Logo Sarasin Clinic

Lipofilling

Lipofilling is ideaal als men het vet bekomen door liposuctie ergens anders kan terug gaan inbrengen. Het bekomen vet kan, na zuivering, gebruikt worden om plaatsen waar er een (relatief) tekort is, te gaan opvullen. Meest frequent wordt dit voor de borst gebruikt (lipofilling borst), maar ook voor het gelaat (facelift en neklift en huidverjonging) en de vaginaverjonging (vaginacorrectie) kan dit vetweefsel gebruikt worden. Dit kan ook voor reconstructies gebruikt worden, bijvoorbeeld na borstkanker.

De overleving van het vet is afhankelijk van het weefsel waarin het terecht komt. Daarom kan men bijvoorbeeld van een borst met A cup niet onmiddellijk 2 keer zo groot gaan, omdat er dan niet genoeg bloedvoorziening is. Het vet dat tijdens een eerste sessie wel ingroeit zal bij een volgende sessie voor extra bloedvoorziening en ruimte zorgen zodat het vet de tweede keer beter ingroeit.

Bij een bilvergroting is er sowieso meestal veel meer plaats en bloedvoorziening om in 1 keer het beoogde resultaat te behalen.

Het effect van liposuctie en lipofilling samen (liposcupltuur) kan grote veranderingen teweegbrengen. Zo kan bij een bilvergroting met eigen vetweefsel, wanneer de flanken en de zone boven het heiligenbeen goed worden leeggemaakt, een bijkomend liftend of vergrotend effect vrij spectaculair zijn.

Het grote voordeel van deze techniek is dat er op lange termijn geen complicaties zijn, omdat het eigen weefsel is. Dit in tegenstelling tot implantaten.

Het nadeel is dat er vetweefsel moet aanwezig zijn. Hoewel dit vaak wordt gevraagd is het NIET mogelijk dit van iemand anders te gebruiken.

Lipofilling bestaat uit drie stappen:

liposuctie: opzuigen van vetweefsel

verwerken van het vetweefsel (reinigen van het vet)

injectie: inspuiten van het verwerkte weefsel

Het opgezogen vetweefsel, ook lipoaspiraat genoemd, wordt vervolgens verwerkt. Door het lipoaspiraat te centrifugeren, wordt het overtollige vocht gescheiden van de cellen. Zo verkrijgen we een geconcentreerde populatie cellen die ingespoten zullen worden.

Die populatie cellen is overigens heterogeen. Ze bestaat niet alleen uit vetcellen, maar ook uit cellen uit de bloedbaan of vaatwanden, cellen met stamceleigenschappen en jonge vetcellen die nog niet volledig zijn uitgegroeid.

Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties, ook al komen ze zelden voor. Van een lipofilling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

Er bestaat een zeer kleine kans op een meer dan normale bloeduitstorting na de behandeling. Deze bloeduitstorting verdwijnt vanzelf weer.

De wondjes zullen kleine littekens vormen. Aanvankelijk zijn deze wat rood, later worden ze vaak wit van kleur. Vaak vallen ze dan nauwelijks op.

Zeer zelden treedt een ontsteking op. Het gebied is dan rood en gezwollen. Neemt u dan altijd contact op met de plastisch chirurg. Een antibiotica kuur is dan nodig, soms in combinatie met het ontlasten van de ontsteking met een klein sneetje of een dikke naald.

Zeer zelden treedt een allergische reactie op de verdoving op.

Soms kunnen restzwellingen en verhardingen aanwezig zijn die pas na weken of soms maanden verdwijnen.

Het gevoel in de huid van het behandelde gebied en bij de littekens is vaak verminderd of verdwenen. Dit geeft weinig klachten. Vaak herstelt het iets in verloop van jaren.

Neem na lipofilling contact op met ons indien :

  • aanhoudend nabloeden uit de wond of uit het operatiegebied
  • fors toenemende zwelling van de wond of het operatiegebied
  • pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt
  • roodheid en enige zwelling van de wond
  • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38° (via de anus gemeten)
  • aanhoudende misselijkheid
  • niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt
  • ongerustheid of twijfel

Een lipofilling wordt niet als zeer pijnlijk ervaren. Tegen eventuele pijn kunt u een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen met de plastisch chirurg.

Over de gesloten wond(en) is na de operatie een witte papieren pleister geplakt en/of een speciaal plakverband aangebracht. Na twee dagen mag u weer douchen. De pleisters laten niet los onder de douche. Wij raden u aan niet te baden, omdat de pleisters dan kunnen verweken en loslaten. Na (meestal) zeven tot tien dagen worden de pleisters verwijderd op de polikliniek. Na de operatie lekt er nog wel enig wondvocht uit de kleine huidsnedes. Meestal stop dit na één tot twee dagen. U kunt hier in bed rekening mee houden door onderleggers of zeil te gebruiken, zodat het matras niet vies wordt.

Mogelijk draagt u een aantal weken dag en nacht speciale steunende, elastische kleding over het gebied waar het vet weggehaald is. Als u wilt douchen of u wilt zich wassen dan kunt u deze onderkleding natuurlijk even uitdoen. Tot enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Dit komt onder andere omdat het gebied vaak wat extra gevuld wordt. Na ongeveer twee tot zes weken trekken de bloeduitstortingen en de zwelling vanzelf weg. Probeert u het de eerste drie tot zes weken rustig aan te doen. Ook kunt u de eerste zes weken beter niet sporten om contact met of druk op de wond(en) te voorkomen

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart