Logo Sarasin Clinic

Wat is BTX?

BTX = Botox = spierontspanner. Botox is een merknaam en wordt verdeeld door Allergan. Een andere spierontspanner is Azzalure die verdeeld wordt door Galderma. In België zijn enkel artsen bevoegd om zowel fillers als spierontspanners in te spuiten.

Omdat spierontspanners wettelijk gezien medicatie zijn, zijn er strengere regels rond de verdeling en het gebruik van botox of Azzalure. Zo mag dit product enkel en alleen toegediend worden door een bevoegd arts die hiervoor opgeleid werd.

Doordat er veel onderzoek naar gedaan is op korte en lange termijn weten we dat botox een veilig product is dat niet schadelijk is voor de gezondheid of bijwerkingen geeft.

Om dus een duidelijk antwoord te geven op de vraag wat is botox: botox is een toxine “Botuline toxine“, een natuurlijk eiwit die de spieren zal ontspannen.

Wist je dat Botox / Dysport initieel gebruikt werd als behandeling voor spierspasmen?

Botox / Dysport werd het eerst gebruikt om mensen met spierspasmen te verlichten. Vb. bedlegerige mensen of mensen die trauma hadden opgelopen en waardoor hun spieren in een constante verkrampte toestand verkeren, met veel pijn als gevolg. Voor deze mensen bracht Botox / Dysport een enorme verlichting in pijn doordat de verkrampte spieren nu terug konden ontspannen.

Pas veel later werd botox gebruikt in de esthetische wereld… Praise the lord ! 

De stof wordt in de cosmetische branche gebruikt om rimpels tegen te gaan. Botox heeft naast de cosmetische toepassingen ook medische toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen tandenknarsen, migraine en overmatig zweten. Voor overmatig zweten zijn er wel betere oplossingen dan botox: zoals de Miradry.

Werking van Botuline toxine

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit dat door bepaalde bacteriën wordt geproduceerd. Dit eiwit verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen en rimpels worden glad getrokken. Na enige tijd herstelt de spier zich weer, waardoor de werking van Botuline toxine tijdelijk is. Botuline toxine is een giftige stof, maar door het meerdere malen te verdunnen kan het op een veilige manier worden gebruikt.

Hoe ontstaan rimpels eigenlijk?

Wanneer we onze spieren in het gezicht bewegen, wordt de huid in elkaar geduwd, zo plooit de huid tussen de wenkbrauwen als we de frons-spieren aanspannen. 

Naarmate we ouder worden, ontstaat op de plek waar de huid steeds in elkaar wordt geduwd een lijn en dit wordt, als je er niks aan doet, in de loop der jaren een plooi. 

Wil je dit proces vertragen of tegengaan dan begin je best vrij vroeg aan een BTX-behandeling.

Hou er rekening mee: hoe later je met BTX begint, hoe moeilijker je de blijvende rimpels kan wegwerken.

Met blijvende rimpels bedoelt men: wanneer je geen mimiek maakt en er toch lijnen in je huid staan = rimpels bij ontspanning. 

Hoe werkt botox tegen rimpels?

Botox ontspant de spieren, maakt de huid strakker en zorgt ervoor dat de huid niet meer kan plooien. Het niet meer kunnen bewegen, voorkomt dat er nieuwe huidschade zal ontstaan. De huidschade die er al is, zal door de eigen huidvernieuwing met de tijd vanzelf verdwijnen.

BTX behandelingen en prijzen

Wil je graag weten welke behandelingen met botox allemaal mogelijk zijn en wat ze kosten?

Volgens de wetgeving mogen wij de naam botox niet gebruiken omdat dit een merknaam is, maar omdat spierverslappers gekend zijn onder de naam botox gebruiken wij de afkorting BTX. Bij Sarasin Clinic gebruiken wij zowel Botox (fabrikant Allergan) als Azzalure (fabrikant Galderma).

Sarasin Clinic prijzen botox

Wil je nog meer te weten komen over botox / BTX / spierontspanners?

Misschien ben je dan wel geïnteresseerd in volgende blogberichten:

Info & Afspraken

Heeft u nog vragen over BTX (Botox) / spierontspanners of andere behandelingen? Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op: 09 278 36 30 | 0476 68 97 99

Ons secretariaat is elke dag geopend!

Boek vrijblijvend een consultatie in bij Dr Doornaert: klik hier voor een afspraak.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart