Spring naar de inhoud

Oorzaken en oplossingen voor haaruitval

Iedereen verliest per dag gemiddeld 100 haren. Het is dus normaal dat je af en toe wat losse haren tegenkomt. Als je echter meer haar verliest of kale plekken krijgt, zit je met abnormaal haarverlies ofwel haaruitval. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken mogelijk.

Wil je graag iets doen aan je haaruitval? Sarasin helpt je graag met de beste middelen die nieuwe haargroei stimuleren. We bieden een chirurgische behandeling aan voor haartransplantatie.

Wat veroorzaakt haarverlies?

Het is normaal dat je per dag wel wat haren verliest. Dat komt namelijk door het natuurlijke groeiproces waarbij nieuwe haren groeien en oude voortdurend uitvallen. Zelfs gezond haar zal dus eens uitvallen.

Er zijn veel factoren die de haargroei kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd en levenswijze. De hormonale werking van je lichaam kan ook een groot effect hebben op haaruitval. Tijdens stressvolle periodes zal je bijvoorbeeld meer haren verliezen dan wanneer je weinig stress ervaart.

Hoe ziet haaruitval er uit?

Haaruitval ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. Afhankelijk van het type haaruitval zal je haarverlies of heel geconcentreerd zijn of eerder diffuus. Haaruitval betekent dus niet altijd dat hele plukken uitvallen. Soms krijg je maar kleine kale plekken of wordt je haar dunner.

We overlopen hier even de drie grootste types haaruitval:

Terugwijkende haarlijn

Bij een terugtrekkende haarlijn schuift de voorste haarlijn steeds op naar achteren. Dit type haaruitval begint rond de slapen en breidt dan uit. Het komt vaker voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen last hebben van dit type haaruitval.

Diffuse haaruitval

Wanneer er over de hele hoofdhuid haaruitval is zonder merkbare kale plekken, spreken we van diffuus haarverlies. Vaak merken zowel mannen als vrouwen dit aan een dunnere haardos. Bij diffuse haaruitval is er vaak een grote onderliggende oorzaak zoals stress of hormonale haaruitval.

Ronde of ovale kale plekken

In sommige gevallen krijg je ronde of ovale kale plekken die verspreid zijn over de hoofdhuid of het lichaam. Deze worden vaak door haarziekten veroorzaakt zoals alopecia areata, maar kunnen ook door dwangmatig gedrag zoals trichotillomanie ontstaan.

Afhankelijk van de oorzaak zal je een andere behandeling nodig hebben.

Haaruitval

Wat zijn de grootste oorzaken van haaruitval?

De verschillende types van haaruitval kunnen uiteenlopende oorzaken hebben: van erfelijke factoren tot een onderliggend gezondheidsprobleem. Bij het aanpakken van haaruitval is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is zodat je de gepaste behandeling kan vinden.

Erfelijke haaruitval (alopecia androgenetica)

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen is alopecia androgenetica, ofwel erfelijke haaruitval. Vrouwen kunnen hier ook last van hebben, maar het zijn meestal mannen die de grootste problemen ondervinden van erfelijke haaruitval.

Alopecia androgenetica is leeftijdsgebonden en wordt sterk beïnvloed door mannelijke hormonen zoals testosteron. Bij vrouwen moet er daardoor eerst uitgesloten worden dat er geen andere hormonale stoornissen zijn.

Bij de diagnose van alopecia adrogenetica wordt voornamelijk gekeken naar erfelijke indicatoren en andere mogelijke gezondheidsproblemen. In zeldzame gevallen is er sprake van een onderliggende aandoening.

Alopecia Areata

Als het haarverlies heel snel gebeurt met ovale kale plekken als gevolg is de kans groot dat je met een auto-immuunziekte te maken hebt, namelijk alopecia areata. Bij deze auto-immuunziekte valt het immuunsysteem de eigen haarzakjes aan, waardoor je haar uitvalt en je kale plekken krijgt.

De haarzakjes raken gelukkig niet permanent beschadigd, dus met de juiste behandeling kan de haargroei weer gestimuleerd worden. Er is echter geen behandeling voor alopecia areata zelf. Je kan er dus niet van genezen. De ziekte leidt niet tot constante haaruitval, dus de symptomen zijn gelukkig vrij mild en van korte duur.

In het geval van kale plekken kan je op zoek gaan naar middelen die de natuurlijke haargroei stimuleren. Soms komen de kale plekken niet meer terug na zo’n behandeling!

Gezondheidsproblemen

Er zijn ook tal van verschillende oorzaken voor haaruitval die met je algehele gezondheid te maken hebben. Hormonale veranderingen of een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen kunnen allemaal bijdragen aan haaruitval.

Bij abnormaal haarverlies ga je dus best naar een arts of specialist die kan onderzoeken of er andere oorzaken zijn dan bijvoorbeeld erfelijke haaruitval. Ook stress kan zorgen voor plotse kale plekken.

Overstijling van het haar

Haaruitval bij vrouwen is soms ook te wijten aan het overstijlen van het haar. Stijltangen, haardrogers en krultangen kunnen door hun hoge hitte het haar beschadigen en dit kan tot haaruitval leiden. Ook te strakke kapsels of te veel aan het haar trekken kan zorgen voor overmatige haarverlies en dunner wordend haar zonder een onderliggende aandoening.

Het is dus belangrijk voor gezonde haargroei om het haar goed te verzorgen. Ook bij andere aandoeningen is het aan te raden om te letten op wat je met je haar doet, zodat het zo gezond mogelijk blijft.

Haarfillers als haartransplantatie alternatief

De beste behandelingen tegen haaruitval

Heb je last van hardnekkige haaruitval en zoek je een doeltreffende esthetische behandeling? Bij Sarasin Clinic kan je terecht voor goede behandelingen tegen haaruitval, zoals hair fillers of PRP.

Met deze behandelingen kan je de natuurlijke haargroei stimuleren en kunnen er nieuwe haren groeien op bepaalde kalende plekken.

Hair fillers

Hair filler is een injectiebehandeling die haaruitval kan bestrijden. De Haar Filler van DR.CYJ werkt met een peptidentechnologie die de natuurlijk groei van het haar stimuleert. De behandeling heeft ongeveer 4 sessies nodig om het gewenste eindresultaat te bereiken. 6 weken na de eerste behandelsessie kan je echter al zichtbaar resultaat zien!

Haar fillers zijn een goede optie voor mannen en vrouwen die last hebben van haaruitval. Ook wie een haartransplantatie heeft laten uitvoeren kan heel wat positieve resultaten bekomen met een hair filler-behandeling. Bij een haartransplantatie kan de haardichtheid namelijk nog wat laag zijn.

Kortom: voor iedereen met haarverlies of dunner wordend haar kan een hair filler een positief effect hebben! Enkel bij algemene alopecia, waarbij er sprake is van volledige kaalheid, zijn hair fillers geen optie.

Deze video legt je volledig uit waarom hair fillers zo doeltreffend zijnSarasin Clinic Hoe werkt Hair Filler?

Haaruitval

PRP behandeling

Een PRP (Platelet Rich Plasma)-behandeling wordt steeds populairder als middel tegen haarverlies. Bij een PRP-behandeling ga je lichaamseigen cellen met veel groeifactoren isoleren en deze injecteren in het probleemgebied om haargroei te stimuleren. Dit gebeurt door een bloedafname te doen en dit bloedstaal te centrifugeren.

Het voordeel bij PRP is dat je veel minder kans hebt op allergische reacties en geen lichaamsvreemde stoffen injecteert. Zeker na een haartransplantatie kan een PRP-behandeling het resultaat versterken.

PRP kan bij sommige mensen echter voor een minder sterk resultaat zorgen. In dergelijke gevallen is het aan te raden om voor een hair filler-behandeling te opteren.

Lees de positieve ervaring met een PRP-behandeling van Nina-redactrice Liesbeth.

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Haaruitval

Video hair filler

Video PRP tegen haaruitval

Voor en na foto’s hair filler

Voor en na foto’s PRP tegen haaruitval

Prijzen hair filler & PRP tegen haaruitval

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/behandeling
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/behandeling
Hair filler grote zone (3ml)€400/behandeling
Prijzen PRP behandelingen
PRP 1ste sessie€350/sessie
PRP 2de sessie€350/sessie
PRP laatste sessie (bij 3 sessies in totaal)€250/sessie
PRP voor de lippen€350/sessie
PRP huidverbetering€350/sessie
PRP tegen haaruitval€350/sessie
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over haartuitval (hair fillers en PRP)

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’ en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers