Logo Sarasin Clinic

Borstlift of Mastopexie

Enerzijds door het effect van de zwaartekracht, en anderzijds door het verouderen van de weefselstructuren, kan de borst, die normaal een stevige vorm heeft, met een tepel hoog op het borstweefsel, gaan uitzakken.

Factoren die dit proces versnellen zijn gewichtsschommeling en zwangerschap. Deze factoren zorgen ervoor dat de tepel geleidelijk aan lager op de borst komt te staan en de borst van vorm gaat veranderen.

Om de borst haar stevigheid terug te geven en de tepel terug in de juiste positie te brengen is een borstlift aangewezen. Hierbij wordt het bestaande borstweefsel geremodelleerd in de gewenste vorm en grootte. Dit gaat soms gepaard met verwijderen van teveel aan borstweefsel (borstverkleining) of net toevoegen van verloren gegane volume  (borstvergroting). Bij deze laatste techniek (borstlift met gelijktijdige vergroting) wordt een siliconeprothese of eigen vetweefsel geplaatst en het huidoverschot verwijderd.

sarasin-clinic-borstlift schematische weergave

Zoals op de afbeelding te zien is, moet bij een borstlift bijna steeds de tepel naar boven verplaatst worden.

Gezien de tepel omhoog zal verplaatst worden is er steeds een litteken rondom het tepelhof.

Uw tepelhof kan hierbij wat kleiner gemaakt worden zoals vaak gewenst. Het is mogelijk dit litteken achterna mooi in te kleuren met Dermatopigmentatie, waarbij ook het tepelhof zelf een mooie lichtbruine/roze tint kan krijgen.

Bij jonge mensen met een goed huidkwaliteit, en als de doorzakking niet te ernstig is, kan dit voldoende zijn. Langs deze weg kan dan ook extra volume met eigen vetweefsel of een implantaat ingebracht worden.

U zal een litteken rond het tepelhof hebben en afhankelijk van de techniek zal er bij ernstiger gevallen een verticaal litteken van het tepelhof naar de borstplooi gaan.

In heel ernstige gevallen is het soms noodzakelijk dat de chirurg ook een horizontaal litteken moet maken in de borstplooi (anker) .

Dit wordt zoveel mogelijk vermeden. Het is nuttiger om in het begin een klein huidoverschot onderaan te aanvaarden dat kans heeft weg te trekken, dan onmiddellijk een litteken te maken dat er zeker blijft.

Er wordt natuurlijk in elk geval voor gezorgd dat deze kunnen verborgen worden in BH of bikini, en dat er optimale nazorg is zodat ze zo onzichtbaar mogelijk zijn.

Bij een borstlift wordt overtollige huid van de borst verwijderd. Dit betekent dat de borst iets kleiner wordt. Daarom wordt de borstlift bij kleinere borsten vaak gecombineerd met het plaatsen van een klein implantaat of  lipofilling om ook een vergrotend effect te krijgen.

Wanneer de huid is verwijderd, worden de tepels en het borstweefsel hoger geplaatst. Rond beide tepels zal een cirkelvormig litteken ontstaan. In vele gevallen kan een “verslapte” borst ook gecorrigeerd worden door alleen een borstvergroting met prothesen of eigen vet.

Overweegt u een borstlift met prothese?  Een borstlift is een van de meest uitgevoerde borstoperaties. Deze ingreep wordt altijd uitgevoerd onder volledige narcose.

Wenst meer info over een borstvergroting? Klik hier.

Een borstlift zal uw borst sowieso wat meer volume geven omdat men eigenlijk de “uitgezakte weefsels” terug hoger gaat plaatsen en vasthechten. Na extreme vermagering of  langdurige borstvoeding of gewoon laxiteit van de huid. Kiezen veel vrouwen voor een borstlift met prothese of eigen vet omdat je niet altijd genoeg volume kan geven door enkel de borst te liften.

Een borstlifting heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

  • risico’s van de narcose
  • trombose
  • een nabloeding
  • het optreden van infecties
  • stoornissen in de wondgenezing
  • lelijke littekengenezing

Specifieke complicaties en risico´s bij een borstlifting
Bij het verplaatsen van de tepel tijdens de operatie, worden een aantal zenuwtakjes doorgesneden. Dit kan als gevolg hebben dat het gevoel in de tepel na de operatie verminderd of zelfs geheel verdwenen is.

Meestal is dit iets van tijdelijke aard en komt langzamerhand het gevoel in de tepels weer terug. Dit kan echter vrij lang duren; vaak een half jaar tot een jaar.

Doordat de tepel wordt verplaatst kunnen er stoornissen in de bloedvoorziening ontstaan, die soms leiden tot vervellen of gedeeltelijk afsterven van de tepel. Dit laatste komt zeer zelden voor. Als een borstlift gecombineerd wordt met het plaatsen van een borstprothese kan door stoornissen in de bloedvoorziening van de borst een deel van de klier afsterven.

Uiteraard doen wij er alles aan om de risico’s tot een minimum te beperken.

Tijdens een borstlift is het niet altijd mogelijk om de borsten precies symmetrisch te maken. Symmetrie is afhankelijk van de positie en vorm van de natuurlijke borsten. Ook kunnen de vorm en gevoeligheid van de tepels na de operatie anders zijn dan u had verwacht. Het is goed om je te realiseren dat, door de sterke spanning die er na de operatie in de weefsels ontstaat, het uiteindelijke model er anders uit zal zien dan vlak na de correctie. Het uiteindelijke resultaat is pas zichtbaar na minimaal twee maanden. De borsten worden dan soepeler en gaan ietsjes uitzakken. Het gevoel in de tepels zal na drie tot zes maanden terugkomen.

Postoperatieve beha’s

Na de operatie dient u een goed ondersteunende beha zonder beugels te dragen. Onze beha’s zijn van goede kwaliteit en in meerdere modellen verkrijgbaar. Er zijn beha’s met verstevigde zij-cups, een haaksluiting aan de voor- of achterzijde, met verstelbare bandjes of vaste brede bandjes.

Uw post-operatieve BH wordt voor u voorzien direct na de operatie, bij het wakker worden zal u deze reeds aanhebben.

Hoe behandel je de wonde?

Instructies voor na de borstvergroting en borstlift

 De dag na de operatie mag u douchen. Let er wel op dat de wond droog blijft. De pleister is waterbestendig en kan worden drooggedept. Laat de micropore pleister twee weken zitten – deze pleister is bevestigd op het hechtdraad. De hechting lost vanzelf op en mag niet verwijderd worden.

Twee weken na uw borstliftoperatie vindt de eerste nacontrole plaats en worden eventuele knoopjes afgeknipt. Draag een goed ondersteunende, postoperatieve bh zonder beugels. De beha moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten. Draag de beha altijd – dag en nacht – gedurende zes weken na de operatie.

Waar u verder aan moet denken:

De eerste twee weken: niet uw armen omhoogheffen, niet sporten

De eerste zes weken: voldoende rust nemen en geen fysiek inspannende handelingen – zoals in het huishouden, denk aan: stofzuigen, koken of zwaar tillen. Ook niet zwemmen of naar de sauna.

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wij adviseren u om een eerste consult in te plannen met de Chirurg.

Komt u uit het buitenland, of bent u te nieuwsgierig? Bekijk in dat geval deze prijslijst met indicatieve prijzen.

Let op de getoonde prijzen geven slechts een indicatie van de kosten van uw reis + behandeling + eventuele overnachting

Mastopexie voor en na foto's sarasin clinic
Borstlift voor en na foto

Genezen litteken na een borstverkleining en lift

Professionele aanpak van een ziekenhuis met de service van privékliniek tijdens je borstlift of mastopexie

Al onze artsen zijn gespecialiseerd en ervaren in hun vakgebied. Onze Clinic beschikt over 2 operatiekamers, recovery afdeling, faciliteit voor overnachting, 8 kamers met badkamer.

Maak hier uw afspraak!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart