Logo Sarasin Clinic

Voller haar met een haartransplantatie

Als je last hebt van haaruitval of kaalheid, heb je uiteraard graag een effectieve behandeling. Denk je aan een haartransplantatie? We leggen je graag uit hoe het werkt en vermelden ook een paar alternatieven, zoals hair fillers, die misschien doeltreffender zullen zijn om opnieuw een weelderige bos haar te hebben. Haartransplantatie is een esthetische behandeling.

Sarasin Clinic haaruitval man

Hoe werkt een haartransplantatie?

 • De naam zegt het zelf al: bij een haartransplantatie worden haarzakjes van een plek naar een andere plek verplaatst. De getransplanteerde haren groeien verder in het doelgebied waardoor je weer een volle haardos of baard hebt. Het is een chirurgische ingreep die wel eens wordt aangeraden voor erfelijke haaruitval.
 • Voor een goede haartransplantatie heb je een goed aantal grafts (haarzakjes met één of meerdere haren) nodig die ook kwalitatief zijn. Hoeveel grafts je nodig hebt, hangt af van de grootte van de kale plek. Vaak worden er rond de 2.600 grafts per behandeling gebruikt. 
 • Er worden altijd een aantal grafts overgelaten voor een eventuele tweede behandeling. Haartransplantatie kan je niet vaak doen in je leven. Het moet dus meteen goed zijn.
 • Er zijn verschillende methodes voor haartransplantatie, maar ze gebeuren allemaal onder plaatselijke verdoving zodat de procedure zo pijnloos mogelijk is.
Sarasin Clinic haartransplantatie man

FUT-haartransplantatie

 • De FUT-behandeling (Follicle Unit Transplant) is een type haartransplantatie waarbij een strookje huid aan de achterkant van het hoofd gebruikt wordt. De huid van het donorgebied wordt daarna gehecht. Uit de huidstrook worden dan haarzakjes gehaald en overgebracht naar het kale gebied. De getransplanteerde haarzakjes groeien gewoon weer verder.
 • Vroeger had je alleen de FUT-methode voor een haartransplantatie, maar ondertussen zijn er verschillende alternatieven om een terugtrekkende haarlijn aan te pakken. De FUT-methode wordt nu amper nog gebruikt omdat het een groot litteken achterlaat aan de achterkant van het hoofd. Met langer haar kan het litteken bedekt worden, maar het is geen ideale optie.

FUE-haartransplantatie

 • De methode die nu het vaakst voorkomt is de FUE-haartransplantatie (Follicular Unit Extraction). Bij deze techniek worden de haarwortels zorgvuldig uit het achterhoofd gehaald met een holle naald. Deze haarzakjes worden dan in het ontvangstgebied teruggeplaatst.
 • De FUE-haartransplantatie zorgt niet voor zichtbare littekens, waardoor het een populaire methode is. Doordat er hele haarwortels gebruikt worden bij een FUE-haartransplantatie kan er een hoge haardichtheid bereikt worden.
 • Tijdens de procedure word je plaatselijk verdoofd. Een FUE-haartransplantatie is wel redelijk arbeidsintensief: het duurt vaak rond de 5 uur. Voor een haartransplantatie moet je vaak ook bereid zijn om even met kort haar rond te lopen. Voor het oogsten van de grafts moet het haar namelijk meestal afgeschoren worden. Een haartransplantatie waarbij lange haren getransplanteerde worden, is vaak veel tijdsintensiever.

HST-haartransplantatie

 • Een van de nieuwste technieken voor haartransplantatie die de laatste jaren werd ontwikkeld, is haarstamcel transplantatie (HST). Bij deze procedure worden de haarzakjes met een minuscule holle naald geoogst, maar blijven delen van de haarfollikels over. Er groeien hierdoor nieuwe haren in het ontvangstgebied maar ook in het donorgebied door de achtergebleven haarstamcellen.
 • Het aantal grafts dat nodig is voor een haarstamcel transplantatie ligt lager. Het is echter nog steeds een dure behandeling waarvoor een behandelend arts zeker voldoende expertise nodig heeft .

Geïnteresseerd in alle voordelen en nadelen van de verschillende haartransplantatie-methodes? Dit artikel van O2 Clinic legt alles duidelijk uit.

Sarasin Clinic haarfiller voor en na bij man

Herstel van een haartransplantatie

 • In de eerste week na een haartransplantatie moet je voorzichtig zijn met het behandelde gebied. Je mag namelijk een week lang je haar niet wassen of verzorgingsproducten gebruiken.
 • Ook sporten of zware lichamelijke inspanning wordt afgeraden omdat het een effect kan hebben op de getransplanteerde haren. Je moet je hoofd in de eerste weken zoveel mogelijk bedekken. De pijn blijft niet lang, maar het duurt vaak een jaar voordat je weet wat het definitieve resultaat is van je haartransplantatie.
 • Het is belangrijk dat het herstel van je haartransplantatie goed verloopt. Anders kunnen er haren uitvallen of verhinder je de groei van nieuwe haren. Een haartransplantatie is dus qua herstel heel wat intensiever dan andere alternatieven.

Alternatieven voor een haartransplantatie

Een haartransplantatie kan soms een iets te zware ingreep zijn voor de kale plekken die je hebt. Een haartransplantatie kan af en toe ook wel eens mis gaan. Het gaat hier vaak om te goedkope chirurgen die niet goed te werk gaan.

Zeker niet alle haartransplantatie ervaringen zijn negatief, maar voor sommige mensen zijn er betere alternatieven die veel minder invasief zijn en een veel kortere herstelperiode hebben. Wie liefst geen ingrijpende behandeling ondergaat, kan zeker heel wat voordeel halen uit volgende alternatieven die nieuwe haargroei stimuleren:

Hair fillers

 • Hair filler is een nieuwe medische behandeling die erfelijke haaruitval kan bestrijden. Een hair filler-behandeling maakt gebruik van peptidentechnologie om de natuurlijke (her)groei van het haar te stimuleren.
 • Er zijn veel factoren die een invloed kunnen hebben op de kwetsbare haarfollikels. Dit kan leiden tot dunner wordend haar. Met een doeltreffende injectiebehandeling met peptiden kan verdere haaruitval geremd worden en nieuwe haargroei zelfs gestimuleerd worden!
 • Hair fillers kunnen voor veel mensen al voor goede resultaten zorgen zonder dat er een chirurgische ingreep aan te pas komt. Nog niet overtuigd? Deze video legt je volledig uit waarom hair fillers zo doeltreffend zijn: Sarasin Clinic Hoe werkt Hair Filler? 
 • Voor het beste resultaat op lange termijn raden we aan om dagelijks Pelo Baum Hair Revitalizing Solution te gebruiken tijdens én na de Hair Filler-behandeling.
sarasin clinic haaruitval man prp

PRP-behandeling

 • In plaats van hair fillers kan er ook gekozen worden voor een PRP behandeling. Hierbij worden lichaamseigen stoffen gebruikt om de kwaliteit van je haar te verbeteren. Geen vreemde materialen, maar gewoon de kracht van je eigen lichaamscellen.
 • Bij een PRP-behandeling wordt er een bloedstaal van de patiënt genomen. In een centrifuge worden de rode bloedcellen van de witte bloedcellen gescheiden. Hierdoor blijft PRP achter, dat heel wat groeifactoren bevat. De arts injecteert dit “vloeibare goud” in de gebieden waar de haargroei gestimuleerd moet worden.
 • Een PRP-behandeling kan een perfecte aanvulling zijn op een haartransplantatie. PRP injecties hebben  niet bij iedereen het gewenste effect. In dergelijke gevallen wordt er geopteerd voor hair fillers.

Lees de positieve ervaring met een PRP-behandeling van Nina-redactrice Liesbeth.

Een natuurlijk resultaat

 • Bij mislukte haartransplantaties is een van de grootste klachten dat het resultaat helemaal niet natuurlijk oogt. De getransplanteerde haren groeien niet in de natuurlijke groeirichting of er is helemaal geen natuurlijke haarlijn.
 • Haaruitval oplossen is namelijk meer dan enkel kalende plekken opvullen. Het is dan vaak aan te raden om methodes te vinden die de haargroei stimuleren en haaruitval remmen. Grijp dus zeker niet meteen naar een haartransplantatie. Probeer ook andere uitstekende methodes zoals hair fillers of een PRP-behandeling.

Veelgestelde vragen over haartransplantaties

Is een haartransplantatie iets voor mij?

 • Heb je last van kale plekken? Dan kan een haartransplantatie een goede oplossing zijn om permanent de haarlijn op te vullen. Er moet echter altijd eerst gekeken worden of er geen andere oorzaak kan worden gevonden voor het haarverlies.
 • Voor een haartransplantatie moeten er daarnaast een voldoende aantal grafts uit het donorgebied verwijderd kunnen worden. Als dit niet mogelijk is, kan je geen haartransplantatie laten doen.

Geïnteresseerd in een haartransplantatie?

Boek dan nu jouw online afspraak bij Sarasin Clinic!

Is een haartransplantatie pijnlijk?

 • Nee. Alle mogelijke methodes (FUT/FUE haartransplantatie, haarstamcel transplantatie) worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Tijdens het genezingsproces kan de behandelde huid, waar de grafts geplaatst zijn, pijnlijk aanvoelen. Er worden vaak pijnstillers voor en na de behandeling gebruikt om deze pijn te minderen.

Hoeveel kost een haartransplantatie?

 • Doordat een haartransplantatie geen medische noodzaak heeft, worden ze niet vergoed door de mutualiteit. Afhankelijk van de methode kan de prijs fluctueren. De FUE-techniek kost vaak meer dan de verouderde FUT-methode.
 • Je kan soms goedkopere klinieken vinden, zeker in Turkije. De kwaliteit van dergelijke behandelingen zijn echter allesbehalve goed. Je bespaart misschien wat geld, maar je zit ineens met heel wat problemen. Een haartransplantatie kan je ook niet zomaar laten herstellen omdat er een limiet zit op hoeveel grafts je kan extraheren van een donorgebied.

Krijg ik littekens van een haartransplantatie?

 • Afhankelijk van de methode ga je meer of minder zichtbare sporen terugzien op je hoofdhuid. Bij een FUT haartransplantatie krijg je een groot litteken omdat een strook huid gehecht moet worden. 
 • Bij de FUE techniek krijg je geen littekens, maar kunnen er wel kleine zichtbare kale plekken ontstaan waar de grafts verwijderd zijn. Over het algemeen zijn deze plekken niet heel zichtbaar, tenzij er tijdens het herstellen te veel haren zijn uitgevallen.
 • Bij elke ingreep is een ontsteking een mogelijk risico. Dit kan zorgen voor bijkomende littekens of alopecia (kaalheid). Kies daarom altijd voor een arts met ervaring in deze ingreep. Bij haartransplantaties is het bijzonder belangrijk om te gaan voor kwaliteit.

Behandelingen bij Sarasin Clinic

Geïnteresseerd in alternatieven voor een haartransplantatie? Contacteer ons en we bespreken graag met jou de mogelijkheden zoals bv. hair fillers of een PRP-behandeling tegen haarverlies. Met onze expertise zorgen we voor het beste resultaat voor jouw haar op lange termijn.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart