Spring naar de inhoud

Botox en fillers voor een stralende, gladde huid

Botox en fillers vallen onder de overkoepelende term injectables. Die injectables kunnen het uiterlijk van je gezicht verbeteren zonder dat je effectief operatieve chirurgie nodig hebt. 

Veel mensen denken dat Botox en fillers hetzelfde product zijn, maar dat klopt helemaal niet. Er is wel degelijk een verschil in de werking en het gebruik van Botox en fillers

Dat gezegd zijnde vraag je je nu waarschijnlijk af wat dat verschil is en welke injectable behandeling je nodig hebt: Botox of fillers. Geen zorgen! In deze blog leggen we jou alles uit, zodat je weet wat Botox en fillers doen en welke behandeling je nu nodig hebt.

Botox: wat is het en hoe werkt het?

Botox of botuline toxine

Laten we beginnen met Botox. Voor we de werking van Botox of BTX uit de doeken doen, willen we graag twee belangrijke wist-je-datjes meedelen die je zeker moet weten over Botox. Klaar voor? Let’s go.

Een eerste weetje is dat Botox geen productnaam is, maar wel een merknaam. Wat wil dat zeggen? Wel, Botox is een specifiek merk binnen de categorie van spierontspanners, maar de naam wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de volledige categorie van spierontspanners.

Zo kan het dat we zeggen ‘hij heeft Botox laten spuiten’, terwijl er ook andere merken van spierontspanners op de markt zijn en ingezet worden. Voorbeelden van andere merken zijn Azzalure® en Bocouture®

Het tweede weetje is dat Botox een afkorting is voor botuline toxine, wat een neurotoxine is die geproduceerd wordt door de bacterie clostridium botulinum. Zo’n neurotoxine kan de werking van ons zenuwgestel gecontroleerd beïnvloeden.

Werking van spierontspanners

Als je plastisch chirurg een spierontspanner in de huid injecteert, wat gebeurt er dan? Wanneer je botuline toxine aanbrengt, zal je de signaaloverdracht tussen de spieren en de zenuwen (gedeeltelijk en gecontroleerd) blokkeren.

Het resultaat? De spieren zullen niet meer samentrekken en dus ontspannen. Over Botox wordt echter heel wat gezegd. Daarom schreven wij een blog waarbij we op een wetenschappelijke manier de mythes over Botox ontkrachten of bekrachtigen.

Fillers: wat is het en hoe werkt het?

Tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur

Over naar de filler! Net als Botox is filler ook een injectable. Dat wil zeggen dat het met een fijne naald of canule in de huid wordt aangebracht. Bij een injectie met fillers wordt er hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, in de huid geïnjecteerd.

Dat hyaluronzuur is een stof die van nature in ons lichaam aanwezig is. Dat wil zeggen dat die op termijn ook door ons lichaam wordt afgebroken. Puur hyaluronzuur wordt binnen de twee dagen door het lichaam afgebroken.

Daarom crosslinken we hyaluronzuur met andere stoffen, zodat de resultaten duurzamer zijn. Uiteindelijk zal de filler na enkele maanden wel afgebroken worden door het lichaam. Hoe snel dat gebeurt hangt af van de anatomie van jouw gezicht en je levensstijl.

Werking van hyaluronzuur fillers

Wat doet een hyaluronzuur filler dan eens hij via injecties in onze huid wordt aangebracht? Hyaluronzuur heeft een heel interessante eigenschap: het kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water kan vasthouden

Doordat hyaluronzuur dus vocht aantrekt is het in staat om volume in de huid aan te brengen. Eens de injectie met hyaluronzuur is gebeurd, zal het vocht aantrekken, waardoor de huid er voller uitziet.

Het grote verschil tussen fillers en Botox

Wat is nu het grootste verschil tussen Botox (spierontspanners dus) en fillers? De belangrijkste verschillen zitten in de werking van hyaluronzuur en botuline toxine en dus ook in de toepassing qua behandelingen.

Het is namelijk zo dat Botox werkzaam is op de spieren. Het gaat de spieren verslappen, waardoor ze niet meer samentrekken en er dus een verminderde spierspanning is. Uiteindelijk gaan de spieren ontspannen, waardoor rimpels niet de kans krijgen om gevormd te worden.

Dat wil zeggen dat Botox vooral een preventieve werking heeft: het gaat het ontstaan van rimpels tegen. Meer daarover lees je hieronder. Fillers zet je vooral in om volume toe te voegen aan de huid. Vooral voor diepere rimpels is het interessant.

Hieronder leggen we uit waarvoor je beide injectable behandelingen kan inzetten. Zo weet je onmiddellijk of jij fillers of Botox nodig hebt, of beide natuurlijk! Want ja, ook een combinatie van de twee technieken kan leiden tot verbluffende resultaten.

Toepassing fillerbehandeling

Waarvoor kan je fillers zoal gebruiken? De filler behandeling wordt vooral ingezet om extra volume toe te voegen waar nodig. Dat kan om twee redenen: volumeverlies (fillers vullen rimpels op) of een natuurlijk gebrek aan volume (bijvoorbeeld extra volume toevoegen aan je lippen).

Fillers kunnen in verschillende zones van het gezicht aangebracht worden. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om tekenen van veroudering weg te werken voor een meer jeugdige uitstraling of om bepaalde gelaatstrekken meer te benadrukken.

Fillers in de lippen

De mogelijkheden van lip fillers zijn legio. Je kan je lippen opvullen omdat ze volume verloren hebben, omdat je ze te dun vindt en dus vollere lippen wil of omdat je de rimpeltjes bij de liprand wil gladstrijken. Het kan zelfs helpen om asymmetrie van de lippen weg te werken.

Sarasin Clinic Lipfiller naturel

Fillers in de jukbeenderen, kaaklijn en kin

Bij het ouder worden krijgen we niet alleen rimpels als gevolg van een afname van collageen, elastine en botmassa. Veroudering zorgt er ook voor dat onze huid verslapt en begint te hangenhet alom gekende volumeverlies. 

Daardoor verdwijnen onze gezichtscontouren. Dat is vooral een probleem in de regio van de jukbeenderen, kaaklijn en kin. Fillers kunnen die echter herstellen door de huid opnieuw structurele steun te bieden

Daarnaast zijn fillers er niet alleen om tekenen van veroudering, zoals volumeverlies, aan te pakken. Ook jonge mensen maken gebruik van fillers. Mannen kiezen er bijvoorbeeld vaak voor om fillers te injecteren om een scherpe kaaklijn te creëren.

Sarasin Clinic - voor en na jukbeenfiller
Sarasin Clinic fabrizio jawline cheekbones botox
Sarasin Clinic kaaklijn kinfiller

Fillers in de traangoot

Donkere kringen, schaduwen of wallen onder de ogen behandelen we met traangoot fillers. Ze zorgen ervoor dat de schaduwen of donkere kringen weggaan, waardoor je er niet langer vermoeid uitziet. Hallo eeuwige jeugd!

Sarasin Clinic man traangootfiller

Fillers neus

Een bult in je neus wegwerken, een asymmetrische neus corrigeren of een scheve neus visueel rechttrekken? Dat alles kan je doen met neus fillers. Dergelijke ingrepen worden ook wel liquid nose jobs genoemd.

neusfiller voor en na

Fillers voor huidverbetering

Naast deze filler behandelingen voor specifieke zones bestaat er ook een filler behandeling die gericht is op huidverbetering van het volledige gelaat. Voor deze behandeling, die ook wel profhilo wordt genoemd, wordt hyaluronzuur zonder volume gebruikt.

Daarnaast kan ook het volledige gezicht met fillers gevuld worden voor een liquid facelift. Deze behandeling zorgt ervoor dat het totaalplaatje helemaal klopt.

Sarasin Clinic liquid facelift
Sarasin Clinic filler botox spierontspanner frons voorhoofd

Toepassing Botox behandeling

Botox zetten we preventief of curatief in. Een behandeling met Botox zorgt er namelijk voor dat de spieren in het behandelde gebied niet meer zo vaak samen trekken. Daardoor is Botox het ideale middel tegen expressierimpels.

Die expressierimpels komen er doordat je bepaalde spieren vaker samentrekt dan andere. Als je bijvoorbeeld je wenkbrauwen vaak optrekt, kan dat lijntjes veroorzaken op het voorhoofd. Datzelfde geldt ook voor overmatig fronsen, met een fronsrimpel als gevolg. 

Botox zorgt ervoor dat we dergelijke rimpels kunnen behandelen. Doordat we de signaaloverdracht tussen spier en zenuw gedeeltelijk blokkeren, zorgen we ervoor dat de spier niet meer kan samentrekken en je bijvoorbeeld niet meer fronst, waardoor er geen fronsrimpels ontstaan.

Ook Botox wordt voor verschillende zones en kwaaltjes gebruikt. Hieronder lichten we dat verder toe.

Voorhoofdrimpels

Trek jij vaak je wenkbrauwen op? Dan kan het zijn dat je op termijn voorhoofdrimpels krijgt. Is het al zover? Dan kan je de spreekwoordelijke schade nog steeds beperken door een behandeling met spierontspanners van het voorhoofd.

Sarasin Clinic spierontspanner voorhoofd

Fronsrimpel

De fronsrimpel bevindt zich tussen de wenkbrauwen, net boven de neus. Mensen met een fronsrimpel zien er vaak boos of geïrriteerd uit. Gelukkig kan je de fronsrimpel wegwerken met injecties met spierontspanners!

Sarasin Clinic botox voor en na

Kraaienpootjes

Een van de meest voorkomende expressierimpels zijn kraaienpootjes. Niet verwonderlijk als je weet dat de huid rond onze ogen heel dun is, en daardoor heel gevoelig. Injecties met spierontspanners bij de kraaienpootjes zorgen ervoor dat je de ogen minder vaak samentrekt, waardoor er zich geen rimpels vormen.

Sarasin Clinic crows feet kraaienpootjes botox spierontspanners

Tandenknarsen/bruxisme

Ook voor ongemakken die niets te maken hebben met veroudering en rimpels kan je spierontspanners inzetten. Zo kan je ze inzetten om tandenknarsen (= bruxisme) te voorkomen en zo je gebit te beschermen. 

Sarasin Clinic bruxisme tandenknarsen

Gummy smile

Botox kan je ook inzetten om je ‘gummy smile weg te werken. We spreken van een gummy smile als een groot deel van je tandvlees ontbloot wordt tijdens het lachen. Dit wordt ook wel eens een tandvleeslach genoemd.

spierontspanners Gummy Smile voor en na foto's

Face slimming

Als laatste kunnen we spierontspanners inzetten voor face slimming. Dit zorgt voor een mooi V-vormig gezicht, conform met de schoonheidsidealen. Hierbij worden er twee injecties met Botox in de kauwspier geplaatst. Het gevolg? Een minder brede en hoekige onderkaak. 

Gelijkenissen Botox en fillers

Hierboven las je over het verschil tussen Botox en fillers. Hoewel fillers en Botox dus een verschillende werking en daardoor verschillende toepassingen hebben, zijn er ook gelijkenissen tussen beide producten. 

Een daarvan is dat ze allebei een injectable behandeling zijn. Dat wil zeggen dat we bij de behandelingen de stof injecteren in het gezicht met een dun naaldje.

Daarnaast zijn de resultaten van beide behandelingen bijna onmiddellijk zichtbaar. Ze geven ook de mogelijkheid voor een gepersonaliseerde behandeling, zodat het door jou gewenste resultaat gerealiseerd kan worden.

Beide behandelingen bieden ook de mogelijkheid om rimpels te verminderen met een zichtbaar natuurlijk resultaat.

Botox en fillers bij Sarasin Clinic

Nu je het verschil tussen botox en fillers kent, weet je welke van deze injectable behandelingen geschikt zijn voor jou. Bieden Botox of fillers een oplossing voor jouw probleem? Aarzel dan niet om een afspraak te boeken in onze esthetische kliniek.

Sarasin Clinic is een van de meest gerenommeerde esthetische instituten in Vlaanderen. Onze artsen zijn gespecialiseerd in behandelingen met injectables. Ze creëren voor jou een natuurlijk resultaat of een iets meer uitgesproken resultaat, afhankelijk van jouw wensen en het advies van een gespecialiseerd esthetisch arts, en helpen je de keuze tussen botox en fillers makkelijker maken.

Botox en fillers voor- en nazorg

traangootfiller nazorg

Botox en fillers video’s over

Voor- en na foto’s botox en fillers

Fillers voor- en na foto’s

Botox voor- en na foto’s

Botox en fillers prijzen

Prijzen spierontspanner/Botox behandelingen
Spierontspanners / Botox / Baby Botoxprijs per zone
1 zone
(bv: frons of voorhoofd of kraaiepoot)
€120
2 zones
(bv: frons + kraaienpoot)
€200
3 zones
(bv: frons + voorhoofd + kraaienpoot)
€280
BTX Jelly Roll€60/behandeling
BTX Bunny Lines€60/behandeling
BTX Neustiplift€60/behandeling
Gummy smile€60/behandeling
BTX Lip Flip€60/behandeling
BTX Kin€60/behandeling
BTX Mondhoeken€120/behandeling
BTX kraaienpootjes€120/behandeling
Wenkbrauwlift€100/behandeling
Bruxisme (tandenknarsen)€280/behandeling
Face slimming€280/behandeling
Nefertiti Halslift€350/behandeling
Platysma Banding€280/behandeling
Prijzen filler behandelingen
Lip filler€280/spuit
Jukbeen filler€280/spuit
Kaaklijn filler€280/spuit
Kin filler€280/spuit
Neuslippenplooi - Nasolabiale plooi filler€280/spuit
Liquid facelift€280/spuit
Neus filler€400/behandeling
Traangoot filler€400/behandeling
Lip hydratation€280/spuit
Rokerslijntjes€400/behandeling
Hyalase (correctie foutieve filler)€200/behandeling
Sarasin Clinic plastisch chirurg

Boek nu een eerste consultatie

De kost van een consultatie wordt in mindering gebracht van je uiteindelijke ingreep.

Veelgestelde vragen over botox en fillers

Hoe kies je de juiste filler?

Wie mag een filler behandeling uitvoeren?

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met Fillers?

Verzorging na de injectie

De 3 C’s van nabehandelingszorg

Hoe werken spierontspanners of rimpelinjecties?

Hoelang houdt de werking van spierontspanners of rimpelinjecties?

Zijn spierontspanners (btx) veilig?

Welke risico’s en bijwerkingen kunnen voorkomen bij spierontspanners (btx)?

Zijn spierontspanners (btx) pijnlijk?

Wat is de nazorg na een behandeling met spierontspanners?

Follow-up en behandelingsduur van spierontspanners