Logo Sarasin Clinic

Bovenooglidcorrectie herstel

Je bent van plan een ooglidcorrectie te laten uitvoeren, maar hebt nog wat vragen over hoe zo’n behandeling nu precies in z’n werk gaat? Goed nieuws: hier kan je alle info over de voorbereiding, de behandeling, verzorging en het herstel na de operatie terugvinden.

Heb je toch nog een vraag waarop je het antwoord niet kon vinden? Aarzel niet contact met ons op te nemen! We helpen je dan graag verder.

Een goede voorbereiding

Wie van plan is een ooglidcorrectie, zij het boven– of onderaan, te laten uitvoeren moet er zich goed bewust van zijn dat dit een operatieve ingreep is. Het is daarom erg belangrijk dat je niet enkel de verzorging na de operatie, maar ook de voorbereiding vooraf goed opneemt.

Net zoals bij elke andere operatie zal u nadien tijd nodig hebben om te herstellen. Zorg er daarom voor dat praktische zaken vooraf in orde zijn gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een oppas, mocht je nog kleine kinderen hebben. Je mag na de operatie namelijk niet te zwaar tillen of bukken.

Daarnaast dien je ook tijdig te stoppen met een aantal middelen die schade aan het herstelproces toebrengen, of voor complicaties kunnen zorgen. We hebben hieronder de belangrijkste opgelijst:

 • Drink geen alcohol tot enkele dagen voor de ingreep. Alcohol verdunt het bloed, wat kan leiden tot bloedingen tijdens of na de ooglidcorrectie.
 • Uiterlijk twee weken voor de behandeling stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort de wondgenezing.
 • Mocht je normaal gesproken bloedverdunnende medicijnen nemen, dien je hier in overleg met de arts tijdelijk mee te stoppen. Deze medicatie leidt tot (na)bloedingen en complicaties.

Na de operatie

De operatie op zich duurt niet zo heel lang. Voor een bovenooglidcorrectie kun je rekenen op ongeveer 45 minuten, voor een onderste ooglidcorrectie gemiddeld op een uurtje. In totaal ben je een tweetal uur bij ons in de Sarasin Clinic, waarvan de operatie dus de helft van die tijd in beslag neemt.

Na de ingreep krijg je meteen een icepack op om de behandelde zone te verkoelen. Dit zal zwellingen en eventuele bloedingen verminderen of vermijden. Na de operatie geven we je een uurtje de tijd om op je positieven te komen, en houden intussen een oogje in’t zeil. In de meeste gevallen kan je na dat uur meteen naar huis om daar verder uit te rusten.

Opgelet: na de ingreep mag je niet zelf rijden (met eender welk voertuig), dus zorg ervoor dat iemand je komt ophalen en naar huis brengt.

Nazorg thuis

Hieronder vind je een overzicht van de richtlijnen die wij patiënten meegeven in verband met de nazorg van een ooglidcorrectie. Heb je na je ingreep twijfels over iets? Aarzel niet ons op te bellen!

 • Op de dag van de operatie adviseren wij je om elk uur 10 minuten lang te koelen.
 • Hou er rekening mee dat je ogen na de ingreep extra gevoelig kunnen reageren op licht. Draag gerust een zonnebril op de dag van je behandeling om je tegen fel licht te beschermen. Dit geldt trouwens ook voor TV-kijken!
 • De eerste 24 uur na de operatie dient er een volwassen persoon bij je te blijven.
 • Draag gedurende 2 weken geen make-up aan de ogen (ook geen mascara)
 • Bestuur geen voertuig in de eerste 48 uur na de operatie, vanwege de nawerking van de verdoving.
 • De eerste week niet bukken of zware dingen tillen: dit kan nabloeding veroorzaken.
 • Sporten mag na 6 weken, indien u zich hier goed genoeg voor voelt.
 • Ga de eerste 6 weken niet zwemmen of naar de sauna.

Hou steeds in gedachten dat zowel roken als alcohol een ongunstige werking hebben op de genezing en het herstelproces. Je doet er dus goed aan beide zaken niet te nuttigen.

Verwijderen hechtingen na 7 dagen

Zeven dagen na je operatie verwachten wij je opnieuw in de Sarasin Clinic voor een kleine post-operatieve checkup. Dit is ook het moment waarop de arts je hechtingen zal verwijderen. We kiezen bewust voor niet-oplosbare hechtingen, omdat deze een beter resultaat geven dan de oplosbare variant.

Veelgestelde vragen over het herstel na een ooglidcorrectie

Neen, dat valt reuzegoed mee. Op zich is de huid van een bovenste ooglid niet zo gevoelig. Ook de verdoving gebeurt met een heel fijn naaldje, waardoor je hier niet meer dan een kleine prik van voelt.

Ook na de behandeling vallen klachten in het merendeel van de gevallen best goed mee. hooguit kan wat branderig gevoel optreden, maar dat is perfect te bestrijden met een vrij verkrijgbare paracetamol.

Autorijden na een operatieve ingreep raden wij steeds ten strengste af. Ook al gaat het om een plaatselijke verdoving, toch raden we je aan om iemand te vragen je te komen oppikken en naar huis te voeren. Je ogen zullen tenslotte gevoeliger zijn aan fel licht, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen in het verkeer.

Deze regel geldt bovendien niet enkel voor een wagen: ook het besturen van andere voertuigen raden wij je ten stelligste af voor een periode van 48 uur na de operatie.

Na een bovenooglidcorrectie kunnen je ogen extra gevoelig zijn aan fel licht. We raden onze patiënten daarom ook aan een zonnebril op te houden de dag van de behandeling. Dit zowel voor verplaatsingen buiten als voor het TV-kijken.

Ja. Vaak is het mogelijk om te praten tijdens een ingreep, omdat die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Veel mensen vinden het fijn of geruststellend om een beetje te kunnen praten met de arts.

Logischerwijs is het niet mogelijk om te praten wanneer je ervoor zou kiezen om de behandeling onder algemene verdoving te laten doorgaan. Voor een bovenste ooglidcorrectie raden wij echter sowieso een lokale verdoving aan.

Veelvoorkomende bijwerkingen
Hierover hoef je je vaak geen zorgen te maken: deze verdwijnen vaak vanzelf.

 • Zwelling van het ooglid
 • Bloeduitstortingen rondom de ogen
 • Tijdelijk geen gevoel in de ooglidrand
 • Littekens in de huidplooien

Complicaties die soms optreden

 • Geïrriteerde ogen en een ‘zanderig’ gevoel
 • Cysten op de wondjes
 • Nabloedingen
 • Kleurverschillen in de huid van het ooglid

Zeldzame complicaties

 • Oogontsteking
 • Asymmetrische huidplooien boven of onder uw ogen. Uiteraard zal de behandelende chirurg er alles aan doen om dit te vermijden, of zal dit na verloop van tijd zichzelf corrigeren.

Liever alle antwoorden nog even op een rijtje? Dat kan! Om de meest voorkomende vragen te beantwoorden hebben we onze Dr. Doornaert even voor de lens gehaald. Hij zet alles nog eens haarfijn op een rijtje:

Consultatie inboeken?

Nog vragen? Onze dokter helpt je graag verder!

Dr. Doornaert staat klaar om alle vragen die je nog hebt over ooglidcorrecties te beantwoorden. De kost van een consultatie wordt ook in mindering gebracht van het totaalbedrag van de operatie wanneer je die laat uitvoeren.

Sarasin Clinic bovenste ooglidcorrectie jonge vrouw voor en na
Sarasin Clinic bovenste ooglidcorrectie vrouw voor en na
Sarasin Clinic bovenste ooglidcorrectie vrouw voor en na de operatie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart