Spring naar de inhoud

Haarverlies oorzaak: welke oorzaken bestaan er?

Vroeg of laat komen velen onder ons wel eens in contact met haarverlies. Dat hoeft niet altijd met ouderdom te maken hebben. Haaruitval kan al op jonge leeftijd voorkomen en zowel mannen als vrouwen treffen. Er zijn heel wat verschillende types haarverlies. Deze hebben dan ook nog eens verschillende oorzaken en symptomen. Sarasin Clinic vertelt je alles over haaruitval in dit artikel.

Hoe verloopt het normale haargroeiproces?

Om te begrijpen wat de oorzaken zijn van haaruitval kijken we eerst eens naar het natuurlijke haargroeiproces. Het haar op je hoofdhuid groeit normaal ongeveer een halve centimeter per maand. Dit zal vaak iets sneller zijn in de zomer dan in de winter. Haargroei is namelijk een chemisch proces en dit verloopt sneller in een warmere omgeving.

Sarasin Clinic haaruitval banner

Haargroei vindt plaats in een cyclus. Je haar doorloopt daarbij verschillende stappen, en elk haartje beweegt zich op eigen tempo door de verschillende fasen van de haarcyclus. De haargroeicyclus bestaat uit vier stappen:

  • Groeifase of anagene fase: Deze heeft een duur van drie tot vijf jaar. Hierin heb je mooie, volle haren en is het van belang een regelmatige knipbeurt in te lassen om je kapsel in model te houden.
  • Overgangsfase of katagene fase: Dit duurt zo’n één à twee weken.
  • Rustfase of telogene fase: Dit duurt zo’n drie tot vijf maanden bij gezonde haargroei. In deze periode wordt het haar doffer.
  • Exogene fase: In deze fase valt het haar uit en wordt er plaats gemaakt voor het nieuwe haar.
Sarasin Clinic haargroeifasen tekening

Nieuwe haren groeien steeds uit dezelfde haarzakjes. Uit één haarzakje kunnen er tot wel vier nieuwe haren groeien. Het aantal haarzakjes zijn al bij de geboorte aanwezig en er worden doorheen de jaren geen nieuwe meer gevormd. Wanneer een haarzakje kapot is, groeien er geen haren meer uit. Vandaar dat bijvoorbeeld permanent ontharen werkt en dat een litteken vaak een kale plek is.

Wanneer spreekt men van haaruitval?

  • Je kan dan wel soms het gevoel hebben dat je haar uitvalt of dunner wordt, toch is het normaal om zo’n zestig tot honderd haren per dag te verliezen. Pas wanneer je voor langere tijd meer dan honderd haren per dag verliest wordt er gesproken van haaruitval of alopecia. Dit gebeurt wanneer het normale groeiproces van de haren wordt verstoord. 
  • Het gevolg is dat de nieuwe haren niet voldoende zijn om de uitgevallen haren te vervangen. Op termijn kan dit leiden tot kaalheid. Haaruitval is echter pas met het blote oog zichtbaar wanneer de helft van de haren al verdwenen is. 
  • Het duurt dus al een tijdje vooraleer je werkelijk de haaruitval ziet. Het tijdig opmerken van je dunnere haardos is belangrijk om verder verlies tegen te gaan en jouw hoofdhuid op tijd te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

Eerst en vooral is het van belang om te weten dat haarverlies vaker voorkomt dan je zou denken. Anders dan vaak gedacht hebben niet alleen mannen hier last van, maar komt  haaruitval ook regelmatig voor bij vrouwen. 

Natuurlijk is het niet fijn om plots te merken dat je haar dunner wordt of begint uit te vallen. Maar hoe komt dit nu juist? Haaruitval heeft verschillende oorzaken, en deze kunnen dan ook nog eens verschillen tussen mannen en vrouwen.

haarverlies mannen

Alopecia areata Sarasin Clinic vrouw alopecia haarfiller

Een eerste type haaruitval is alopecia areata. Hier treedt er pleksgewijze haaruitval op. Dit kan zowel op de hoofdhuid als op andere plekken op het lichaam voorkomen. Dit type van haarverlies kan zowel bij mannen, vrouwen als kinderen optreden. 

Hoe kan je alopecia areata herkennen?

Pleksgewijze haaruitval is te herkennen aan de ovale kale plekken op de hoofdhuid. Afhankelijk van de ernst van het probleem is het een aandoening waarbij er volledige kaalheid kan optreden. Dit kan nog eens in twee vormen worden opgedeeld. 

Zo spreken we van alopecia totalis wanneer wanneer het volledige hoofd haarvrij is. Dit houdt dus ook het haar op het gezicht in. Bij alopecia universalis is het volledige lichaam haarvrij. Bij alopecia areata kan het ook voorkomen dat de vingernagels zijn aangetast en er putjes in ontstaan. 

Wat zijn de oorzaken van alopecia areata?

De precieze oorzaak van alopecia areata is niet bekend. Bepaalde auto-immuunziekten, stoornissen in het hormoonstelsel of problemen in het afweersysteem van het lichaam kunnen alopecia tot gevolg hebben en worden er vaak mee geassocieerd. 

Bovendien kunnen een ingrijpende emotionele gebeurtenis of een periode van zware stress pleksgewijze haaruitval veroorzaken. In hoeverre dit type haaruitval erfelijke factoren heeft, is niet duidelijk en moet dus nog verder onderzocht worden.

Heb jij last van haaruitval of een dunnere haardos? Wil je graag opnieuw kunnen genieten van volle haren? Dan kan een behandeling met PRP of hair filler van Sarasin Clinic helpen! Maak snel een afspraak.

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij volwassenen. Deze vorm van haaruitval komt soms al voor op jonge leeftijd en staat bekend als de ‘klassieke mannelijke kaalheid’. Laat je echter niet misleiden door de naam, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. 

Hoe kan je alopecia androgenetica herkennen?

Het beeld van alopecia androgenetica bij mannen en vrouwen is verschillend. Bij de man komt deze vorm typisch voor aan de haargrens bij het voorhoofd en aan de haargrenzen bij de slapen en  de kruin. Denk hierbij maar aan het bekende fenomeen van de terugtrekkende haarlijn. Na verloop van tijd kan de volledige schedel kaal worden. 

Bij deze vorm van haaruitval bij vrouwen blijven de haargrenzen wel intact. Hier komt de aandoening eerder voor als een vorm van diffuse haaruitval. De haaruitval vindt meer gelijkmatig plaat.

Wat zijn de oorzaken van alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is strikt genomen een ouderdomsverschijnsel. Bij vrouwen kan deze aandoening wijzen op een onderliggende aandoening van de geslachtsorganen. Alopecia androgenetica is een vorm van erfelijke haaruitval. 

Bij zowel mannen als vrouwen ontstaat deze vorm door een gevoeligheid van de haren  voor het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (afgekort als ‘DHT’). Het hormoon DHT wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron. 

Door een verhoogde concentratie van DHT wordt haarverlies veroorzaakt. DHT heeft als gevolg dat de haren een verkorting hebben van de anagene groeifase, wat ervoor zorgt dat het haar dunner lijkt. Anderzijds zijn er meer haren die in de telogene fase komen en hierdoor dus sneller zullen uitvallen. Een laatste gevolg is dat de haarwortels worden verschrompeld. Op deze plek zal haargroei dus niet meer mogelijk zijn.

Alopecia diffusa

Alopecia diffusa, ook vaak diffuse haaruitval of kaalheid genoemd, is vaak een tijdelijke vorm van haarverlies of ‘effluvium’. Gewoonlijk treft deze vorm meer vrouwen dan mannen.

Hoe kan je alopecia diffusa herkennen? 

Alopecia diffusa is te herkennen aan steeds dunner wordend haar. Er is een overmatige haaruitval over je volledige hoofdhuid. Opeens komen er vele haren in de telogene fase terecht, waardoor ze uitvallen. Dit proces verspreidt zich over de gehele hoofdhuid.  

Wat zijn de oorzaken van alopecia diffusa?

De mogelijke oorzaken van deze vorm van haaruitval zijn erg uiteenlopend. Alopecia diffusa kan worden veroorzaakt door een lange periode van hoge koorts, een streng dieet, een ernstige ziekte of na het nemen van bepaalde medicatie of bepaalde therapieën. 

Bekende veroorzakers hiervan zijn kankertherapieën zoals een behandeling met chemo en bestralingstherapie. Bloedverdunners, maagzuurremmers, pijnstillers en bètablokkers kunnen echter ook haaruitval als bijwerking hebben. Uiteraard is dit afhankelijk van de soort medicatie en behandeling die je neemt. 

Andere oorzaken van haarverlies zijn schildklierproblemen of zelfs zwangerschap. Ten slotte kunnen een ijzertekort, stress, intoxicatie met lood of een operatie onder volledige verdoving diffuse haaruitval veroorzaken, waardoor je dus een dunnere haardos krijgt. 

Zoek je naar een oplossing tegen haaruitval? Wil je opnieuw genieten van volumineus haar? Dan heeft Sarasin Clinic de oplossing voor jou! Onze behandelingen met PRP of hair fillers zijn erg doeltreffend en garanderen natuurlijke resultaten. Maak snel een afspraak.

Frontale fibroserende alopecia

Een vorm die steeds meer en meer door dermatologen wordt gezien is frontale fibroserende alopecia. Deze vorm van haaruitval komt vrijwel enkel voor bij postmenopauzale vrouwen, boven de leeftijd van vijftig jaar. 

Hoe kan je frontale fibroserende alopecia herkennen?

Deze vorm van haaruitval wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies vooraan en aan de zijkant van de hoofdhuid met verlittekening. De verlittekening zal nieuwe haargroei dwarsbomen. Soms kunnen er nog enkele haren blijven staan op de kale plekken.

Wat zijn de oorzaken van frontale fibroserende alopecia?

Wat de precieze oorzaak is van deze vorm is niet duidelijk. Men denkt dat de haarzakjes worden aangevallen door ontstekingscellen. Doordat deze vorm vooral optreedt bij postmenopauzale vrouwen verwacht men dat ook een hormonale component een rol speelt in het haarverlies.  

Alopecia traumatica

Ten slotte zijn er ook externe factoren die ervoor zorgen dat je haren verliest. Denk maar aan het te strak trekken van je paardenstaart en andere strakke kapsels. Ook het verven van je eigen haar of het nemen van een permanent kan voor haaruitval zorgen. 

Dit kan als gevolg hebben dat de haren afbreken of uitgetrokken worden op je hoofdhuid. Het ziet er dan wel mooi uit, toch is het beter om je haar eens te laten rusten en herstellen. Op die manier wordt je volle haardos behouden.

Enkele tips om mee haaruitval te voorkomen

Een eerste tip om haaruitval tegen te gaan is om hitte op je haar te beperken. Probeer bijvoorbeeld je haren te laten drogen zonder een haardroger te gebruiken. Zo voorkom je dat je haar uitdroogt en breekbaar wordt. 

Ook je stijltang en krultang laat je dus beter wat meer in je kast liggen. Een leuk alternatief zijn heatless curls. Verder kan het gebruik van shampoos en conditioners speciaal ontwikkeld tegen haaruitval helpen.

Ook gezonde voeding en mineralen zijn nodig voor een volumineuze en stevige haardos. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine B, C, D, E en B12 binnenkrijgt. Bovendien zijn zink, ijzer en eiwitten voordelig en laten ze je haren sneller groeien.

Een andere oplossing tegen jouw haaruitval is om langs te komen bij Sarasin Clinic. Onze natuurlijke en efficiënte behandelingen met PRP of hair fillers hebben een bewezen werking. Bekijk bijvoorbeeld onze voor- en na-foto’s om te zien welke resultaten wij reeds gecreëerd hebben. Maak snel een afspraak!

Voor- en nafoto’s haarfillers

Sarasin Clinic haarfiller na 3 sessies telkens 3spuiten
Sarasin Clinic haarfiller Na 3 sessies
Sarasin Clinic hairfiller man na 4 sessies

Video’s haarverlies tegengaan – haar filler

Prijzen haarverlies tegengaan met haarfiller

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/sessie
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/sessie
Hair filler grote zone (3ml)€400/sessie
Sarasin Clinic hair filler zones_tekening
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek hier een eerste consultatie

Boek nu een gratis en vrijblijvende consultatie en krijg advies op maat van jouw huid en wensen.

Haarfiller veelgestelde vragen over haarverlies

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’s en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers