

12-18 maand

Genoeg van je eigen dokter te spelen? Dan kan je terecht bij de dokters van Sarasin Clinic. Maak een afspraak en dan bekijken we samen hoe we jouw vaginale droogheid kunnen aanpakken!

Droge vagina tijdens de menopauze: explained

Vaginale droogte, of in wetenschappelijke termen ‘vaginale atrofie’, komt vooral voor tijdens de overgang. Dit is een algemene term voor de periode voor, tijdens en na de menopauze van een vrouw.

En die periode is geen lachertje, want vrouwen in de overgang krijgen te maken met zeer veel lichamelijke en hormonale veranderingen. Zo zal hun menstruele cyclus ophouden en worden ze onvruchtbaar. Dit alles heeft enorme gevolgen op het hele lichaam en zo ook op de vàjayjay.

vrouw vaginale droogte vagina fillers

De menopauze van a tot z

De menopauze is de periode waarin de menstruatiecyclus effectief stopt door een verminderde productie van oestrogeen. Zo markeert dit het einde van de reproductieve levensduur van een vrouw en vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Sarasin Clinic menopauze opvliegers

Doordat de hormoonproductie afneemt zullen er veel lichamelijke veranderingen plaatsvinden in het lichaam. De temperatuurregeling zal niet goed meer werken (lees: hallo opvliegers en nachtelijk zweten), maar de meeste vrouwen krijgen ook last van stemmingswisselingen, vermoeidheid, slaapproblemen en droogheid van vele lichaamsdelen. Dit laatste is vooral van toepassing op de ogen, gewrichten (te merken door pijn bij bewegen), huid, vagina, maar ook kan de mond droog aanvoelen.

Vaginale droogte tijdens menopauze: Hoe komt dit?

Zoals reeds aangehaald zal vaginale droogheid ontstaan doordat het oestrogeengehalte tijdens de overgang daalt. Hierdoor krijgen vrouwen te maken met vulvovaginale atrofie, waarbij vaginale droogheid het voornaamste symptoom is.

Voor de overgang gingen er voldoende oestrogenen naar de vagina waardoor het vaginaal slijmvlies dik en elastisch was. Maar door de vermindering van deze hormonen wordt de vaginawand dunner, minder elastisch en dit zal ook vaginale droogte veroorzaken. 

Sarasin Clinic menopauze

Ook last van een droge vagina? Maak je geen zorgen, want bij Sarasin Clinic hebben wij behandelingen op maat van iedereen – of de oorzaak nu je menopauze of iets anders is. Maak een afspraak en verlos jezelf van dit vervelende kwaaltje!

Gevolgen van vaginale droogte

  • Pijn bij het vrijen, maar ook bij banale activiteiten zoals fietsen
  • De vaginale flora is verstoord wat zorgt voor jeuk, een branderig gevoel en irritatie
  • Vaginale infecties: doordat de slijmvliezen veranderen zal je vaginale milieu zich aanpassen. Hierdoor ben je vatbaarder voor bacteriën en verschillende andere infecties.

Vaginale droogheid verminderen tijdens menopauze: tips & tricks

Klaar om je vaginale droogte aan te pakken? Dat kan! Volg onderstaande tips op en geniet terug van je natuurlijk glijmiddel. Bye Bye branderig gevoel!

Gezonde levensstijl voor een gezonde punani

  • Om de gevolgen van je menopauze te minimaliseren is het aangeraden om een gezonde levensstijl te hanteren. Dat wil zeggen: sport frequent, eet gezond, vermijd alcohol en cafeïne. Maar ook is het belangrijk om voldoende water te drinken, want als je hele lichaam droog staat, zal het voor je punani niet anders zijn! 
  • Daarnaast kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen te eten die fyto-oestrogenen, of plantaardige oestrogenen, bevatten. Deze dragen bij tot een evenwichtige hormoonbalans. Schrijf soja, kikkererwten, druiven, en rode klaver dus alvast op je boodschappenlijstje!

Glijmiddelen to the rescue

  • Laat je niets wijsmaken, vrijen tijdens de menopauze kan nog steeds! Met een glijmiddel bij de hand en een uitgebreid voorspel zal de vagina vochtig genoeg zijn om te kunnen genieten. 

Let wel op: het kan zijn dat de vagina gevoeliger is geworden. Vermijd dus geparfumeerd glijmiddel. Maar vermijd bij je intieme hygiëne ook geparfumeerde zeep of agressieve zepen met een hoge zuurtegraad!

Vaginale HIFU biedt hulp

  • Een HIFU, ofwel High Intensity Focused Ultrasound, is een niet-chirurgische facelift. En zo bestaat er dus ook een vaginale HIFU, waarbij er gebruik wordt gemaakt van hoogfrequente geluidsgevolgen. Die zullen ervoor zorgen dat er energie vrijkomt waardoor het vaginale weefsel zich samentrekt en de collageenproductie gestimuleerd wordt. Zo zal de vaginawand zich herstellen en zal het vaginale gebied verjongen én verstrakken.
Sarasin Clinic Hifu Vagina

Dat klinkt interessant, niet? Als je nog meer wil weten kan je terecht bij de cosmetische artsen van Sarasin Clinic. Maar als je al helemaal overtuigd bent, kan je gewoon een afspraak maken. Tot snel?

Het lijkt tegenstrijdig, maar: heb regelmatig seks!

  • De bloeddoorstroming speelt een grote rol bij de bevochtiging. En laat seks nu de beste manier zijn om deze doorbloeding te stimuleren. Bij seksuele opwinding blijven de bekkenorganen immers voldoende nat en worden de weefsels van de vagina vochtiger.

Check out vaginale fillers

  • Vagina fillers kunnen geïnjecteerd worden om enerzijds de vaginale weefsels te verbeteren en zo de vaginale droogte tegen te gaan. Anderzijds kunnen vaginale fillers de volumeafname van de lippen herstellen, want door de verminderde oestrogeenproductie wordt de vagina dunner. 
  • Vaginale fillers zijn zeer effectief, de meeste vrouwen merken vrijwel onmiddellijk een verschil. Bovendien houden de resultaten gemiddeld 18 maanden aan.
Desirial vagina filler

En je raadt het al: ook bij Sarasin Clinic kan je terecht voor vaginale fillers, uitgevoerd door esthetische specialisten. Maak een afspraak en bestrijd je ongemak!

Sarasin Clinic

(Nog) niet in je menopauze? Maar heb je vaak vaginale infecties of neem je bepaalde medicijnen en vermoed je dat de vaginale droogheid hierdoor veroorzaakt wordt? Of spelen emotionele factoren zoals stress een rol? Voor alle oorzaken van vaginale droogheid kan je terecht bij Sarasin Clinic.

Wij hanteren de hoogste standaarden inzake hygiëne en privacy. Bovendien worden alle behandelingen uitsluitend uitgevoerd door professionals. Je bent dus in goede handen.

Vagina filler behandeling stap voor stap

vagina filler verloop behandeling stap voor stap

Prijzen vaginale droogte menopauze (Vagina Fillers)

Prijzen Vaginal Health
Vagina Hydratatie tegen vaginale droogte en pijn (bv bij menopauze klachten)€500
Vagina Filler voor het voller maken van de buitenste schaamlippen€800
Vagina Filler + Hydratatie combinatie: voller maken van de buitenste schaamlippen + hydratatie€1300
HIFU Vagina€500
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek online je eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie bij onze Clinic voor advies op maat.

Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek online je eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie bij onze Clinic voor advies op maat.

Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Veelgestelde vragen over vaginale droogte menopauze (vagina fillers)

Hoe wordt een behandeling met vagina fillers uitgevoerd?

Hoeveel ml is er nodig bij een vagina filler behandeling?

Wanneer zie je resultaat van de vagina filler?

Wat zijn de bijwerkingen van een vagina filler?

Vagina fillers zijn niet geschikt voor