Spring naar de inhoud

Liposculptuur: plaatselijke vetophopingen weg krijgen met plastische chirurgie

Heb je last van gelokaliseerde vetophopingen die maar niet weg gaan, hoeveel je ook sport of let op je voeding? Dan kan liposculptuur zorgen voor de oplossing.

De plastisch chirurgen bij Sarasin Clinic helpen je graag van dat overtollig vet af. Lees hier meer over liposculptuur en de voordelen van deze chirurgische behandeling.

Wat is liposculptuur?

 • Liposculptuur is een behandeling binnen de esthetische chirurgie waarbij overtollig vet wordt weggezogen. De vaakst behandelde zones bij vrouwen zijn de heupen, billen, benen en buik. Bij mannen gaat het om de buik, rug en borststreek.
 • Liposculptuur wordt meestal gedaan bij hardnekkige vetophopingen die zelfs bij een gezonde levensstijl niet zomaar weggaan. In deze gevallen is een chirurgische ingreep vaak de beste optie om van dit vet af te raken.
 • Er worden altijd een aantal grafts overgelaten voor een eventuele tweede behandeling. Haartransplantatie kan je niet vaak doen in je leven. Het moet dus meteen goed zijn.
 • Er zijn verschillende methodes voor haartransplantatie, maar ze gebeuren allemaal onder plaatselijke verdoving zodat de procedure zo pijnloos mogelijk is.

Liposculptuur vs. liposuctie

De term liposculptuur wordt vaak gebruikt voor de geperfectioneerde vorm van de vroegere liposuctie. Bij zowel liposculptuur als liposuctie wordt er via kleine sneetjes in de huid onderhuids vet weggezogen. Het verschil zit hem in de fijnere canules die bij liposculptuur gebruikt worden. Beide termen worden echter door elkaar gebruikt voor een chirurgische ingreep waarbij vet wordt weggezogen.

Liposculptuur

Redenen voor liposculptuur

 • Er wordt soms gedacht dat liposculptuur enkel gedaan wordt door mensen die geen zin hebben om veel te sporten. De situatie is meestal echter anders. Soms blijft er zelfs na veel sporten en gezonde voeding een bepaalde hoeveelheid vet achter in specifieke gebieden zoals de billen, heupen en/of buik.
 • In zulke gevallen helpen veel lichaamsbeweging en diëten niet meer om het gewenste resultaat te bekomen. Dan is een liposculptuur een goede optie. Het is dus zeker geen wondermiddel voor mensen die een slank figuur willen zonder de moeite. Bij overgewicht wordt eerst aangeraden om af te vallen.
 • Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, ook na liposculptuur. De resultaten van een liposculptuur zullen namelijk snel weer verdwijnen als je na de ingreep geen gezond voedingspatroon hebt of niet meer sport. Na liposculptuur kunnen er namelijk gewoon weer nieuwe vetcellen aangemaakt worden, soms op andere plaatsen.

Hoe werkt liposculptuur?

 • Afhankelijk van de grootte van de zones worden er een keuze gemaakt tussen plaatselijke en algemene verdoving. Naast de verdoving wordt er met een klein prikje een canule ingebracht. Hiermee wordt een vloeistof ingespoten die  de vetcellen losmaakt van de omliggende weefsels. Dit vergemakkelijkt het wegzuigen van het vet.
 • Bij Sarasin clinic werken we met kwalitatieve medische apparatuur zoals het PAL-systeem (Power-Assisted Liposuction). Deze apparatuur zorgt ervoor dat de chirurg heel gericht het vetvolume kan verwijderen.
 • Het PAL-systeem werkt met een intense trilling, waardoor de vetcellen sneller worden losgemaakt. In combinatie met de speciale vloeistof kan een liposuctie heel precies en snel uitgevoerd worden. Met het PAL-systeem en het Lipo-matic systeem kan er kwalitatief vet verwijderd worden. Dit is interessant voor wie geïnteresseerd is in lipofilling.
 • Let wel: bij liposculptuur wordt enkel het vetweefsel weggehaald. De huid wordt dus niet aangespannen tijdens de ingreep. Een slappe huid kan daardoor zorgen voor een minder mooi resultaat.

Lichaamsdelen waar liposculptuur mogelijk is

Liposculptuur is op veel plaatsen waar er zich een teveel aan vetweefsel bevindt mogelijk. De vaakst behandelde zones bij liposculptuur zijn:

 • Het gelaat (bv. dubbele kin laten weghalen)
 • Borststreek (gyneacomastie)
 • Buik
 • Rug
 • Heupen
 • Bovenbenen
Liposculptuur

Hoe verloopt liposculptuur bij Sarasin Clinic?

Je hebt alles besproken met de chirurg en bent klaar om de ingreep te ondergaan. Maar hoe verloopt liposculptuur bij Sarasin Clinic?

Pre-operatief

Na de eerste afspraak en wanneer de ingreep geboekt is, vul je een pre-operatieve vragenlijst in en onderteken je een Client Informed Consent formulier. Dit formulier is verplicht bij elke ingreep.

Operatie

Liposculptuur duurt gemiddeld één à twee uur. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone zal de operatie onder volledige of plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Met het PAL-systeem of Lipo-matic systeem worden de vetophopingen vakkundig verwijderd zonder verzwakking van de onderliggende spieren of de omringende huid.

Post-operatief (volledige verdoving)

Bij algemene anesthesie zal je wakker worden op de recovery afdeling van onze Privé Clinic, waar je verzorgd wordt door de verpleegkundige. De meeste mensen mogen 2 uur na de ingreep naar huis, maar soms kan dit 4 uur duren. Om de recovery te mogen verlaten moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent bij bewustzijn.
 • Je kan drinken en plassen zonder problemen.
 • Ademhaling en bloeddruk zijn stabiel.

De arts zal dan beslissen of je klaar bent om naar huis te gaan.

Post-operatief (plaatselijke verdoving)

1 uur na de operatie onder lokale verdoving of wanneer je je goed voelt mag je naar huis gaan. We raden wel aan om begeleiding te voorzien, aangezien de behandelde zones nog gevoelig zullen zijn.

Nazorg liposculptuur

 • Direct na de operatie zal je een steunende Lipopanty aan krijgen die je gedurende zes weken nooit af mag doen . Enkel voor het verschonen van de verbanden of om je te wassen mag de Lipopanty uit. Blauwe plekken verdwijnen doorgaans na enkele dagen, maar de volledige genezing kan toch een aantal weken duren. Het definitieve resultaat zie je pas na een paar maanden.
 • Op de “input”-plaats is er een absorberend verband aangebracht. Hier komt de eerste dagen een beetje wondvocht van de liposuctie-vloeistof die werd ingebracht. Dit is volledig normaal. De “mini-input”-plaats werd door de chirurg ook gesloten met een verteerbaar draadje waar je niets aan moet doen.
 • De kleine incisies van liposculptuur genezen en vervagen zodat ze uiteindelijk nauwelijks zichtbaar zijn na de genezing. Afhankelijk van het aantal behandelde zones kunnen de meeste mensen na enkele dagen alweer aan het werk. Voor sommige mensen duurt het iets langer.
 • Er moet de eerste 24 uur na de behandeling wel een volwassene in de buurt blijven zodat alles goed verloopt en je geen (zware) fysieke inspanningen moet doen. De dag na je operatie word je gebeld om te vragen hoe het met je gaat en of alles in orde is.

Video liposculptuur

Voor en na foto’s liposculptuur

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Prijs liposculptuur

Prijzen liposuctie
Liposuctie: 1 zoneVanaf €1200
Liposuctie: 2 zonesVanaf €2000
Liposuctie: 3 zonesVanaf €2550
Liposuctie: 4 zonesVanaf €3400
Liposuctie beide armenVanaf €1500
Liposuctie beide bovenbenenVanaf €1700
Liposuctie bodyrecontouring (alle zones)Vanaf €5500
Lipo panty (verplichte aankoop)€150
drmaarten-cirkel-2022

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over liposculptuur

Hoe werkt een liposuctie?

Op welke plaatsen kan je een liposuctie laten uitvoeren?

Wat zijn de voordelen van het door ons gebruikte PAL- en LIPO-MATIC systeem?

Welke risico’s hangen vast aan een liposuctie?

Verplichtingen na een liposuctie

Wat kost een liposuctie?