Spring naar de inhoud

Alles over baardtransplantatie

Heb je last van weinig baardgroei of kale plekken in je baard? Overweeg je een baardtransplantatie om een volle baard te krijgen? 

Laat je altijd goed informeren over dergelijke behandelingen. We leggen hier uit hoe een baardtransplantatie werkt en welke alternatieven er bestaan.

Hoe werkt een baardtransplantatie?

 • Een baardtransplantatie werkt exact zoals een haartransplantatie, maar dan met je gezicht als ontvangstgebied. Afhankelijk van de techniek worden getransplanteerde haarzakjes op een andere manier geoogst om kalende plekken op te vullen.
 • Bij hardnekkige kale plekken kan baardtransplantatie helpen om weer een volle baard te krijgen. De getransplanteerde haren groeien gewoon zoals normaal. Als een baardtransplantatie goed uitgevoerd wordt, heb je zelfs een natuurlijk resultaat.
 • Er zijn drie gekende technieken voor baardtransplantatie. Dit zijn FUT (Follicular Unit Transplantation), FUE (Follicular Unit Extraction) en HST (Haarstam transplantatie).
 • Er worden altijd een aantal grafts overgelaten voor een eventuele tweede behandeling. Haartransplantatie kan je niet vaak doen in je leven. Het moet dus meteen goed zijn.
 • Er zijn verschillende methodes voor haartransplantatie, maar ze gebeuren allemaal onder plaatselijke verdoving zodat de procedure zo pijnloos mogelijk is.
Sarasin Clinic man baardtransplantatie

FUT baardtransplantatie

 • FUT (Follicular Unit Transplantation) is een verouderde haartransplantatie-methode waarbij, onder plaatselijke verdoving, een strook huid uit het donorgebied weggesneden wordt om grafts (haarzakjes) te oogsten. 
 • Hierbij is het belangrijk om de volledige haarfollikel mee te hebben en een goed aantal grafts te houden voor transplantatie. De huid van het donorgebied wordt weer aan elkaar gehecht.
 • Deze methode wordt nu amper nog gebruikt, omdat het een groot litteken achterlaat bij het donorgebied. Ondertussen zijn er betere methodes die geen zichtbare littekens achterlaten.

FUE baardtransplantatie

 • De methode die nu het vaakst voorkomt is FUE-haartransplantatie (Follicular Unit Extraction). In plaats van een strook huid weg te halen worden de haarwortels zorgvuldig met een holle naald verwijderd uit het donorgebied. De haarzakjes worden dan direct in het ontvangstgebied geplaatst.
 • Omdat de FUE techniek heel precies is, krijg je geen groot litteken op het achterhoofd. Je kan met deze methode ook een hoge haardichtheid bereiken. Om  een mooie baard te krijgen is het zeker belangrijk dat je de juiste haardichtheid hebt. Een FUE haartransplantatie is dus absoluut geschikt voor een kalende baard.
 • Tijdens de procedure word je plaatselijk verdoofd. Een FUE-haartransplantatie is wel vrij arbeidsintensief. Het duurt vaak rond de 5 uur.

HST baardtransplantatie

 • Een nieuwe techniek die soms ook voor baardtransplantaties gebruikt wordt is een HST transplantatie. Deze methode werkt nog preciezer dan de FUE techniek. Er worden bij het extraheren van haarzakjes namelijk nog delen van de haarfollikels achtergelaten in het donorgebied. Dit zorgt ervoor dat ook in het donorgebied nog haar kan groeien.
 • Het aantal grafts dat nodig is voor een haarstam transplantatie ligt lager. Deze procedure is wel heel wat ingewikkelder, waardoor je een haartransplantatie specialist nodig hebt. Net zoals een FUE baardtransplantatie heb je bij HST transplantatie geen zichtbaar litteken.
 • Ontdek nog meer over snor- en baardtransplantatie in dit artikel van de Nederlandse Haarstichting.

Complicaties baard haartransplantatie

Als cosmetische ingreep is een baardtransplantatie niet zonder risico’s. Een goede baardtransplantatie kan zorgen voor een volle baard en heel wat meer zelfzekerheid. Een slechte transplantatie kan echter zware gevolgen hebben.

Infecties

 • Net zoals bij haartransplantaties kan je bij een baardtransplantatie infecties oplopen na de procedure. Het behandelde gebied is namelijk nog kwetsbaar na de transplantatie. Bij een slechte baardtransplantatie of slechte genezing is het mogelijk dat je infecties krijgt via de plaatsen waar de cosmetische ingreep werd uitgevoerd.
 • Belangrijk bij het voorkomen van infecties is dat je naar een goede specialist gaat en het behandelde gebied genoeg beschermt tijdens de genezing. Zeker voor een baardtransplantatie is het niet altijd even evident om een specialist te vinden, aangezien ze hier nog niet zo populair zijn.

Haren vallen uit of groeien verkeerd

 • Als de getransplanteerde grafts niet kwalitatief zijn of er problemen zijn tijdens het herstel, kunnen de geïmplanteerde haren tijdens de genezing beginnen uitvallen. Het is normaal dat een paar haren uitvallen, maar te veel haaruitval wijst op een probleem. 
 • Let wel: het duurt vaak een jaar voordat je het definitieve resultaat van je baardtransplantatie-behandeling ziet.
 • Soms groeien de haren wel verder in het ontvangstgebied, maar groeien ze in de verkeerde richting. Dit gebeurt wanneer het getransplanteerde haar niet juist is geplaatst en de natuurlijke groeirichting niet volgt.
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek online je eerste consultatie (€ 50)

Boek nu een consultatie bij onze clinic om te bespreken of en met welke ingreep jij kan geholpen zijn. Nadien beslis je zelf of je de ingreep laat uitvoeren.De kost van je eerste consultatie wordt in mindering gebracht van de totale kost van je ingreep, wanneer je die bij ons laat uitvoeren.

Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek online je eerste consultatie (€ 50)

Boek nu een consultatie bij onze plastisch chirurg om te bespreken of en met welke ingreep jij kan geholpen zijn. Nadien beslis je zelf of je de ingreep laat uitvoeren.De kost van je eerste consultatie wordt in mindering gebracht van de totale kost van je ingreep, wanneer je die bij ons laat uitvoeren.

Haarfillers als haartransplantatie alternatief

Goedkope baardtransplantaties

 • Cosmetische ingrepen zoals baardtransplantaties zijn (nog) niet zo populair in onze streek. Het kan daarom soms moeilijk zijn om een specialist te vinden die voor je baardtransplantatie kan zorgen. De prijzen kunnen mensen ook wel eens afschrikken, waardoor ze eerder voor goedkope klinieken opteren. Dit is echter geen goed idee!
 • Bij zeer goedkope haartransplantaties heb je een veel hoger risico op infecties en vaak een slecht resultaat. Ze oogsten soms een hoog aantal grafts die helemaal niet kwalitatief zijn. Je krijgt hierdoor vaak meerdere kleine kale plekken in het donorgebied en helemaal geen natuurlijk resultaat bij het ontvangstgebied.

Alternatieven voor een baardtransplantatie

Omdat de resultaten van een baardtransplantatie blijvend zijn, wordt het vaak voorgesteld bij mensen die geen volle baard kunnen groeien. Het is echter niet altijd nodig om een dergelijke ingreep te laten doen.

Wie graag een vollere baard wil, kan ook gebruik maken van simpelere alternatieven zoals hair fillers, een PRP behandeling of microhaarpigmentatie. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat kan je een van deze alternatieve methodes gebruiken om de haargroei te stimuleren of de juiste look te krijgen voor je baard.

Hair fillers

 • Hair filler is een cosmetische behandeling waarbij de natuurlijke (her)groei van het haar gestimuleerd wordt. Hair filler-behandelingen maken gebruiken van een speciale peptidentechnologie die een positief effect hebben op de haarfollikels.
 • Een kale plek betekent niet altijd dat er nooit meer haar zal kunnen groeien. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat haarfollikels even minder actief zijn. Haar fillers zijn in dergelijke gevallen een goede optie.
 • Met deze injectiebehandeling kan je al snel goede resultaten krijgen, zonder dat je een chirurgische ingreep moet ondergaan en een lange herstelperiode moet doorlopen. Geïnteresseerd naar hoe zo’n hair filler werkt? Deze video legt het allemaal uit: Sarasin Clinic Hoe werkt Hair Filler?

Heb je liever geen vreemd materiaal in je lichaam? Je kan ook met lichaamseigen stoffen de haargroei stimuleren! Een PRP-behandeling gebruikt lichaamseigen cellen die een versterkende werking hebben op de haargroei en haaruitval kunnen afremmen.

Bij een PRP-behandeling wordt een bloedstaal afgenomen en in een centrifuge geplaatst. Hierdoor kan de PRP geïsoleerd worden, wat een hoge concentratie aan groeifactoren bevat. Deze PRP vormt de basis van de injectiebehandeling om haarverbetering te verkrijgen in het gewenste gebied.

Na een baardtransplantatie kan PRP gebruikt worden om de nieuwe haren zo goed mogelijk te stimuleren. Deze behandeling heeft echter niet bij iedereen altijd het gewenste effect. In dergelijke gevallen is het aan te raden om hair fillers te nemen.

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Become the best version of yourself

Bij Sarasin Clinic halen we de beste versie van jezelf naar boven. Wil je graag een bepaald deel van je lichaam behandelen, maar ben je niet zeker welke behandeling aangewezen is? Boek dan een eerste consultatie in: we geven je dan graag onderbouwd advies.

Veelgestelde vragen over baardtransplantaties

Is een baardtransplantatie iets voor mij?

Als je last hebt van kale plekken in je baard kan een baardtransplantatie de juiste oplossing zijn om weer een volle baard te hebben. Het is echter niet in elk geval noodzakelijk om een baardtransplantatie te laten uitvoeren. Bekijk altijd alle alternatieven voordat je voor een baardtransplantatie kiest.

In sommige gevallen is een baardtransplantatie niet mogelijk. Dit is het geval wanneer er geen goed donorgebied voorhanden is om de haarzakjes te oogsten. Soms verschillen de haren op het hoofd ook qua kleur van de baardharen. Dan zal een baardtransplantatie voor een onnatuurlijk resultaat zorgen.

Is een baardtransplantatie pijnlijk?

Voor de verschillende methodes van baardtransplantatie worden er altijd plaatselijke verdovingen gebruikt. De procedure zelf is dus pijnloos, maar je kan na de haartransplantatie wel wat pijn ervaren tijdens de genezing. De behandelende arts zal daarom vaak pijnstillers voorschrijven.

Hoeveel kost een snor- of baardtransplantatie?

De prijs van een snor- of baardtransplantatie hangt af van de grootte van het gebied en de kwaliteit van de behandeling. Een klein plekje opvullen in je baard zal heel wat minder kosten dan een volledige baardtransplantatie.

Laat je altijd goed informeren door specialisten en laat je niet enkel leiden door de prijs. Een baardtransplantatie kan je niet eindeloos laten herhalen, dus het moet meteen goed zijn.

Wordt een baardtransplantatie vergoed?

Omdat een baardtransplantatie over het algemeen niet medisch noodzakelijk is, wordt een baardtransplantatie niet vergoed. In extreme gevallen, zoals een zwaar ongeval of grote brandwonde in het gezicht, kan dit wel het geval zijn.

Je zal de baardtransplantatie dus volledig zelf moeten bekostigen. Kies daarbij echter niet voor de goedkoopste optie. Is een kwalitatieve baardtransplantatie toch iets te duur? Kijk dan naar mogelijke alternatieven zoals hair fillers die ook voor een mooie baard kunnen zorgen.

Laat een baardtransplantatie littekens achter?

Een baardtransplantatie die de FUE-techniek gebruikt laat geen zichtbare littekens achter. Je kan wel kleine witte stipjes krijgen bij het donorgebied waar de haarzakjes weggehaald zijn. De getransplanteerde haren laten echter nooit littekens achter bij het ontvangstgebied.

Nog vragen? Het Nederlands Nationaal Huidcentrum geeft uitgebreide informatie in hun ebook. Of contacteer ons en krijg persoonlijk advies over de verschillende mogelijkheden voor een volle baard.

Baardtransplantatie alternatief prijs

Prijzen hair filler behandelingen
Hair filler kleine zone (1ml)€200/behandeling
Hair filler middelgrote zone (2ml)€300/behandeling
Hair filler grote zone (3ml)€400/behandeling
Prijzen PRP behandelingen
PRP 1ste sessie€350/sessie
PRP 2de sessie€350/sessie
PRP laatste sessie (bij 3 sessies in totaal)€250/sessie
PRP voor de lippen€350/sessie
PRP huidverbetering€350/sessie
PRP tegen haaruitval€350/sessie
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over hair fillers

Wat mag ik verwachten van een hair filler behandeling?

PRP of hair filler tegen haaruitval?

Wat zijn de risico’ en complicaties bij een hair filler?

Wat is het resultaat van een hair filler?

Hoe verloopt een hair filler protocol?

Aanvullende verzorging bij hair Fillers