Spring naar de inhoud

Haarverlies bij vrouwen: verschillende oorzaken

Wist je dat vrouwen gemiddeld 100 haren per dag verliezen? Schrik dus niet meteen als er een aantal haren in je borstel of doucheputje achterblijven. Maar als er plots hele plukken haar in je borstel of douche achterblijven, dan is de kans groot dat je te maken hebt met overmatig haarverlies

De eerste ontdekking van een dunner wordende haardos kan als schokkend ervaren worden. Veel vrouwen hebben er last van en vaak heeft dat haarverlies bij vrouwen een enorme psychische impact. Dat blijkt ook uit dit krantenartikel.  

Lees meer over haarfillers in dit artikel dat verscheen in NINA.

Hier bespreken we een aantal onderwerpen met betrekking tot haarverlies zoals:

  • Wat is haarverlies bij vrouwen?
  • Wie heeft er last van?
  • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
  • Wanneer breng je best een bezoekje bij de dokter?

Wat is haarverlies?

  • Haarverlies of alopecia is het overmatig verliezen van hoofdharen. Zoals je al kon lezen verliezen vrouwen gemiddeld honderd haren per dag. Haaruitval wordt als abnormaal beschouwd wanneer je gedurende langer dan een maand meer dan 100 haren per dag verliest. 
  • Uiteraard is er niemand die de tijd heeft om al die verloren haren te tellen. Je zal het heus wel merken als je te maken hebt met buitensporig haarverlies. Zo zal je zien dat er kale plekken zijn op de hoofdhuid en dat het haar aanzienlijk dunner wordt. 
  • Haarverlies specifiek bij vrouwen komt voornamelijk voor boven op het hoofd en langs de voorste haargrens aan de oren. Een vrouwelijk haaruitvalpatroon kenmerkt zich daardoor voornamelijk in het breder worden van de middenlijn en het zichtbaar worden van de hoofdhuid.
Sarasin Clinic haaruitval vrouwen
Sarasin Clinic Haarverlies vrouwen banner

Wie heeft last van haarverlies?

Haaruitval is een veelvoorkomende aandoening bij zowel mannen als vrouwen. Vaak denken mensen dat het vooral mannen treft, maar ongeveer 50% van de vrouwen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd ervaart ooit wel eens haarverlies. Je bent dus zeker niet de enige.

Soorten haarverlies

Er bestaan twee soorten haaruitval namelijk: occasioneel en progressief. Het is belangrijk om te kijken welke soort op jou van toepassing is. 

Progressieve haaruitval 

  • Gedurende zes maanden is jouw haar verdund
  • Er is plaatselijke haaruitval die geleidelijk toeneemt
  • De hoeveelheid haar is opmerkelijk verminderd 

Occasionele haaruitval 

  • Gedurende drie maanden is je haar verdund 
  • Je verliest meer haar dan gewoonlijk
  • Je verliest plots plukken haar 
  • Je vindt overal haar: op de kussensloop, in de borstel, in de handen…
Sarasin Clinic Haarverlies vrouwen

Op deze foto is duidelijk te zien dat er kale plekken ontstaan in de voorste haargrens.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

De aanleiding van haaruitval is in veel gevallen duidelijk. Vaak komt haarverlies door een verandering in je eetpatroon, een infectie of hormoonschommelingen. Deze vormen van haaruitval zijn veelal tijdelijk en de symptomen vervagen meestal binnen het jaar. 

Wanneer haarverlies het gevolg is van een auto-immuunziekte of een huidaandoening, is de kans groot dat de haarzakjes beschadigd zijn en het haarverlies daardoor blijvend is.  We sommen hieronder de mogelijke oorzaken van haaruitval even voor je op:

Haarverlies door zwangerschap

  • Tijdens de vroege zwangerschap, ook wel gekend als de prenatale periode, is er een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat het haar broos en dunner wordt. 
  • Tijdens je zwangerschap  is je oestrogeengehalte langdurig hoog waardoor je hoofdhaar in de rustfase blijft. Het valt dus niet uit, wat zorgt voor die dikke bos haar als je zwanger bent.
  • Na de bevalling zal de hormoonhuishouding langzaam maar zeker veranderen. Ook het oestrogeengehalte zal zakken. Hierdoor komen je haren weer in de uitvalfase terecht, waardoor ze loslaten en uitvallen. 
  • Nu laten de haren die tijdens je zwangerschap eigenlijk zouden uitvallen los, bovenop het normale aantal haren dat dagelijkse uitvalt. Dat betekent extra veel haaruitval, maar gelukkig is dat slechts tijdelijk. 
  • Ook al blijven er hele plukken achter in je haarborstel en spot je kale plekken: in de meeste gevallen groeit je haar binnen een jaar terug zoals vóór de zwangerschap. Deze vorm van haarverlies, waarbij de haargroeicyclus is verstoord, heet telogeen effluvium en kan getriggerd worden door verschillende factoren.

Haarverlies door stress 

  • Ook stress kan een grote rol spelen wanneer je last hebt van haarverlies. Dat komt omdat het stresshormoon cortisol een grote invloed heeft op ons lichaam en dus ook op de regulering van de haarfollikels (ook wel gekend als de haarzakjes). Door stress kan je haar broos en dunner worden.
  • De toename van cortisol in het lichaam kan ervoor zorgen dat de groei van de haarfollikels belemmerd wordt, waardoor de haaruitval toeneemt.
  • Heb je last van chronische stress waardoor je al langere tijd last hebt van haaruitval? Kom dan eens langs voor haarfillers bij Sarasin Clinic zodat je opnieuw kan genieten van een volle haardos. Maak vandaag nog jouw afspraak.

Haarverlies door de menopauze 

  • Maar liefst tweederde van de postmenopauzale vrouwen hebben last van dunner wordend haar of kale plekken. Alle etnische groepen hebben er last van. In zeldzame gevallen hebben sommige vrouwen met haaruitval in de menopauze last van uitgesproken dunner wordend haar op de kruin of aan de zijkanten van het hoofd. 
  • Merk jij dat je haar steeds dunner wordt naarmate je ouder wordt? Met haarfillers recreëer je de volle haardos die je als jongvolwassene had met hair filler! Maak je afspraak bij Sarasin Clinic!

Haarverlies door externe factoren 

  • Veel vrouwen ervaren dunner wordend haar tijdens de veranderingen van de seizoenen. Deze seizoensgebonden haaruitval duurt meestal één tot drie maanden. Op zich dus niks om je zorgen over te maken. Houdt de haaruitval langer dan drie maanden aan? Dan check je best eens of er niet meer aan de hand is.

Erfelijke haaruitval 

  • Kaal worden is vaak erfelijk bepaald. Wanneer je ouders en grootouders hier last van hebben, is de kans groot dat jij dat ook zal hebben. Erfelijke haaruitval komt voor bij vrouwen van alle leeftijden. Vaak denkt men dat het uitsluitend een probleem is waar mannen mee worstelen, maar er zijn dus ook vrouwen die ermee te maken hebben. Zij zullen echter geen volledige kaalheid ervaren door deze aandoening (terwijl dat bij mannen wel zo is).

Haarverlies door schildklieraandoeningen, infecties of een vitaminetekort 

  • Wanneer bovenstaande oorzaken niet relevant zijn, zou je haarverlies wel eens kunnen komen door een vitamine- of ijzertekort. Ook schildklieraandoeningen liggen soms aan de basis van haaruitval bij vrouwen. Wil je weten wat jouw haaruitval veroorzaakt? Dan ga je best eens langs bij je huisarts.

Welke hulpmiddeltjes bestaan er? 

De volgende hulpmiddelen kunnen een oplossing bieden voor de kalende plekken:

Vitamines tegen haarverlies

  • Haaruitval kan verminderd worden door voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.  We sommen enkele belangrijke vitamines en mineralen voor je op: vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, vitamine E, ijzer, zink en Biotine. 
  • Deze vitamines kunnen ervoor zorgen dat je meer nieuwe haren gaat produceren. 
  • Wanneer je al kale plekken hebt, gaan deze natuurlijk niet meteen verdwijnen door het nemen van vitamines. 
  • Bovendien zijn vitamines ook een long term commitment. Je moet ze voor een lange periode (al dan niet levenslang) elke dag innemen om er effect van ter ervaren. Voor de meeste vrouwen zullen ze ook geen significant verschil maken in de haargroei en haardichtheid.

Shampoo tegen haarverlies

  • Ook bestaan er diverse shampoos die het haarverlies verminderen en nieuwe haargroei stimuleren. Ingrediënten die vaak in haarstimulerende shampoo’s voorkomen zijn Niacine, Cafeïne, Biotine, Koper peptiden en Procyanidine
  • Ook hier geldt dat shampoos vaak geen wereld van verschil zullen maken. Je moet ze consistent en veelvuldig gebruiken om er effect van te ervaren. 

Haartransplantatie als oplossing voor haarverlies

  • Bij een haartransplantatie worden haarzakjes uit de haarkrans achterop het hoofd naar het behandelgebied verplaatst. Je kan zowel je hoofdhuid als bijvoorbeeld je wenkbrauwen laten behandelen. 
  • De haarzakjes die in de haarkrans groeien, blijven levenslang haar produceren op hun nieuwe plaats omdat deze immuun zijn tegen haaruitval. De haarzakjes kunnen op verschillende manieren worden verplaatst. Welke manier voor jou het meest geschikt is, bepaal je samen met je arts. 
  • Een haartransplantatie is vooral interessant voor mensen die geen eigen haarzakjes meer hebben. Beschik je wel nog over je eigen haarzakjes? Overweeg dan zeker eens haarfillers. Die zijn net zo effectief én veel efficiënter! Waar nog een beetje haar is, is er dus hoop om met de haarfillers van Sarasin Clinic te werken.

Haarfillers als meest effectieve en efficiënte oplossing

Bij Sarasin Clinic bieden we een effectieve behandeling aan om haarverlies tegen te gaan:  hair fillers

DR. CYJ Hair filler is de oplossing voor vrouwen die te maken hebben met haarverlies en dunner wordend haar.  Deze injectable op basis van een gepatenteerde peptide-hyaluronzuur formule zorgt voor het herstel van haarfollikels en de optimalisatie van de conditie van de hoofdhuid.

De behandeling zal het haaruitvalproces afremmen en de teruggroei van dikker en sterker haar stimuleren. De formule van gepatenteerde peptiden en hyaluronzuur versterkt het haar tot in de haarzakjes en leidt volgens onderzoek tot dikker en sterker haar.

Wanneer breng je best een bezoekje aan de dokter?

  • Wil je de oorzaak van jouw overmatig haarverlies achterhalen? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Haarverlies kan namelijk ook een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een afwijkingen van de schildklier. Ook een tricholoog (haarspecialist) kan een haaranalyse doen om de oorzaak van het haarverlies te achterhalen.
  • Welke reden er ook is voor je haaruitval, de haarfillers werken bij elke type haaruitval zolang er nog haarzakjes aanwezig zijn. Ook al zijn deze haartjes dun en broos, met haarfillers worden deze terug dikker. 

Voller haar met haarfillers bij Sarasin Clinic 

De oorzaak achterhalen van haaruitval kan soms zeer moeilijk zijn. Wanneer je haaruitval preventief wil vermijden of wanneer je de gevolgen van haaruitval wil aanpakken, kan je kiezen voor haarfillers als oplossing

Maak vandaag nog een afspraak bij Sarasin Clinic voor een behandeling met haarfillers.

Voor en na foto’s haaruitval vrouwen behandeling

Sarasin Clinic haarfiller vrouw voor na
Sarasin Clinic haar filler vrouw voor en na
Sarasin Clinic Haarfiller vrouw na 1 sessie
Sarasin Clinic Haarfiller Vrouw voor en na
Sarasin Clinic Haarfiller vrouw
Sarasin Clinic Haarfiller vrouw
Sarasin Clinic Haarfiller vrouw
Sarasin Clinic Haar filler vrouw voor en na

Video’s haarverlies vrouwen behandeling

Prijzen haarverlies vrouwen behandelen met haarfiller

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/sessie
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/sessie
Hair filler grote zone (3ml)€400/sessie
Sarasin Clinic hair filler zones_tekening
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Veelgestelde vragen over haarverlies vrouwen behandeling: haarfiller

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers