Logo Sarasin Clinic

FAQ Borstvergroting:

in deze blog behandelen we de meest gestelde vragen rond een borstvergroting.

Sarasin Clinic incisie borst

FAQ Borstvergroting

1. Is een borstvergroting een pijnlijke ingreep?

Het is niet volledig pijnloos maar het is een veel voorkomende ingreep met korte revalidatie. Wanneer de protheses onder de borstspier geplaatst worden, is het normaal om gedurende 7 dagen na de ingreep wat pijn te ervaren. Een ingreep waarbij de protheses boven de spier geplaatst worden, is meestal minder pijnlijk.

2. Wat houdt plaatsing boven de borstspier in?

Een plaatsing boven de borstspier houdt in dat de protheses boven de grote borstspier geplaatst worden. Deze techniek was 20 jaar lang de standaard techniek. Tegenwoordig wordt meer rekening gehouden met de aanwezigheid van klierweefsel en de dikte van uw huid. Het is een minder pijnlijke ingreep dan onder de borstspier maar de kans op verzakking of vervangen van de protheses op lange termijn is groter.

3. Wat houdt plaatsing onder de borstspier in?

Wanneer het grootste gedeelte van de prothese onder de grote borstspier ligt wordt er gesproken van plaatsing onder de borstspier. Bij vrouwen die weinig klierweefsel hebben, wordt een plaatsing onder de borstspier geadviseerd. Het geeft een natuurlijker resultaat, maar de revalidatie is iets zwaarder dan bij plaatsing boven de spier.

4. Wat zijn de verschillen tussen ronde en druppelvormige borstprotheses?

Siliconen protheses zijn in verschillende groottes en vormen verkrijgbaar.

Een ronde prothese geeft de borst een rond en vol aangezicht. Bij erg slanke vrouwen, met weinig klierweefsel, bestaat de kans dat de plooien van de prothese opvallen. Dit is niet natuurlijk. In dat geval wordt een druppelvormige of anatomische prothese geadviseerd. Deze protheses zijn anatomisch gevormd en geven meer volume aan de onderkant van de borst. Wanneer u kiest voor een druppelvormige prothese zal het resultaat ook natuurlijker ogen.

5. Wat zijn de risico’s van een borstvergroting?

Een chirurgische ingreep kent altijd risico’s. Dit is ook bij een borstvergroting van toepassing. Alhoewel de kans op bijwerkingen klein is, moet u denken aan risico’s zoals nabloedingen, allergische reacties, slechte wondgenezing, trombose, littekens, kapselvorming en een asymmetrisch resultaat. Verschijnselen als zwellingen, blauwe plekken en rode verkleuringen nemen vanzelf af. De meeste bijwerkingen zijn van voorbijgaande aard. Neem contact op met de kliniek in geval van aanhoudende of terugkerende bijwerkingen.

6. Verandert het gevoel in mijn borsten na een borstvergroting?

Als gevolg van de ingreep kan het gevoel in uw borsten of tepels tijdelijk anders zijn. De duur van het veranderde gevoel varieert van een paar weken tot meerdere maanden. Gevoelsveranderingen zijn vrijwel altijd tijdelijk.

7. Kan ik met borstprotheses nog een mammografie laten maken?

Ja, dat kan. Vrouwen met borstprotheses kunnen zowel een mammografie, echo of MRI scan laten maken. Maak bij de radioloog van tevoren melding dat u borstprotheses heeft, zodat hier bij het onderzoek rekening mee kan worden gehouden.

8. Mag ik zelf een maat opgeven voor de borstvergroting?

Wanneer uw borsten met behulp van protheses vergroot worden, kunt u zelf aangeven welke cupmaat u wilt hebben. De plastisch chirurg vraagt naar uw verwachting en kijkt tegelijkertijd naar het aanwezige borstklierweefsel en uw lichaamsbouw. Op basis hiervan wordt een behandelplan voorgesteld. U kunt de protheses vooraf zien en aanraken. De arts laat voorbeelden zien van eerder uitgevoerde borstvergrotingen. Het is ook mogelijk om bij Sarasin Clinic een 3D-simulatie te laten maken. Dankzij een 3D-simulatie kan u het resultaat op voorhand zien en zo eventueel nog bijsturen: vb. een cupmaat groter of kleiner.

9. Wat betekent kapselvorming bij een borstvergroting?

In feite is kapselvorming een natuurlijke lichaamsreactie op de geïmplanteerde protheses. Het lichaam maakt rondom de protheses bindweefsel. Als gevolg hiervan worden de protheses ingekapseld. Op zich is kapselvorming niet ernstig, het houdt de protheses na de ingreep op zijn plaats. Een enkele keer reageert het lichaam overmatig. De borsten kunnen als gevolg daarvan samentrekken en vervormen. Overmatige kapselvorming veroorzaakt pijn en lichamelijke ongemakken. Een ingreep kan noodzakelijk zijn om de kapselvorming te verhelpen.

10. Vallen littekens bij een plaatsing van protheses op?

De chirug maakt de incisies zoveel mogelijk in de natuurlijke borstplooien en/of in de oksel. Afhankelijk van de ingreep kan ook de tepel en tepelhof verplaatst worden. Littekenvorming is in dat geval onvermijdelijk. In eerste instantie zijn verse littekens rood en vurig. Naarmate de tijd verstrekt en het litteken tot rust komt, neemt de roodheid af en neemt het litteken de kleur van de huid aan. Genezen littekens vallen nauwelijks op.

11. Kan ik na een borstvergroting direct aan het werk?

Nee, uit ervaring is gebleken dat uw lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Wanneer u uw werkzaamheden kunt hervatten, is afhankelijk van de aard van de werkzaamheden. Fysiek zwaar werk en tillen moet u minimaal 4 weken zoveel mogelijk vermijden. Heeft u een bureaujob, dan is minstens 2 weken aangeraden. Het is belangrijk zo veel mogelijk te rusten voor een optimaal genezingsproces.

12. Moet ik speciale kleding dragen na een borstvergroting?

Na de ingreep draagt u bij voorkeur een naadloze sportbeha. De eerste weken draagt u deze dag en nacht, zodat uw borsten optimaal ondersteund worden. Hoelang u de sportbeha 24/7 draagt verschilt per persoon. De arts geeft u tips en zegt vanaf wanneer het volstaat om de sportbeha alleen overdag te dragen.

13. Mag ik douchen na een borstvergroting?

Een aantal dagen na de ingreep kunt u douchen. Vermijd dat u te lang onder te douche staat en pas op dat de eventuele hechtingen niet langdurig met water in aanraking komen.

Voor & Na

Check onze borstvergroting resultaten!

Voor meer voor & na’s, klik hier.

Info & Afspraken

Heeft u verdere vragen omtrent een borstvergroting?

Aarzel niet om ons telefonisch te contacteren of een vrijblijvende consultatie in te boeken.

Neem contact met ons op: 09 278 36 30 | 0476 68 97 99

Ons secretariaat is elke dag geopend!

Boek vrijblijvend een consultatie in bij Dr Doornaert: klik hier voor een afspraak.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart