Logo Sarasin Clinic

Gynaecomastie of menboobs

In sommige gevallen is er na de puberteit bij mannen een blijvende borstopzetting. Ook wel gynaecomastie of menboobs genaamd. Naast puberteit, zijn zwaarlijvigheid, massief gewichtsverlies, onderliggende hormonale stoornissen en medicatiegebruik de belangrijkste oorzaken. Er moet dan ook eerst in samenspraak met de endocrinoloog bekeken worden of er een onderliggende oorzaak aanwezig is.

Gynaecomastie - menboobs operatie

Eens alle omkeerbare oorzaken zijn uitgesloten, en chirurgie de enige oplossing is, kan de omtrek van de borstkas worden verbeterd.

Indien er slechts een beperkte borstopzetting is, kan een liposuctie van het teveel aan borstweefsel voldoende zijn. Dit is een relatief eenvoudige ingreep zonder zichtbare littekens. Hiervoor moet wel eerst vastgesteld worden of er niet te veel hard klierweefsel is, maar eerder vettige opzetting. Indien dit bij onderzoek niet duidelijk is kan een echografie helpen

Bij meer uitgesproken vormen wordt via een halve maan-vormige incisie aan de rand van het tepelhof het teveel aan borstweefsel weggenomen. Het harde klierweefsel, hoewel veel groter dan de lengte van het littekentje, kan langs hier beetje voor beetje verwijderd worden. Dit litteken is bijna onzichtbaar. Deze techniek kan gecombineerd worden met liposuctie, omdat de meeste gynaecomasties een combinatie zijn van hard klierweefsel achter de tepel, met meer vettig weefsel naar de randen van de borst toe.

Bij een echt grote borst, kan het zijn dat ook een huidoverschot dient weggenomen te worden. Hierbij dient een litteken rondom het volledige tepelhof te worden gemaakt zodat ook het teveel aan huid kan worden weggenomen. Ook na massief gewichtsverlies is er teveel huidoverschot om langs de tepel alleen weg te werken. Dit wordt dan langs de plooi onderaan de borst weggehaald, zodat het litteken op de minst zichtbare plaats ligt

Animatie menboobs schematische weergave

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico”s op complicaties van een operatie, zoals trombose, longontsteking, nabloeding en wondinfectie. Daarnaast zijn er nog een paar zeldzame complicaties mogelijk: wanneer onder de tepel door wordt geopereerd, kan er wel eens littekenvorming van de tepel ontstaan, of de tepeldoorbloeding kan in het gedrang komen. Doorgaans is er weinig kans op complicaties en zijn deze ook goed te behandelen.

Natuurlijk bestaat er een kans op bloeduitstortingen, waardoor de borsten in het begin wat hard kunnen aanvoelen. Maar dit verdwijnt in de loop van enkele weken vanzelf. Zoals bij elk wondje is ook bij deze operatie een kans op infectie. Dit komt echter zeer zeldzaam voor. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. Tenslotte kunnen gestoorde wondgenezing en weefselversterf leiden tot minder goede resultaten.

Er zit uiteraard verband op de wondjes en soms zijn er drains aangebracht die meestal binnen 24 uur verwijderd worden. Na de operatie zal het operatiegebied gevoelig zijn. Meestal is een eenvoudige pijnstiller voldoende om het ongemak te verlichten. Een verwijderde borstklier wordt meestal voor pathologisch onderzoek opgestuurd.

Bij de eerste poliklinische controle na de operatie is de uitslag doorgaans bekend. De eerste zes weken na de operatie wordt aangeraden niet zwaar te tillen en te fitnessen of te sporten. Om de wondgenezing te ondersteunen en om oedeemvorming en zwelling na de ingreep te voorkomen moet u gedurende 6 weken een steunend korset/ jasje dragen.

Uiteraard kunnen door wondvocht en bloeduitstortingen de borsten de eerste paar dagen tot een week wat gezwollen zijn. Dit verdwijnt vanzelf. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart